Шефовете на съдилища не са виновни за дефектите в системата!

Янева: ЕК препоръча изграждане на централизиран сървър още през януари
17 дек 2014 12:44, Анисия Иванова
11
Шефовете на съдилища не са виновни за дефектите в системата!
Председателят на СГС Владимира Янева. Архив: Булфото

Дефектите в системата не трябва да се вменяват на ръководството на който и да било съд. Това каза председателят на СГС Владимира Янева преди заседание на ВСС. На него тя и заместниците й трябва да обяснят как работи системата за разпределение на делата и дали има проблеми с нея. Съмненията, че  има нередности в начина, по който системата разпределя делата, предизвика вълна от недоволство. Заради проблема 25 съдии от СГС поискаха оставката на шефката си Владимира Янева и заместниците й Богдана Желявска и Петя Крънчева.

Още по темата

Те бяха подкрепени в исканията си и от 15 техни колеги от СРС. В резултат на това от ВСС обявиха, че започват проверка, защото имали информация за нередности при софтуера, който разпределя делата. Правосъдният министър Христо Иванов заяви, че ВСС замазва проблема, а за нередностите в системата се знаело още през 2013 г. Незабавна смяна на софтуера поискаха и от Съюза на съдиите в България.

Янева обясни днес, че преди два дни ВСС е направил проверка на системата. В нея са участвали компютърни специалисти от множество независими институции, в това число президентството и Софийски университет.

Тя обаче припомни, че още от началото на януари доклад на ЕК е препоръчал изграждането на централизиран сървър.

"Само след приемането и наличието на такава система може да се търси отговорност на административните ръководители за отклоненията от тази система", допълни тя.

Относно исканата й оставка Янева заяви, че докато компетентните институции не си свършат работата, не е редно нещата да се уреждат през медиите.

Шефката на СГС обясни, че със заповед от 2011 година съдебни помощници подпомагали съдиите при разпределянето на дела. Всеки си имал персонален код.

Янева уточни, че част от забележките на новата проверка са много трудни за отстраняване, защото са свързани с ремонт.

При ремонта на етажа на СГС преди няколко години са направени мрежови точки, които към днешна дата са недостатъчни. Трябва да се слагат хъбове, за да има достъп за всички служители.

„Сървърното помещение е изградено през 2007 г., така че има много какво да се желае, но все пак имайте предвид, че става въпрос за една сграда, която е паметник на културата и която много трудно може да бъде отново разбита, за да се правят тези кабели. Има и други препоръки, с които предполагам, че днес ще бъдем запознати и за които предполагам, че с някакви съвременни мерки биха могли да се отстранят евентуално други проблеми”, заяви Янева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Херувимки!!!
10
0
 
0
 
! Отговори
изумен преди 9 години
А защо са мълчали тези магистрати, като знаят че системата е дефектна!?!?!?!?!?!?!?
9
1
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Всички работещи там или си плащат ,или са протежета /по партиина или роднинска линия
8
1
 
4
 
! Отговори
дедо Грую преди 9 години
ама Янева, сигурно аз съм виновен. Нагла безсрамница
7
1
 
2
 
! Отговори
darcas преди 9 години
Те само наемат фирмата, която да изработи софтуера и го използват, докато се падне правилния съдия на правилното дело. Естествено че нямат никаква вина съдиите. Ей докато не виснат по светофарите, няма да има оправия тая държава!!!
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
advokat,sadiya,prokuror - moral. nesavmestimi neshta.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За жалост ДЕФЕКТА не е софтуерен!В Правен свят има много хубав репортажЗа още някои (зло)употреби на системите за случайно разпределение на делатаЕдна от основните причини за тоталната корупция в съдебната система е липсата на прозрачност.Трябва да има реални лостове за прозрачност, проверки и носене на лична отговорност! Сменете подкупните съдии. На Софтуера нищо му няма. Тези които го манипулират са виновни!!!
4
0
 
4
 
! Отговори
читател преди 9 години
Не е ли същата тази която беше нечия семейна приятелка? Същата която бе забъркана в "софийски имоти", същата, избрана със скандал, дала неверен адрес и т.н. т.н.Образец за справедливост и честност!Хвала!
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наказателна отговорност за извършено престъпление може да носи навършило определена възраст физическо лице,което притежава нормално развита психика...Тоест, шефовете на съдилищата са невинни!
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шефовете на съдилища не са виновни за дефектите в системата! Тоест, те не носят отговорност за действията си - или по-точно , луди са демек.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дефектите са ясни от отдавна. Но хората, които явно се възползват от тях, сте точно вие. Няма как праграмата да носи отговорност за криминалните ви прояви и умишленото редене на съдебни състави. Всеки един технологичен проблем би могъл да се преодолее поне времено от решения водени от етиката, морала и духа на закона. В случая вие вършите точно обратното.