Шефът на ВКС: Съдебната реформа се прави забързано

Дебатът може да се използва предизборно, предупреди Панов
27 май 2015 15:16, Анисия Иванова
1
Шефът на ВКС: Съдебната реформа се прави забързано
Лозан Панов. Снимка: архив: Булфото

Реформата в съдебната система се прави със забързани темпове, а за дебатите около промените няма достатъчно време. Тези опасения изрази председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов преди заседанието на ВСС днес.

Панов изрази и съмнение, че разделянето на Висшия съдебен съвет на прокурорска и съдийска квота, няма да реши проблемите на кадровиците в Темида.

"Освен времето, ме притесняват и предстоящите местни избори наесен. Да не използват политиците реформата в съдебната система за вота", каза още председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Ако това се случи има много рискове за съдебната реформа, допълни той.

Панов подкрепя идеите за промените в Конституцията.

Но освен за тях, трябва да се говори и за юридическото образование, медиацията и възстановителното правосъдие, промените в ГПК и НПК, смята още председателят на Върховния касационен съд.

Той обаче има притеснения за това колко време ще се отдели за същински дебат по темата. Мимикрията на реформа поражда съмнение в това дали наистина се желае истинска реформа. Замяната на един ВСС с друг е нещо, което не означава реформа само за себе си, коментира още Панов.

"По думите му съдебната система се е пренаситила от идеите за реформи повече от 20 години. Реформата трябва да засегне и прокуратурата, и съда. Но бързината на един съдебен процес зависи не от промените в Конституцията, а от процесуалните закони", допълни той, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари