Учат магистратите да говорят разбираемо

Курсовете ще трябва да променят и мисленето им
26 май 2015 19:48, Анисия Иванова
14
Учат магистратите да говорят разбираемо
Снимка: архив Булфото

През следващата година всички магистрати поетапно ще преминат през обучение как да говорят на достъпен и разбираем език за дейността си пред обществото и медиите, съобщи във Варна Магдалена Лазарова - член на Висшия съдебен съвет /ВСС/ и ръководител на проект за изработване на Комуникационна стратегия на съдебната власт.

Документът бе представен на семинар, събрал ръководители на институции от Апелативния район - Варна. Голяма част от българите не познават работата на ВСС и не правят разлика между отделните магистратски професии - не знаят с какво се занимават съдията, следователят и прокурорът в едно производство, посочи Лазарова.

Според нея прилагането на Комуникационната стратегия ще помогне за разрешаването на този проблем и за подобряване на имиджа на съдебната власт в обществото.

За първи път в системата се приема такъв всеобхватен стратегически документ, допълни Лазарова, цитирана от БТА. По думите й стратегията ще помогне както за постигане на прозрачност в съдебната власт, така и за по-добро взаимодействие между представителите на ВСС, съдилищата и прокуратурата, като се осигурят единни стандарти по предоставянето на информация.

Тя уточни, че планираното за 2016 година обучение на абсолютно всички специалисти в системата, което ще бъде ангажимент на Националния институт на правосъдието, също ще помогне за прилагането на документа. Според Лазарова преминаването през такива курсове ще промени мисленето на магистратите и те вече ще могат да запознават по-добре обществото колко ежедневни усилия на различни хора стоят зад всяко дело.

Лазарова каза още, че на държавно ниво трябва да бъдат направени промени и ВСС да получи право на законодателна инициатива. По думите й от началото на мандата си настоящият Съвет е направил много предложения за промени в законите - насочени към подобряване на кадровата дейност в системата, атестационните и конкурсните процедури, но до момента няма реакция по тях.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Нали познават парите ,това че не им се разбира какво говорят не е важно.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото по неразбираемо говорят магистратите толкова повече бъркат в джоба на потърпевшите. Нали за това са измислени хиляди неразбираеми формуляри. Така държавата помага на бизнеса и гражданите на България като им извива ръцете и безкомпромисно ги обира.
6
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не трябва магстратите да бъдат учени да говорят на разбираем език, а гражданите да бъдат обучавани да разбират магистратите.Това може да се постигне когато в часовете по свят и личност в средните училища залегне общо учение за Конституцията и държавата, а жалост наистина обществото ни е докарано до там да не прави разлика между магистрат прокурор и следовател!!!
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно всеки, кой учил,кой неучил,трябва да говори и да се държи като неандерталец,също като кралят слънце, бай тиквич забанкянски.
4
0
 
4
 
! Отговори
вера преди 8 години
Пак пари за безплатни обучения, командировки и семинари на магистратите /съдии, прокурори/. Да са учили в университета. Сега трябва да работят каквото са научили - правораздаване, а не счетоводство.Така ще се промени имиджа на съдебната власт. А колкото до мисленето - няма начин.
3
0
 
1
 
! Отговори
Grom преди 8 години
Трябва да се даде законодателна инициатива и на ВСС, и на президента. Какво толкова и те да внасят закони?! Нали има депутати, които да ги гласуват, променят или отхвърлят!
2
1
 
2
 
! Отговори
Grom преди 8 години
Биха комуникирали добре, ако започнат да публикуват в срок всички дела - СРС не сколасва в срок с решенията, не публикува нищо на сайта си, не качва скорошни съдебни решения в единната система. Отделно - сайтовете на всички съдилища са различни, а някои не са въобще user-friendly. ВКС и ВАС имат хубави и удобни сайтове и работещи търсачки. Този модел трябва да се приложи и по места за по-долните съдилища.Друга реформа трябва да бъде разкарването на парламентарната квота от съдебната система.
1
4
 
7
 
! Отговори
Трудовакъ преди 8 години
Магистратите говорят съвсем разбираемо, основно с постановяваните от тях актове. Проблемът е, че мат'ряло е тотално чалгаризиран, изкукал и изпростял, гледа само да натъпче търбуха, да се напие, да се разтовари в тоалетната и да се наспи като преяло прасе на хладна сянка. Никой не иска да се потруди поне малко да прочете, да се заитересува извън дребните битовизми и дребнотемието, да погледне по - далеч от сиренето и салама. Другите да достигнат нивото на магистратите, равнението е по първите...