Съдът стимулира убийствата, скочи бащата на Хюлия

Всеки ще знае, че ще лежи 5-6 години, ако си признае
27
Съдът стимулира убийствата, скочи бащата на Хюлия
Иван Тодоров. Снимка: Булфото, архив

Намалената присъда на Иван Тодоров за убийството на Хюлия Маджар от село Белоградец, е стимул и за други хора да извършат това престъпление, смята бащата на 24-годишната млада жена Назми Маджар.

Миналата седмица Варненският окръжен съд призна вината на Иван Тодоров за убийството извършено на 2 януари миналата година. Първата съдебна инстанция присъди 20 години "лишаване от свобода" за подсъдимия, но заради привилегията на процедурата "съкратено съдебна следствие", от която Тодоров се възползва, наказанието му беше редуцирано до 13 години и 4 месеца затвор при първоначален строг режим.

Още по темата

"Това не е наказание. Това е стимул според мен", казва бащата на убитото момиче.

"Не трябва да има такова снизходително отношение от съдиите или от закона към такива престъпници, защото всеки следващ, който има предпоставка или наченка да направи това нещо, той отсега нататък ще знае каква е присъдата, а тя е 10-тина годинки, от които ще излезе  може би след 5-6", на мнение са първият братовчед на Хюлия - Милен Маджуров и бащата на момичето Назми Маджар.

Той е убеден, че ако Иван знаеше, че може да има смъртно наказание, нямаше да посегне на Хюлия.

Първи срещу втори януари 2014 г. Когато Хюлия отива да се види със съученика си от гимназията Иван, никой не предполага, че няма да се върне никога. Иван звъни на Хюлия малко преди полунощ, за да се видят да си честитят Нова година. Тя излиза без връхна дреха, само с мобилните си телефони.

Според Милен Маджуров никой в нищо не се е усъмнил, защото Хюлия и Иван са били дългогодишни приятели, още от седми клас в училище. Партито свършва, всички се прибират. Родителите на Хюлия не предполагат, че дъщеря им не се е прибрала и не спи в леглото си.

"Беше като си пиех кафето получих, преди това получих много SMS-си, поздравления за новата година. Поредният SMS: "Дъщеря ти е отвлечена, не викай полиция ако искаш да я видиш жива - 300 000", без да е упоменато какви пари", казва Назми Маджар.

В този ден обаче банките не работят и откуп не е даден. Въпреки, че Иван Тодоров е бил разпитван след убийството, той е бил много спокоен и заради това разследващите са били заблудени и са го пуснали, смята Милен  Маджуров.

На третия ден след убийството Иван вече е избягал в Холандия. Разследващите разбират, че са допуснали грешка и убиецът е обявен за издирване. Заловен е дни след това и прекарва няколко месеца в холандски арест. Екстрадиран е в България и цяла година отрича вината си.

"Версиите бяха много през тези година и четири месеци и всичко беше лъжа", казва бащата на Хюлия. Последната версия, която беше обяснена на заседанието на Варненския окръжен съд е, че Иван е извършил убийство, защото Хюлия му отказала полов акт.

Иван убива Хюлия няколко часа преди да иска 300 хиляди откуп.

"Мисълта, че този човек ще се отърве толкова лесно, много тежи. Никой да я върне, но водим борба за справедливост, борба да не се случи това нещо на други хора", обясни Милен Маджуров защо семейството обжалва присъдата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
бате Бойчо преди 9 години
Защо не мислите преди да пишете! Закона позволява означава съдът да се съобрази с него и да го приложи.В противен случай, съдът ще е този , който не спазва закона.Ако искате смъртни присъди обърнете се към Народното събрание.
17
25
 
4
 
! Отговори
НЕЗНАМ ЗАЩО преди 9 години
Се вдига толкова шум за някаква шавлива "туркиня"
16
0
 
