Държавата призна грешки при ареста на Николай Цонев

Той ще реши дали е съгласен с обезщетение от 15 000 евро
Обновена: 29 сеп 2014 20:57 | 29 сеп 2014 20:56, Камелия Цветанова
52
Държавата призна грешки при ареста на Николай Цонев
Николай Цонев. Снимка: Булфото, архив

България е признала, че при ареста на бившия министър на отбраната Николай Цонев през април 2010 година e била нарушена Европейската конвенция за правата на човека. Признанието е дошло в отговор на жалбата на Цонев пред Съда в Страсбург, заяви по БНР неговият адвокат Васил Василев.

Още по темата
Цонев бе задържан по обвинение в корупция, докато се намираше в болница. Той бе накаран да падне на колене и срещу него беше насочен пистолет. На разпространения от МВР видеозапис от задържането му бившият прокурор Роман Василев казва на Цонев: Понеже сте абсолютен престъпник -  на колене.

Адвокатът на Цонев сезира Европейският съд за правата на човека заради унижаващите действия от страна на служителите на МВР и прокуратурата, както и заради нарушената презумпция за невиновност. В жалбата се цитират изказвания на прокурори, вече извън системата, и на бивши управляващи, в които не личало никакво съмнение във виновността на Цонев и задържаните с него съдия Петър Сантиров и бившия секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов. Към този момент тримата са оправдани от две съдебни инстанции и се чака последната дума на Върховния касационен съд.

След като се е запознал с жалбата на Николай Цонев, Съдът в Страсбург е уведомил за нея специалната дирекция в Министерството на правосъдието, която е признала визираните в нея нарушения. Съдът е предложил на двете страни да се споразумеят, а на бившия военен министър да бъдат изплатени 15 000 евро. Предстои той да реши дали да приеме тези условия. Цонев има срок до утре, обясни адвокат Васил Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Той ще реши дали е съгласен с обезщетение от 15 000 евро"Питайте Цецо, дали е съгласен да плати обезщетението вместо държавата.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички държавни хрантутници без изключение се мислят за велики и правят каквото си искат. Затова всеки който мисли че са му нарушени правата, веднага да съди ***,за всичко, за каквото и да е. Сто процента е спечелил делото.
2
16
 
14
 
! Отговори
Барозо преди 9 години
Щом и този абсолютен крадец е невинен, ега ти Европейския съд!
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз се чудя защо братя Галеви, Ц. Василев и др. не се приберат в България то съд и присъда тук се разбра ,че няма ама може да ги гръмне конкуренцията това е проблема.