С условна присъда се разминаха лекари за смъртта на пациентка

Кузманов и Кунчев са изпълнили немарливо служебните си задължения
10
С условна присъда се разминаха лекари за смъртта на пациентка
Снимка: Булфото, архив

Пловдивският окръжен съд осъди гинеколозите Борис Кузманов и Христо Кунчев на по една година и шест месеца лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок за всеки от тях заради смъртта на пациентка. Това съобщиха от пресцентъра на съда.

Още по темата
Подсъдимите са осъдени за заплатят солидарно с клиника ”Торакс” на близките на пострадалата Елена Венкова сумата от общо 200 000 лв. за причинените им с деянието неимуществени вреди.

Присъдата на двамата лекари е за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на професионално задължение. Съдебномедицински експертизи доказват, че болната не е била под постоянно лекарско наблюдение и не е било взето навреме решение за операцията. Проверка показа, че е имало и забавяне в действията на медиците.

Делото се гледа за втори път от Окръжен съд, след като беше върнато от Апелативен съд за допуснати процесуални нарушения.

През 2013 г. Пловдивският окръжен съд ги осъди на по 6 месеца затвор условно с 3 години изпитателен срок всеки от тях, а днес произнесе по-тежка присъда.

На 18 септември 2009 г. д-р Елена Венкова, бивша преподавателка в пловдивския Медицинския университет, постъпва в частната пловдивска клиника с кръвотечение.

77-годишната жена е придружавана от 79-годишния си съпруг. Тя е оперирана още същия ден от д-р Борис Кузманов.

По време на операцияте се установява, че по предната стена на матката на възрастната жена има два полипа, заради което се прави пробно откъсване на част от единия, за да се извърши хистологично изследване. В обвинителния акт на прокуратурата се посочва, че тогава д-р Кузманов пробива предната стена на матката и перфорира тънкото черво на пациентката, най-вероятно по невнимание.

След операцията д-р Венкова започва да изпитва силни болки. Тогава д-р Кузманов прави ехография и разбира, че в корема й се събира течност. По-късно болките на жената стават нетърпими, заради което д-р Христо Кунчев, който поема нощната смяна, назначава лекарства за стимулиране на перисталтиката. Чак на сутринта обаче двамата лекари установяват, че пациентката е направила перитонит.

Налага се повторна операция по спешност. Д-р Кузманов и д-р Кунчев решават да извадят матката на колежката си. Два дни по-късно перитонинът вече е успешно преодолян, но на 26 септември Елена Венкова умира.

Присъдата на Пловдивския окръжен съд подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд -Пловдив.

Както Dnes.bg писа преди време, през лятото на 2011 година д-р Борис Кузманов е хванат с 11 грама хероин в джоба, което се равнява на 300 дози.

Той е арестуван и пуснат под гаранция, като в съда признава, че дрогата е за лична употреба, тъй като от четири години е наркозависим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
пич преди 9 години
Ааааа моля моля, може да е бил дилър,не наркоман.
6
0
 
0
 
! Отговори
Ботев преди 9 години
И ся кво......тоя наркоман(дилър)ще продължава да оперира.Браво,на прокурора,на съдията,браво.
5
1
 
1
 
! Отговори
кали преди 9 години
Не е хубаво в съдебната ни система да има условни присъди и да се изплащат парични гаранции !!! Все пак има закони !!! Има повярвайте ми !!!
4
0
 
19
 
! Отговори
12:45 преди 9 години
Опериращи наркомани?!?! Поредният парадокс в нашата мила родина!
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А смъртта на пациентката условна ли беше или ефективна?
2
0
 
9
 
! Отговори
Велики сте преди 9 години
Хвала на българската съдебна система!!
1
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като са го хващали с дрога в джоба и от 4 години е наркозависим, защо по дяволите му разрешават да практикува медицина???