6
 
! Отговори
до 2 преди 9 години
Същата като твойта
15
0
 
11
 
! Отговори
прости въпросТи преди 9 години
АКО имаше смъртно наказание и АКО някой убие друг, каква точно причина имате да смятате, че би се оставил да бъде хванат лесно? А ако има случайно свидетели, дали би ги пощадил? Дали не би прибягнал до крайни мерки, като например да влиза в престрелки с полицията, да взима заложници и да им заплашва животите? Дори и да е в безизходица, би се борил до последно и би имало опасност да застраши животите и на други невинни, само и само да се измъкне...Но това със "съкратената процедура" е ПРОСТОТИЯ.
14
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Май въобще не са така нещата, но нищо не оправдава престъплението. А и били познати от години, пък не е поканен вътре и всички да си кажат чнг както подобава.А И ОТ КАКЪВ ЗОР ЩЕ ИЗЛЕЗЕШ НА СТУДА БЕЗ ВРЪХНА ДРЕХА, НО НЕПРЕМЕННО С ТЕЛЕФОН. АБЕ...
13
2
 
26
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
За десети път ще напиша, че отмяната на смъртното наказание за умишлена причинена смърт, е престъпление против човечеството. То устройва хищни съдии, прокурори и адвокати. Ако лице причини смърт но не умишлено, това е друго престъпление и наказанието е затвор. Законите в България защитават убийците и наказват жертвите и семействата им. А присъдените примерно 200000 лева кръвнина е най голямото съдебно лицемерие. Да не би в затвора да плащат огромни заплати на престъпниците.
12
0
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
тя студентка той обаче с какво се занимава освен да тича като кучете са били бивши каква работа имаш по сред нощите да се срещаш с нея да яубиеши след това да искаш подкуп това е за доживотна това момче няма далипсва на никой а ние ще го храним три пъти на ден
11
1
 
28
 
! Отговори
с преди 9 години
Съкратеното съдебно следствие е глупост, а такова във връзка с тежко умишлено престъпление е само по себе си престъпление... Аз не виждам самопризнанието какво променя - да не би да намаля обществената опасност на престъпното деяние, да не би да намаля страданието и мъките на жертвата?! Вместо съкратено следствие и намалена присъда, за такова престъпление трябва да има смъртно наказание. Смъртна присъда и нищо друго.
10
0
 
32
 
! Отговори
кадия преди 9 години
отдавна тнр съд сее превърнал в самообогатяващасе пирамида докато не започнат разстрелите на убииците и съдиите ще "съдят" строго гладните и беззащитните
9
1
 
18
 
! Отговори
Зиг преди 9 години
Атакист, нито си мъж, нито си самоуважаващ се. Не си нищо повече от един нещастен комплексар.
8
0
 
45
 
! Отговори
Аз не мога да преди 9 години
разбера какво значи цяла година отрича и изведнъж като се видя, ще го осъдят за 30 години, той изведнъж си призна. Това по съкратената процедура трябва да става само ако си е признал първоначално.
7
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България , Турция и на балканите изобщо мъжете не са научени да уважават жените а жвните не са научени да бъдат уважавани. За това когато една жена започне да получава уважение тя не знае какво става и започва да се държи глупаво. А ако някой мъж започне да се отнася уважително с приятелката си по той става за посмешище на околните а и на шашнатата си приятелка. Така стават недоразуменията. Балкански нрави, какво да се прави.
6
1
 
29
 
! Отговори
qwerty преди 9 години
Който с ръката си пролее човешка кръв, то и неговата кръв трябва да бъде пролята от човешка ръка .
5
9
 
9
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Тоя главоч е убил момичето,щото му е давала нишани,пък се е дърпала.Отвличането е измислено в движение,демек не е било главна цел!
4
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АтакистМнение в типично алкохолизиран атакистки стил.
3
62
 
3
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
Знам че сега ще ме нападнете, но мисля, че мастията е виновна. Давала му е напразни надежди и после се е подиграла с него, много жени така правят и им е забавно дори да се подиграват с мъжете, но понякога на мъжете им писва и подобни жени получават гаечен ключ в сурата. Не си е премерил силата просто е искал да я удари, както прави всеки самоуважаващ себе си мъж!
2
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Псувайте ги американците, но там този *** повече слънчева светлина нямаше да види.
1
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Типично балкано-свинска физиономия.