Стратегия разделя ВСС на съдии и прокурори

Залагат и възможност за индивидуална жалба до КС
2
Стратегия разделя ВСС на съдии и прокурори
Снимка: архив, БулФото

Разделяне на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегия предвижда проектът на актуализираната стратегия за съдебна реформа. Той беше представен от правосъдния министър Христо Иванов.

Парламентарната квота от 11 души във Висшия съдебен съвет също да бъде разделена в двете колегии, предвижда още проектодокументът.

Петимата от избраните от парламента да бъдат в съдийската, а останалите шестима - в прокурорската квота, предвижда още стратегията

Не се обсъжда изваждането на прокуратурата от съдебната власт, коментира Христо Иванов, цитиран от БТА. Според него е необходим дебат за още по-голяма независимост на прокурорите.

Актуализираната стратегия залага на възможността международна експертиза да анализира необходимостта от такъв тип промяна в прокуратурата. Сред новите идеи е заложена и възможността за индивидуална конституционна жалба, коментира Христо Иванов.

Той поясни, че новият вид на стратегията не е само за една година като екшън план, а за срок от около седем години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КОга най- после в БГ ще се забрани на следствени и осъждани да се кандидатират за депутати. На какво прилича това, престъпници ще ме управляват, *** държава
1
1
 
5
 
! Отговори
невинно осъдена преди 9 години
*** *** И ПРЕСТЪПНА! ПО-ПРЕСТЪПНИ ОТ СЪДИИ И ПРОКУРОРИ В ТАЗИ ДЪРЖАВА ЖАЛКА - НЯМААААААААААААА!!!НА БУНТ ХОРА, ДА НЕ СТОИМ ПОВЕЧЕ!!!