Отложиха дело на Близнашки за изборния референдум

Премиерът да представи писмени бележки, поиска съдът
17 сеп 2014 15:47,
2
Отложиха дело на Близнашки за изборния референдум
Снимка: архив Булфото

Върховният административен съд отложи делото, с което Георги Близнашки обжалва отказа на парламента да даде възможност за корекции в подписката за изборния референдум. Това съобщи БТА. Обжалването беше внесено от Близнашки, преди да стане премиер в качеството му на председател на Инициативния комитет за провеждане на допитването. Делото е срещу отказа на Михаил Миков като председател на Народното събрание.

Още по темата
Подписката за насрочване на референдум за изборна реформа беше внесена в парламента през март тази година. Допитването съдържаше три теми – „за“ и „против“ задължително гласуване, мажоритарния вот и избори по интернет. В Народното събрание бяха внесени 561 528, но след проверка на ГРАО се оказа, че те са под нужния брой от 500 000 подписа за задължително насрочване на референдум. Инициативният комитет на Близнашки тогава поиска от Миков време, за да се коригират някои неточности в списъка, но парламентът отказа.
 
Днес съдът отложи делото и даде седмица на служебния премиер да представи писмени бележки за допустимост на жалбата си.

В съда се чу и аргументът, че в момента по делото няма ответник, защото няма председател на парламента. Според защитата на Близнашки обаче процесът не трябва да бъде прекратяван заради това.

Може да има прекъсване в политическите функции, но в случая става въпрос за административни функции на председателя на парламента и те могат да бъдат осъществявани от неговия правоприемник - председателят на следващото Народно събрание, каза пред журналисти и самият Близнашки. Той изрази надежда, че след изборите новото мнозинство в парламента ще е по-отзивчиво към идеята за провеждане на референдума.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: референдумБлизнашки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Случаен преди 9 години
Не си прав, тези други "човеци", както казваш, имат близки в БГ. А може и да се завърнат някой ден в БГ. Затова се интересуват от политиката в БГ. Виж статистиката, колко пари внасят тези хора и как издържат близките си. Как купуват жилища със спечелените пари. Знам, че има изключения които не трябва да имат право да гласуват. Трябва да се води борба против тях и си прав. Но не слагай всички под един знаменател и в една графа.
1
0
 
0
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Майката му е отново да изберем НАШИТЕ ХОРА! И миковци, и близнашките и слугите на Темида всичките са" от един дол дренки" Отново човеци от дрпугия край на кълбото, живеещи при други условия и плащащи данъци на други правителства, ще ми избират хората,които ще ме управляват ТУК и ще харчат парите смъкнати от моя гръб. И тези хора не са подлеци и крадци те са БГ ПОЛИТИЦИ!!!! НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО НА 5ти НЕДЕЙТЕ ГЛАСУВА! Гласувайки ставате съучастнициш на престъпници!!