Цветанов получи 4 години затвор за 6-те "Не"-та

Съдът го призна за виновен, че не е разрешил СРС-та срещу Тодоров
Обновена: 29 май 2014 20:06 | 29 май 2014 17:33, Камелия Цветанова
848
Цветанов получи 4 години затвор за 6-те "Не"-та
Цветанов с адвоката си Менко Менков. Снимка: Булфото

Софийският градски съд обяви бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за виновен за това, че не е разрешил шест пъти използването на СРС срещу бившия ръководител на БОП - Велико Търново, Орлин Тодоров и го осъди на четири години затвор, предаде БТА.

Още по темата
Прокуратурата поиска по-рано днес три години условно лишаване от свобода за Цветанов.

Държавното обвинение поиска от съда и да забрани на Цветанов да заема държавни позиции за срок три години.

Според обвинението в нарушение на закона Цветанов е написал шест пъти „не“ под искането да бъде подслушван Тодоров. Искането е било инициирано от прокурори и разрешено от съдия и с отказа си ексминистърът попречил на разследването срещу бившия антимафиот.

Съдебният състав отбеляза, че министърът на вътрешните работи няма правомощия да разрешава или да забранява използването на СРС, тъй като това се случва от съответния окръжен съд, а само да разпредели разрешението до компетентните служби.

Съдът отбеляза също, че Орлин Тодоров е бил преназначен от РПУ-Горна Оряховица в РЗБОП-Велико Търново със заповед на тогавашния директор на ГДБОП Станимир Флоров. Едва осем дни след това Тодоров е бил назначен за временно изпълняващ длъжността началник на РЗБОП-Велико Търново, а малко по-късно и за постоянно изпълняващ длъжността със заповед на министър Цветанов. Магистратите посочиха, че това повишение в йерархията не би могло да се случи, ако срещу Тодоров е било водено досъдебно производство.

Съдиите посочиха още, че министър Цветанов е отказал едва шест пъти да се използват СРС-та от хиляди подобни случаи, като и шестте пъти са свързани с делото.

Пред журналисти Цветан Цветанов заяви, че е невинен и че преди днешното заседание неговият германски адвокат Ханс-Петер Ул му е казал, че е упражнен натиск върху българския съд. Тази информация адвокатът придобил от доверени източници. Нито той, нито Цветанов обаче казаха кой е упражнил натиска върху съда.

Решението може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

На предишното заседание Тодоров беше изслушан като свидетел. Той разясни, че е знаел за подслушването срещу него от служител на МВР, когото обаче не назова.

Делото тръгна от втория опит заради отвода на съдия Димитрина Ангелова, поискан от прокуратурата. Процесът се гледа по съкратената процедура.

Срещу ексвътрешния министър се водят още две дела.

По едно от тях – за длъжностното присвояване на 50 хил. лв. от бюджета на МВР, той беше оправдан в първия ден след евроизборите - на 26 май.

Утре започва третото дело срещу него и трима бивши директори на СДОТО за нерегламентирано подслушване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


848
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
676
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На гн Цветанов 6те му осъдят ку.а Но съдебната доганова и станисева система сте бъде раз4аркана до ента степен.Цицерони и неговата свита в затвора.Няма начин.Товае БГ мафята.ДПС БСП И ЦИЦЕРОНИ.
675
1
 
5
 
! Отговори
БГ преди 9 години
По времето на Цветанов бяхме свидетели на странни неща...протест на митничари , протест на на полицаи, протест на съдии/това най много ме трогна/.Кокинов го изгониха не защото влияел на дела , а защото казваше кои са гейовете в прокуратурата , и единия се знаел , ама се питало кои били другите.Май доста българи се сещат" кои са другите..."
674
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма страшно, следващите избори идват. А тогава ГЕРБ ще съдят, колят и бесят. Много корумпирани съдии и прокурори ще паднат. Както и червени гугутки. Тези наистина направиха от Цветанов мъченик. Няма проблем, всеки си носи кръста... Съдебната система и червените и те ще понесат своя. След следващите избори ;). Няма да има втори Костинброд за да им отърве задниците този път.
673
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мое мнение е, че 60 % от управляващите за тези 25 години са за затвора. Всеизвестна казармена максима е, че един тиловак (разбирай политик) е дстатъчно 6 месеца за да е натрупал актив за да бъде съден.
672
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЦЕЦО.ОТВОРИ СИ УСТАТА И ИЗДАЙ АВЕРА СИ КОЙТО ОКАЗВА НАТИСК В СЪДА...-ЧАКАМЕ ШШШОУУУ...
671
4
 
