Няма пари за скок на заплатите в съдебната власт!

Горанов: Финансовото състояние на държавата не е балансирано
Обновена: 26 фев 2015 17:59 | 26 фев 2015 11:40, Анисия Иванова
42
Няма пари за скок на заплатите в съдебната власт!
Владислав Горанов. Снимка БТА

Пари за увеличение на възнагражденията в съдебната власт няма, каза министърът на финансите Владислав Горанов пред ВСС. Министърът беше поканен на редовното заседание на съвета, на което се обсъжда разчет на средствата, необходими за възнагражденията в съдебната система.

Магистратите искат актуализиране на заплатите им - повишение около 12 на сто, за което са нужни около 24 милиона лева. От ВСС твърдят, че за последните почти три години те не са променяни. Според тях това е нарушение на Закона за съдебната власт, в който се казва, че "основното месечно възнаграждение за най-ниската съдийска, прокурорска и следователска длъжност се определя в размер на удвоената средна заплата на заетите лица в бюджетната сфера". 

Горанов призна правното основание за актуализацията на парите им, но обясни, че финансовото състояние на държавата не е балансирано. Като изход от ситуацията министърът предложи да се промени Законът за съдебната власт и заплатите на магистратите вече да се изчисляват по друг начин. "Ако напишете в закона, че финансовият министър е крокодил, той няма да стане крокодил", отбеляза Горанов.

„Мога да помогна само с едно - законодателят ни е дал право да правим предложения за промяна на закона, за разлика от вас. Може да променим чл. 218 от Закона за съдебната власт и няма да сте в такова некомфортно състояние“, каза министърът.

Той използва вчерашните дебати за дълга в парламента, като се пошегува, че не е в комфортната ситуация да разпределя излишъци, а е в ситуацията да го слагат на фалшиви банкноти.

„Проблемът е, че няма пари, трябва да се печатат, а само Мая Манолова ги печата", заяви Горанов, визирайки раздаваните от нея "горановки" пред НС вчера.

Той обясни, че не може да приеме за нормално просто да има увеличения на заплатите, защото го изисква законът. "Всяка власт трябва да си намери баланса", посъветва ги той.

По думите на министъра финансирането на съдебната власт от данъци в България е твърде високо.

„Изследването в рамките на ЕС, което помолих да направят, показа, че България не се различава от общата практика. С много малки изключения, където има други правни доктрини и концепции, финансирането на съдебната система се извършва в различна пропорция между данъци и такси" посочи Горанов.

Членът на ВСС Юлиана Колева заяви, че има неадекватности в тарифата за съдебните такси. Така например, за много тежки дела се плащала такса едва от 50 лева. Събираемостта на вземанията е друг проблем, според нея, който стои между ВСС и НАП. Става дума за разноски, които се правят за правораздаване.

Горанов на свой ред заяви, че е изкушен да предложи промяна на тарифата за съдебните такси. "Трябва да се търси балансът между достъпа до правосъдие и реалната цена на услугата, която се предлага на обществото от страна на съдебната власт. Все пак трябва да има стъпка в тази насока. Затова ще имам и разговор с правосъдния министър", каза той и намекна, че може да се обсъди увеличение на номиналните такси, за сметка на пропорционалните, и обвърза темата със съдебните такси с качеството на правосъдието.

Според члена на ВСС Румен Георгиев възражението "няма пари" от страна на Горанов е несъстоятелно. Ние не сме правителство на съдебната власт и затова трябва да взаимодействие с всички останали. Нужно е съотношение и отношение между властите, за да има държава, добави Георгиев.

Горанов заяви, че не може да приема, че вчера в НС се водеше дебат за дълг от 16 милиарда лева, а днес се говори за увеличение на заплатите в съдебната власт с 12 процента- "Да не мислите, че на Христо (Иванов - бел.а.) му е хубаво с неговия бюджет. Не се оплаква, защото е възпитан", продължи министърът.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
12
 
! Отговори
boc преди 9 години
Наглеци!Не стига, че са най-корумпираната и неработеща система в държавата, ами и по-високи заплати ще искат!!!
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ.....ОБИКНОВЕНО В БЪЛГАРИЯ НЯМА ПАРИ ЗА УЧИТЕЛИ ,ЗА ПЕНСИОНЕРИ ЗА ВСИЧКИ РАБОТЕЩИ ,НО ВИНАГИ ИМА ПАРИ ЗА УПРАВНИЦИ, ДЕПУТАТИ, ЗА МИНИСТРИ ,ЗА СУБСИДИИ.......ПРОСТО КАК СЕ СЛУЧИ ТОВА ?
10
2
 
3
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 9 години
как да няма пари за съдиите,като се вземе заема от ЕС,бол пари,парите на съдеите може да дойдат и от намаляване на минималната заплата от 360 лв сега,да е направят на 300 например.Нащо честно правосъдие трябва да има достойно заплащане.
9
1
 
7
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
До брейЦветанов го оправдаха по 2 от делата:1. За подслушване2. За 50000, изплатени на Орлин Тодоров.3. По делото за "Не"-тата го осъдиха, но се обжалва. А наскоро имаше тълкуване на Георги Марков, според което най-вероятно и там ще бъде оправдан.Но има дела, където съдиите и прокурорите се гаврят с правосъдието и справедливостта. По тези дела най-редовно си ни осъждат в Страсбург и всички плащаме, понеже някой магистрат се е нагушил.
8
1
 
10
 
! Отговори
иван преди 9 години
калко трябва да са заплатите в съдебната влас 10 000 ли !?
7
0
 
11
 
! Отговори
Пепе преди 9 години
Идват рефпрмите, спират се рушвета, кражбите и изнудването и съдиите остават само на зплата, която чааак сега им се вижда малка....смешници. Никакви увеличения, да ходят да стават съдии в герамия
6
9
 
5
 
! Отговори
Аха преди 9 години
Как ще има от 16 милиардаПоне 2 отиват за Боко поне 1 за останлите в ГЕРБ. ДПС поне с 1,5милиарда са се обалжили.Другите са склонили на доста по-малко. Между другото задължителното и електроното гласуване няма да ги има
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А според закона за съдебната власт упоменато ли е делата да се мотат умишлено, до изтичане на давностен срок? Упоменато ли е, че заплати се вземат за свършена работа или има пропуск в закона втази му част?!
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Toja mutrenski sin Kolko mu e saplatata sa kakvo imat skapi koli pada4i schofiori slugi sa tija deputati i ministri ima a sa naroda nama lilanka pavlova ne moje li da hodi s Transport na Rabota Partisanina dado i go vosiha i go pasiha saschto Sega vnu4kata sa sajalenie Plasmodiite sa mnogo Kolko deputata ima v ch Bern a v bG Sofia Kolko sa i kakva Rabota varschat goranov ti li 6te vraschtasch 16. miliarda ili dezata ti
3
2
 
7
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
Горанов ще ги постави на мястото им както изглежда. Перде е и не му дреме особено.
2
0
 
18
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Да изхвърлят гнилите ябълки и да си назначат млади профисионалисти за по 1500 на месец. Ще работят повече и по добре!
1
6
 
13
 
! Отговори
икономист преди 9 години
Червения *** си е червен ***. Няма какво да коментираш неговите икономически знания . Те са колкото на баба Гицка от Долно *** . Иначе с какво съдебната система е заслужила да получава по високи заплати . Затова , че в Страсбург непрекъснато ни осъждат да плащаме за грешни решения на съда ли. Браво на финансовия министър .