ГЕРБ: Да се удължи срокът за номинации на главен инспектор

Неоснователно е, отсече Четин Казак от ДПС
Обновена: 7 яну 2014 16:15 | 7 яну 2014 16:12,
5
ГЕРБ: Да се удължи срокът за номинации на главен инспектор
Снимка: архив Булфото

ГЕРБ ще предложи срокът за издигането на кандидати за главен съдебен инспектор да бъде удължен до 31 януари т.г., съобщиха от пресцентъра на партията. Засега има само една издигната кандидатура -  на съдия Веселина Тенева. Тя е внесена от председателя на правната комисия Четин Казак и зам.-председателя на НС Мая Манолова. Срокът за номиниране на главен инспектор изтече на 27 декември.

Парламентарната група ще внесе още утре в Народното събрание проект за решение за промяна на решението за процедурни правила за избор на главен съдебен инспектор.

Според опозицията подобна стъпка се налага заради острата обществена реакция срещу единствената номинация в обявения срок. Те възразяват и срещу самия срок. Според тях той буди съмнение за непрозрачност, задкулисие и саботаж на избора на главен съдебен инспектор.

Председателят на правната комисия Четин Казак намери искането на ГЕРБ за неоснователно.
Ако ГЕРБ са имали намерение да предложат кандидатура за главен съдебен инспектор, имаха достатъчно време да го сторят, заяви Казак пред „Фокус“.

Още по темата
За мен това е неоснователно, тъй като срокът беше достатъчно дълъг. Специално колегите от ГЕРБ знаеха за този срок още от 18 декември. Те имаха достатъчно време до 27 декември – девет дни.  Доколкото знам, дори имаше коментари, че нямат нищо против внесената кандидатура от нас. Щом така са преценили – нека да го сторят, добави Казак.

Кандидатурата е ясна и известна, посочи той. По думите му предстои съдия Веселина Тенева да представи своята концепция, да попълни имотна декларация по образец. „Има определен срок, в който народните представители да могат да се запознаят и след това ще има изслушване в комисията. Цялата процедура трае два месеца”, уточни Четин Казак.

Председателят на правната комисия отхвърли категорично и съмненията за непрозрачност. Още около два месеца инспекторатът към ВСС няма да има главен инспектор, тъй като по Закона за съдебната власт кандидатурите се гласуват от пленарна зала два месеца след внасянето им.

В момента постът все още се заема от Ана Караиванова. Мандатът й обаче изтече и тя подаде оставка, за да ускори процедурата. Караиванова ще стои на поста до избора на нов главен инспектор. При сегашния състав на НС няма как инспектор или главен инспектор да бъдат избрани без кандидатурите да бъдат подкрепени от представители на всички парламентарни групи. За да бъде успешна кандидатурата, е необходимо квалифицирано мнозинство от минимум 161 гласа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ZZarstvo Balgaria I Tarnovskata Konstituzzia...
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Слушах интервюто с Четин Казак в "Неделя 150" по хоризонт. Той каза, че внесли кандидатурата в последния момент, да не би другите парламентарни групи (респ. ГЕРБ) да издигнат някоя друга кандидатура, като видят коя е тяхната. И наистина няма смисъл от нова кандидатура, те ще си изберат тяхната, няма да гласуват за читав човек, то е ясно!
3
2
 
19
 
! Отговори
Наивен преди 10 години
А ти си Анонимен Престъпник
2
0
 
30
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 10 години
съдия Веселина Тенева, предложена от ДПС за главен инспектор на ВСС е съдииката оправдала Соп*ола за рушвета му от Цанков камък. Освен това на въпросната съдиика, майка и прехвърлила няколко апартамента, без да е ясно как майка и имала пари за да се сдобие с тях... освен това, успехът от дипломата и за висше образование е среден 3.50Това е държавата на мафията, а това са слугите на мафията...да видим как ще се развият нещата с въпросната дама и ще бъде ли избрана за главен съдебен инспектор ?
1
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не съм забелязал остра обществена реакция...иначе реакция имаше - от герберските престъпници...