Главният съдебен инспектор ще има за цел да върне доверието в инспектората

Това ще стане чрез разнообразен подход към проблемите, смята шефът на Съюза на съдиите
3 апр 2014 11:56,
1
Главният съдебен инспектор ще има за цел да върне доверието в инспектората
снимка: Bulgaria On Air

Главната цел пред новия главен съдебен инспектор ще бъде да върне вярата, че главният инспекторат към Висшият съдебен съвет (ВСС) може да се използва и за други цели освен за натиск срещу неудобните и реабилитиране на удобните членове на съвета. Това каза в Сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air представителят на Съюза на съдиите Петко Петков.

Това ще стане само ако инспекторатът подхожда разнообразно към проблемите, вместо да се превръща в патерица на дисциплинарната функция на ВСС, както беше при Ана Караиванова, отбеляза юристът.

„Под нейно ръководство инспекторатът никога не държеше сметка за нищо освен за сроковете, за които съдиите решаваха съдебните дела. Броенето на срокове не е от полза за никого, трябва да се прави анализ на причините, поради които се забавят тези срокове”, припомни той.

Определено не е добър знак, че година и половина Народното събрание се оказва неспособно да гласува нов главен съдебен инспектор, каза съдия Петков.

„Не знам какви са причините 9 души от предложените да се откажат, възможно е някои от тях да са имали притеснения от разследвания, каквито бяха извършени срещу бившия главен съдебен инспектор Веселина Тенева. Но тези, които се съгласиха да бъдат номинирани, в никакъв случай не са се притеснявали от своята дейност”, коментира той.

„Професионалната общност помогна на Народното събрание, като му показа как трябва да се случват всички важни избори, а именно – чрез публична процедура по номинация и изслушване на кандидатите, след допитване до професионални органи”, заключи Петков. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ще изберат Чочкова та от БСП ги избират по външен вид за инфо виж М.Манолова , министрите на европейските въпроси и на кулурата