ВСС образува дисциплинарка срещу Светлозар Костов

Предложението е на 11 членове на Съвета
4
ВСС образува дисциплинарка срещу Светлозар Костов
Светлозар Костов. Снимка: архив, БулФото

Висшият съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу шефа на Специализираната прокуратура Светлозар Костов.

Предложението за това е на 11 членове на ВСС, а в избрания дисциплинарен състав са Милка Итова, Елка Атанасова и Ясен Тодоров.

Още по темата
Етичната комисия започна проверката за Костов, след като подчинените му изпратиха сигнали до кадровиците на съдебната система за стила му на управление.

Костов беше кандидат за шеф на Специализираната апелативна прокуратура миналата година, но нито един от членовете на ВСС не подкрепи кандидатурата му.

Тогава той намекна, че неизбирането му е плод на промени в държавата и опити да бъде отстранен от делото срещу Алексей Петров.

Костов обвини Съвета, че конкурсът е бил непрозрачен, положителни становища за него са били неглижирани от членовете на ВСС, а в същото време сигналите срещу него били разследвали много внимателно.

През октомври той участва в телевизионно предаване, в което според ВСС е отправил необосновани
нападки.

В тях се включват клевети и обиди по адрес на ВСС, към магистратите от Районната прокуратура - Сливница, към административния ръководител на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова и към съдебната система като цяло.

В телевизионната си изява прокурор Костов е изказал твърдения, че интересите на организираната престъпност съвпадат с интересите на "определени хора в правосъдната система", внушавайки наличието на външна зависимост в дейността на съдебната система, и в частност на прокуратурата, посочват от ВСС.

Като реакция на това интервю в Съвета са постъпили отворено писмо от магистрати в Специализираната прокуратура и сигнал от шестима прокурори от същата прокуратура, които се дистанцират от думите на Костов и го обвиняват, че като административен ръководител той е създал "отровен климат" в оглавяваната от него прокуратура.

Комисията "Професионална етика и превенция на корупцията" се е самосезирала по случая. Магистрати и съдебни служители от Специализираната и Апелативната специализирана прокуратура са потвърдили изложеното в сигналите до ВСС.

По предложение на комисията ВСС е възложил на Инспектората към Съвета да извърши проверка на Специализираната прокуратура, която е констатирала нарушения на принципа на случайното разпределение на делата.

От установените факти е бил направен извод, че Светлозар Костов е нарушил Кодекса за етично поведение на българските магистрати, добавят от ВСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Светлозар КостовВСС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
15
 
! Отговори
Явор Л преди 10 години
"Светлозар Костов е нарушил Кодекса за етично поведение на българските магистрати", защото е казал,"че интересите на организираната престъпност съвпадат с интересите на определени хора в правосъдната система".Кой крив, кой прав ?