В Страсбург осъдиха България за непълно разследване

Досега страната е призната за виновна по подобни поводи над 45 пъти
Обновена: 3 мар 2015 18:05 | 3 мар 2015 17:39, Камелия Цветанова
35
В Страсбург осъдиха България за непълно разследване
Снимка: Ройтрес, архив

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург издаде днес осъдителна присъда срещу България заради непълно разследване по престъпление, съобщено от жертвата, предаде БТА.

Отбелязва се, че досега нашата страна е била призната за виновна по подобни поводи над 45 пъти, което показва систематичност на нарушенията.

В дадения случай тъжителка е съобщила, че е била държана противозаконно и изнасилвана, а следствието не е проучило част от нейните твърдения, включително съмнението, че е станала жертва на организирана престъпна група за трафик на хора. Така е бил нарушен текст от Европейската конвенция за човешките права, който забранява насилието и нечовешкото отношение.

България ще трябва да плати обезщетение от 15 000 евро за нематериални щети и 2500 евро за съдебните разноски на жалбоподателката.

През 1999 г. жертвата на престъплението, представена с инициалите С. З., пътувала в автомобил с двама младежи от София за Благоевград, когато й било съобщено, че ще бъде продадена като проститутка.

Две денонощия тя била държана в апартамент против волята си и била бита и изнасилвана, преди да успее да избяга. При последвалия полицейски разпит, предприет по жалба на съдържателите на жилището, пострадалата опитала да скочи през прозореца. По-късно тя разпознала двама от насилниците си и двама полицаи, с които те разговаряли, преди да я отвлекат. Тя твърдяла, че похитителите й са част от мрежа за трафик на хора към Западна Европа.

Делото било връщано за доразследване четири пъти.

Осем години след инцидента делото започнало на първа инстанция и пет години по-късно петима от седмината обвиняеми били осъдени на затвор. Двама от подсъдимите били освободени - единият с оправдателна присъда, а другият - заради изтичане на давностни срокове. Петнайсет години след инцидента - през 2014 г. - била произнесена окончателната присъда, като отсъдените дотогава срокове за лишаване от свобода били намалени, а един от подсъдимите бил освободен от отговорност заради изтекла давност.

Жалбата до ЕСПЧ е свързана с липсата на разследване срещу двамата полицаи, чиято самоличност била установена и за които се предполага, че са били замесени в случая; за сроковете на делото; срещу освобождаването на двама от обвиняемите от отговорност. ЕСПЧ оценява като "прекалено дълъг" срока на съдебното следствие от 15 години. Отчита се, че четирикратното връщане на делото за доразследване заради процедурни несъответствия е станало по искане на прокуратурата. Съдът намира, че някои от властите са проявили липса на усърдие, довело до давностното отпадане на някои от по-леките обвинения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
До Rumen ТОВА НЯМА КАК ДА СТАНЕ---ТЕ СА СВЬРЗАНИ---НЕКА НИЕ СИ ПОМОГНЕМ КАТО НАПРАВИМ ТОВА КОЕТО И ТЕ СА НАПРАВИЛИ---ЗАЕДНО АЗ ТИ ИВСИЧКИ НЕДОВОЛНИ ОТ УПРАВНИЦИТЕ НИ ДО СЕГА--СРЕЩУ ТЯХ ИНАЧЕ СЛЕД 3--4 ГОДИНИ ЩЕ БЬДЕ МНОГО КЬСНО---АТАКА
26
4
 
9
 
! Отговори
Илко преди 9 години
А за не разследването на записите с Боко Тиквата?
25
1
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
o6te nai mnogo 10 godini i nqma da ima gogo da sadqt Strazburg ,za6toto nqma da ima darjava
24
0
 
13
 
! Отговори
Rumen преди 9 години
Ако това правителство не се справи със съдебната система да се маха!
23
0
 
6
 
! Отговори
Мира преди 9 години
До кога ще мълчим солидарници?
22
0
 
25
 
! Отговори
?! преди 9 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да пратят сметката на кашалотов - той ги разбира тия работи!
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А к'во ново с Галеви?
19
0
 
20
 
! Отговори
В България преди 9 години
Съдебната система се е Сраснала с Изпълнителната власт а те с Мафията от там и всичкото останало Беззаконие
18
0
 
11
 
! Отговори
А дано,ама надали преди 9 години
Това,че не се търси персонална отговорност от виновните за подобни ситуации,води докултивирането у мързеливите,некомпетентни,некадърни,корумпирани и с политически чадърдържавни чиновници на измамно чувство на непогрешимост и недосегаемост.криене задзлободневки като"няма средства,няма хора,няма технологично време".Настъпва часът тезиизмамни чувства да бъдат изкоренявани и който не си гледа работата да освобождава поста.По действията да разбираме кой какъв е,а той да получава заслуженото.
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре дошли в БГ. Тук е Тайланд на Балканите.
16
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е политически фашистко соросоиден съд , подчинен на ЦРУ..
15
0
 
6
 
! Отговори
Х преди 9 години
До Анонимен Ще разбереш сега в събота в "Ничия земя"по Нова стига да излъчат всичко както си е.
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те и за Възродителен Процес шяха да съдят България ама набързо скриха Папките да нема Доказателства
13
12
 
11
 
! Отговори
******************** преди 9 години
Съдебната Система не работи от 130 години в България , ако наистина работеше Тодор Живков без никъкви компромиси щеше да е в Затвора пример е Чаушеску в Румъния , само за сведение последната Съдебна Система - работеща е от времето на Арабаконашкия Обир 1872 завършен с пълен Успех
12
0
 
30
 
! Отговори
Х преди 9 години
Когато аз извърша некачествена работодателя не наказва цялото предприятие а само мен и е правилно.А тук МВР,СЛЕДСТВИЕ,ПРОКУРАТУРА И СЪД не си вършат работата а наказват цяла България.Тези хора уж работят логично, къде е логиката.Време е в НС да помислят за закон всеки да си плаща за грешките,мързела и прикриването на наши хора.
11
0
 
34
 
! Отговори
t-t преди 9 години
като чета такива неща ме обхваща едно безсилие.. как по дяволите не ги е срам тия хора? как да се изчисти една държава от кърлежи, като нищо не работи.. ни прокоратура ни съд.. е разбира се съда работи ако е с пари в полза на държавата... и себе си...
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A sa zozo milizioneru zvetanov opravdania a koi Popita 6 Apartamenta milioni v bk ili pod duscheku na Texte mu schofiora na Gen.schopov bkp kak gi e Kupil kak isdarja daschera si v anglia da u4i koi Plati na Osteuropa Germanen advokata koito go sa6tetavasche ohranite schofiorite ok gi plaschta tapia bG narod ot danazite vse opravdania Mutri i mutresi v bg
9
9
 
4
 
! Отговори
Цветанка преди 9 години
Абе нали БГ е в и с Европа....нали сме съюзници,дали сме им и пушечно месо по Ирак и Авганистан дали сме им и бази а сега искат и щабове и пак недоволни и пак против БГ....Я да си извадиме ние правилните заключения и да промениме нещата в наша полза!?....
8
0
 
23
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
Цялата работа за забавянето е било заради първия с изтекъл давностен срок.Кой е той,агент на полицията? Или заради полицаите,които са хора на по-висши полицаи ,ходотайствали за приемането им в системата.Всичко в системата е системно...