11 затворници у нас вече се следят с електронни гривни

В Шумен ще се прави експеримент и с GPS
15 юли 2014 17:36, Анисия Иванова
13
11 затворници у нас вече се следят с електронни гривни
Снимка: Reuters

В момента с електронни гривни у нас се следят 11 затворници. Това каза днес по време на кръгла маса във Варна Валентина Караганова, ръководител на проект за засилване прилагането на пробационните мерки в съответствие с евростандартите, изпълняван от ГД "Изпълнение на наказанията".

Финансирането на проекта е осигурено от Норвежкия финансов механизъм.

Още по темата
По думите на Караганова шестима от задържаните са от Варна, предстои в Шумен да се направи експеримент не с електронна гривна, а с GPS.

До август 2015 година има вероятност 180 условно предсрочно освободени за добро поведение затворници в страната да бъдат поставени под електронно наблюдение, каза още ръководителят на проекта, цитирана от БТА.

Колкото повече хора са включени в системата за електронно наблюдение, толкова по-евтини са устройствата, обясни Караганова. Направените изчисления сочат, че ако бъдат обхванати 650 души, наблюдението струва по около 5,80 лева месечно за всеки от тях. За сравнение, издръжката на един затворник е около 700 лева на месец, посочи Караганова.

Началникът на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Росен Желязков съобщи, че в момента надзорно-охранителният състав в страната е близо 4600 души, а лишените от свобода са 9 хиляди.

По думите му най-пренаселен е затворът в Бургас. Желязков посочи, че вече има решение живеещите в Ямболско, които трябва да бъдат лишени от свобода, да бъдат пренасочвани към други райони, което ще облекчи ситуацията в южния крайморски град.

Желязков каза още, че с най-добри условия са затворите в Сливен, Стара Загора и Враца. По думите му вече се работи по проект, чиято цел е общежитието в село Разделна, Варненско, да стане от закрит трип.

То ще бъде за около 300 души, като идеята е да се подобри ситуацията във Варненския затвор. Проектът е на стойност близо 1 милион евро, каза Желязков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"издръжката на един затворник е около 700 лева на месец", Евала на тази държава, затворниците живеят по-добре от пенсионерите.
6
1
 
5
 
! Отговори
Stefko 88 преди 9 години
Бай *** едва ли ше я носи. Иначе ако всички *** имат по една (защото всички са контингент ) ще е весело... Караш си колата и навигацията казва: Внимание приближавате зона с висока концентрация на ***! Мола , заредете автомата и превключете на автоматична стрлба..... Супер а?
5
1
 
6
 
! Отговори
беб преди 9 години
Живея в Португалия и тук разхода на затворник с електронна гривна е 32 лева на ДЕН.,,,или около 1000 лева на месец,,,Чудя се защо пак заблуждават хората и дали някой въобще им вярва,,,
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гениална идея да се освобождават престъпници.На бас че идеята е ня някое възрастно лелче дет мечтата и е няколко мускулести лоши момчета да я хванат и да и скъсат..отворите от секс.Или на някой *** гей с подобни блянове.Щом от евросъюза имат изисквания за затворници то тогава е разумно да плащат за каквито затвори желаят да ги настанят.А не ние ще изискваме,вие щеплащатеНие да не сме им родители на тия ненормалници?Да си плащат изискванията.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те и сега си следят електронно или по-скоро интернетсмартфонно.Като стана дума за електронно следене,какво стана с оня милиционерин,оня титан на мисълта, оня инженерен гений, Радко с отвертката.
2
1
 
3
 
! Отговори
dragunov7.62 преди 9 години
Лоша идея , да се следят електронно ! по-добре е да им сложат по един метален топуз да видим къде ще избягат?
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
strahotno dotuk pohar4eni 110 000 lv ot danakoplateca!!