Последната версия за взрива в Горни Лом – човешка грешка

Дайте доказателства за саботаж, зове Бакалов
11
Последната версия за взрива в Горни Лом – човешка грешка
Снимка: архив, БТА

Човешка грешка е последната версия за взрива в завод „Миджур“ в село Горни Лом, обяви вътрешният министър Йордан Бакалов пред bTV.

При инцидента на 1 октомври загинаха 15 души. МВР шефът призова тези, които тиражират версията за саботаж, да представят доказателства.

Още по темата
„В България обикновено се появяват много версии, но в края на краищата истината е там някъде във взрива“, каза министърът.

За възможен саботаж намекнаха собственикът на завода Емил Митков и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в нощта на изборите.

Бакалов отново заяви, че собственикът на завода очевидно е имал протекции на високо ниво. Той не пожела да конкретизира за какво са разговаряли с него, но посочи, че бизнесменът е бил обезпокоен от споменаването на името на един от загиналите и се е учудил, че той е бил на място.

На въпрос чия е била протекцията, Бакалов отговори, че има подозрения, но са нужни доказателства. По думите му контактите на собственика са на високо ниво и са действащи и в момента.

В разговори с местни хора те разказали още за хората, които посещавали винарната на бизнесмена и  ходели с него на лов.

Според вътрешния министър още през 2007 година, когато е подписван договорът за утилизацията на тези мини, МВР е дало негативно становище, защото мините са много опасни, технологичният режим е опасен и количествата са прекалено големи.

По думите му сделката наистина е голяма. „Говорим за милион и половина евро, доколкото си спомням, но не бих казал, че съм точен“, уточни той.

Бакалов заяви, че преди години се е обсъждало да има един утилизационен център, но „явно други сили тогава успяха да надделеят“.

Министърът беше категоричен, че е време българските бизнесмени да инвестират и в безопасни условия на труд, а не само във вили и яхти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
* преди 9 години
Интересно , че собственика поема някаква отговорност пък била тя и 1% обаче ми прави впечатление , че версията "бизнесмена" да е изнудван просто дори и като вероятност не се споменава !?
9
1
 
11
 
! Отговори
Стига глупости! преди 9 години
Винавни са държавните институции ----за неосъществен контрол и несправяне с дейността!!!НА ПЪРВО МЯСТО ---ДЕБЕЛОСЕ*ОВЦИТЕ В КОС ОТ МВР-МОНТАНА!!!!СЪДЕТЕ ГИ , ДОКАТО Е ВРЕМЕ !!СЪДЕТЕ ГИ В ЕВРОПА!!!!!!!!!!!СЪДЕТЕ ГИ ДА ПЛАШАААААААААААААААААТ...!!!!!!!/...ТОВА НЯМА ДА ВЪРНЕ МЪРТВИТЕ ---НО , ЩЕ ИМ Е ЗА АКЪЛ..../
8
1
 
11
 
! Отговори
добре ,де... преди 9 години
Може и да няма доказателства за саботаж ....ама , всички институции ---могат да бъдат съдени за "НЕ-СПРАВЯНЕ СЪС ЗАДЪЛЖЕНИЯТА" , А , СЪЩО И ЗА ... "НЕ-ПРЕДУМИШЛЕНО УБИЙСТВО"!!!!/ ...след като има санкции и те НЕ СА ИЗПЪЛНЕНИ../ВСЕКИ ОТ ПОТЪРПЕВШИТЕ СЕМЕЙСТВА , МОЖЕ ДА СЪДИ ДЪРЖАВАТА И СЪОТВЕТНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ----В МЕЖДУНАРОДНИЯ СЪД!!!СЪДЕТЕ ГИ !!!НЕ ГИ ОСТАВЯЙТЕ ДА СЕ ИЗМЪКНАТ!!!!АКО У НАС --НЯМА ЗАКОНИ , ПРАВДА И СЪД-----В ЕВРОПА ИМА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е ли доста разтегливо и неясно като понятие, позволяващо превратно тълкуване на по-късен етап??? Нещо като "братята освободители", "партията", "ония"... Защото навсякъде, където са намесени хора и е станал инцидент/авария и т.н., винаги може да се твърди и то с поне 50% сигурност, че в основата е "човешката грешка". Да не говорим, че тя може както да е неволна, така и породена от нечие предходно неразумно, опасно и рисковано решение, благодарение на което се е стигнало до фатален резултат.
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега ще изкарат мъртвите виновни,това е най лесно и долно,не е грешка,Гледайте сега на Хелоуин колко народ ще избият,на Коледа също ,после чак на велик ден.МАСОНСКА ***
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде сега договора е от 2007,а кой ли месец,което значи че още от тая година е почнала тази утилизация под протекция за 1,5 млн.евро,а взрива се случва точно преди изборите 5 октомври 2014-с разлика 7 години или по 200 хил.евро на година,ако са по договора,а не по протекциите,което горе-долу обяснява и последното голямо струпване на мини в фабриката,а за таквиз бизнасмени с протекции могат срещу 2 евро да ударят като минимум 15 млн.евро от евромилиона и си направят фабрика без протекции за мини
4
5
 
12
 
! Отговори
akud преди 9 години
бакалооф а къде са доказателствата че е човешка грешка
3
1
 
17
 
! Отговори
млад червен бунак преди 9 години
Каква беля стана,развали се хубавата далаверка на нашият другар зидар. А си беше лапане в несвяст.
2
1
 
29
 
! Отговори
Бобката преди 9 години
Цялата ни държава в момента е човешка грешка.
1
1
 
7
 
! Отговори
Значи преди 9 години
Потвърждава се теорията за предумишленно убиство от страна на собственника, ИТ може бии самото МВР е виновно след кат ое дало становище за опасност но не е предотвратило процеса . Т.е. теи хора и институции, и хора в институциите са били наясно, че обричат ен хора на гибел и не са направили нищо, защото този щял да вземе един мил. и половина за нова кола на синчето и снахата....