Отложиха делото за сградата на музея в Кърджали за 14 май

Граждани с икони и кръст искаха да влязат в съда преди заседанието
Обновена: 8 апр 2014 15:12 | 8 апр 2014 15:03, Анисия Иванова
10
Отложиха делото за сградата на музея в Кърджали за 14 май
Архив: Булфото

Окръжният съд в Кърджали отложи за 14 май делото с претенции върху собствеността от Главното мюфтийство на сградата на музея в Кърджали и прилежащите му територии, предаде БТА. На днешното трето заседание бе допуснат доказателствен материал - машинописен препис от копието на нотариалния акт за продажба на недвижим имот - нива от 1922 г., на базата на който се претендира за собственост върху имота.

Вещото лице по делото инж. Димитров каза, че първият регулационен план на град Кърджали е одобрен на 31 декември 1921 г. и в границите на регулацията не може да съществува имот като нива. Оспорваният имот бе разгледан спрямо кадастралните планове на град Кърджали от 1921 г., 1956 г., 1980 г. и 2006 г., като съдия Кашикова прие заключенията по направената съдебно-техническа експертиза.

Още по темата
По отношение на възложената комплексна експертиза на предходното заседание на 25 февруари стана ясно, че вещите лица не са готови с нея. След кратко съвещание съдът определи, че следва да събере допуснатите на настоящия етап от делото доказателства и да даде възможност на вещите лица да се произнесат по възложената комплексна съдебно-техническа и архитектурна експертиза. Съдия по делото е Веселина Кашикова. Държавата се представлява от юрисконсулт Васил Радев, а Мюсюлманското вероизповедание - от адв. Красимир Руев.

Заради делото днес районът около Съдебната палата беше блокиран от полиция и жандармерия. Затворени за движение бяха общо около 5 километра улици и булеварди в града. Преди началото на заседанието граждани с икони и голям кръст не бяха допуснати в сградата на съда. Те бяха водени от свещеник, представил се за отец Стоян от Пловдивската епархия. По думите им са от дружество "Приятели на Русия и православния свят". Съдебна полиция отказа да ги допусне заедно с иконите и знамената. Беше им обяснено, че могат да влязат, но без носените от тях предмети.

Делото е образувано по иск на Главното мюфтийство, което претендира за собственост върху сградата и терена на музея въз основа на нотариален акт от началото на миналия век, след като местен жител продал нива за духовно училище. Строежът започнал с дарения от продажбите на животински кожи за Байряма, твърдят адвокатите на мюфтийството. Според областната управа обаче мюсюлманското изповедание не е наследник на местната общност. Сградата била построена с държавни пари по проект на руски архитект и не е била мюсюлманско училище. Спорните сграда и парцел са одържавени в средата на миналия век, а по-късно в тях е настанен историческия музей.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
3
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
До ИсмаилКакво се случва през 1 век? Защо преди нова ера и след нова ера ? От тогава започва възникването на всичките религии и света води безброй войни .Защо християнството е преплетено в старите ни традиции ? Поклон пред всичките умни държавници и българския народ ,изградили и съхранили хилядолетия държавата ни! Дано я опазим !Има документи ,историците са на ход!
9
2
 
4
 
! Отговори
до 8 преди 10 години
"Исляма е българска религия..."Глупости.
8
5
 
1
 
! Отговори
Исмаил преди 10 години
Исляма е българска религия(независимо дали на някой не му харесва).Или ще е опровергаете че е турска.Тогава влизате в противоречие с българските историци и определяте всички мюсюлмани като турци.И не мога да разбера защо правите връзка с Османската империя и османското иго?
7
2
 
3
 
! Отговори
Двуличие преди 10 години
Е добре де не видях един мюсюлманин на дело за връщане на църковни имоти.За мен има само едно обяснение:Протестиращите желаят джамиите да останат техни.Не съм си представял че има толкова много желаещи да се молят в джамия.Но има една подробност.....да станат мюсюлмани.
6
0
 
5
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
До За религиознитеГоворите за църквите,строени по време на турското робство.Голяма част от имотите,за които претендират от Главно мюфтийство,са строени върху храмовете от старата ни БЪЛГАРСКА/Тракийска религия.Но тук имат думата историците и археолозите.Крайно време е да знаем кои сме и уседналия хилядолетен произход на българите.Като гледах вчера за тракийската могила до Пловдив-на кого ли са служили от гилдията,за да се стигне до разрухата на исторически ценности и паметници!Безхаберие пълно
5
2
 
5
 
! Отговори
За религиозните преди 10 години
чувства:Векове наред по нашите земи, църквите е можело да бъдат само толкова високи, че когато покрай някоя от тях минава турчин на кон, фесът му да се вижда.Значи, ние би трябвало да изискваме минаретата да са само толкова високи, че когато покрай тях минава християнин с автомобил, горната част на главата му да се вижда.Ние обаче не предявяваме подобни претенции. Откъде накъде тогава някой ще твърди, че "християнството е същият тумор като исляма"?Но докъде ще доведе нашата толерантност?
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И християнството е същия тумор както и исляма.
3
1
 
5
 
! Отговори
Медалът е с 2 страни преди 10 години
Някой направи ли си труда да уточни броя на джамиите и на други мюсюлмански култови обекти, построени върху руините на християнски църкви или създадени направо чрез приспособяване на действащи християнски храмове към каноните на исляма?Всички тези християнски храмове са притежавали и имоти, за да се издържат.Кой ще възстанови пропуснатите ползи от тези имоти? Кой ще даде компенсация за унищожените културни паметници и за накърнените религиозни чувства на християните?
2
0
 
5
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
"И днес при безпрецедентни мерки за сигурност се гледа делото,заведено от Главно мюфтийство за връщане на сградата на музея в Кърджали.Градът осъмна в полицейски кордон."-СТРАХ!!!"Селищен живот по тези места е имало още преди 6 хилядолетия.Българското присъствие се доказва от разкритата в кв. Веселчане уникална трикорабна българска базилика от XI-XII век.. През XIV век селището е превзето от турците,а през 1379 г.идват колонисти от Мала Азия."-На кого и какво има да връщаме?На завоевателите?
1
1
 
5
 
! Отговори
?!? преди 10 години
С подкрепата на Станишев Турция скалъпи дело от сорта, една жена ми каза и се опитват да откъснат парчета от свещената Българска земя.