15
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
ЩОМ ЦВЕТАНОВ КАЗВА , ЧЕ ИМА МНОГО КОРУПЦИЯ АЙ СЕГА ДА ГО ОСЪДЯТ И ДА ДОКАЖАТ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД , ЧЕ НЯМА КОРУПЦИЯ , НО АКО НЕ ГО ПРАТЯТ В ЗАТВОРА ЩЕ Е ПОРЕДНОТО МИ РАЗОЧАРОВАНИЕ , . И ЗА ДА ПОВЯРВАМЕ В СИСТЕМАТА ЦВЕТАНОВ ТРЯБВА ДА ПОДХВАНЕ ХОРОТО И ДА СЕ НАНИЖАТ И ДРУГИТЕ ЩОТ ТЕ АКО СЕ НАНИЖАТ ЩЕ ТРЯБВА НОВ ЗАТВОР , ЗА ДА ГИ ПОБЕРЕ ТОЙ ЦВЕТАНОВ ГОРКИЯ ХИЧ НЕ Е КОРУМПИРАН .
670
8
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Вица на деня "Независим български съд"
669
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
правите ли разлика м/у подслушване и не подслушване винаги когато има престъпление човек за да го хванат се подслушва , а той го е прикрил, а НОРМАЛНО ЛИ Е КОГАТО ЗАДЪРЖАТ ВАШ БЛИЗЪК ЗА НЕЩО КОКУШКАРСКО ДА ОБЕРАТ ТЕЛЕФОНИТЕ НА ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО И ДА ГИ ПОДСЛУШВАТ ЗНАЧИ ЗА ЕДНИ ДА ЗА ДРУГИ НЕ И СПРЕТЕ ДА КОМЕНТИРАТЕ НАЙЗУСТ БЕЗ ДА СТЕ СЕ СРЕЩАЛИ С ПОЛИЦИЯ , СЪД И ПРОКУРАТУРА . ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО МУ ИМА МОТИВ И КОЛКО ОЩЕ
668
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
за такова престъпление даже малко са му дали и както казва ЦВ че напоследък в държавата стават не нормални неща , даже много са нормалните неща , с тази присъда която ти дават съдът трябва да докаже , че най_после работи качествено и всеки трябва да си понесе вината и не само ЦВ много са тия които трябва да застанат пред темида а този адвокат дето те защитава да си ходи щот май много неща незнае .ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ В ОЗЕТО
667
3
 
21
 
! Отговори
прости сметки преди 9 години
Ако има нещо което е притеснително, това е неуважението към съда. Политизирането на съдебната система от Цветанов му изигра лоша шега.
666
1
 
6
 
! Отговори
До 796 преди 9 години
Този който кълне,след време клетвата му се връща с още по-голяма сила върху него и близките му.Затова когато решиш да изречеш следващата си клетва се позамисли малко-дяволските помисли не са угодни Бога.
665
6
 
6
 
! Отговори
Някой преди 9 години
Браво а сега е ред на "станимашко ама неще" и на "сидер-пидер". После и на други известни нам заслужили.
664
4
 
25
 
! Отговори
!!!!! преди 9 години
С какво е по-различен Цв. Цв. от останалите политици-мафиоти? Ми много е просто, не се е научил да чисти добре след себе си?! Само 4 години затвор, доживотен трябва да е, не само на него, а на всеки дръзнал да пренебрегне националните интереси!!!Иска ми се да вярвам че поне някаква присъда ще има, без значение 4 или 40 години. Време е СЪДА да покаже до колко е компрометиран!
663
3
 
7
 
! Отговори
до 801 преди 9 години
Ти,като пееш този панагерик за червен цецко крадецко,с лютня ли си акомпанираш,или с крушово листо,м!?
662
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунистите и бандитите най-ненавиждат нормалните хора като Цветанов.Единствен с нормално семейство, единствен разбил галевци, трактори и килари, единствен давал отчет за доходите който *** преиначават в 6 апартамента.Мафията управлява държавата.Проклети да са скачащите на Цецо и близките им коитоги поддържат.
661
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това дело е лесно и прозрачно. Има 6 разпореждания на съда, които не са изпълнени от министър. Правомощията на министъра в тези случаи са САМО да разпореди изпълнение на решение на съдебната власт. Това не е извършено. Дотук е за условна присъда. Но се явява и допълнителна тежест - поставяне на чадър над предполагаем нарушител на закона и издигането му в йерархията на държавната власт. С други думи - пряко участие в мафията !Тук присъдата може да бъде доста по-голяма!
660
19
 
6
 
! Отговори
пародия преди 9 години
Уверенно вървим по пътя на Украйна.Там също първо вкараха Тимошенко в затвора.Единствената ми надежда е в Европейския Съюз.
659
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 800Присъдата е ЕФЕКТИВНА!
658
14
 
7
 
! Отговори
:)) преди 9 години
Първо,тия 4 години са условно,дали ще са 4 или 40,все тая!Второ,това е на първа инстанция,до трета я камилата,я камиларя!И трето,кога сте видяли министър осъден,та се радвате и подскачате като *** дето му белят бонбон?!
657
8
 
11
 
! Отговори
//? преди 9 години
За Цветанов добре а другарите Р.Овч,Сергей,Волен,Костов,Томов и т.н. кога?