Консенсусът не променя конфигурацията в НС

Политолог: Политиците ни бяха притиснати за Конституцията!
Обновена: 24 юли 2015 13:21 | 24 юли 2015 11:25, Анисия Иванова
3
Консенсусът не променя конфигурацията в НС
Снимка: Bulgaria On Air

Постигнатият консенсус за промените в Конституцията, както и предстоящите местни избори няма да променят конфигурацията в парламента. Около това мнение се обединиха в ефира на телевизия Bulgaria On Air социологът Цветозар Томов и политологът Антоний Тодоров.

"Консунсусът от вчера беше добър за страната изход, но в следващите месеци ще се види в състояние ли е този парламент да направи реална съдебна реформа", каза Томов. "Това не зависи само от тези конституционните промени, а и от промените в Закона за съдебната власт", застрахова се той.

Още по темата

След редица изтощителни преговори част от парламентарните партии се отказаха от разглеждането на първия проект на промените в Конституцията, внесен от мнозинството преди месец. Реши се да се подготви нов проект, който да има подкрепата на конституционно мнозинство от ГЕРБ, РБ, ПФ, ДПС и АБВ.

Според Томов в близките дни ще се разбере дали компромисът прави всички доволни.

"По думите му тази постигната договореност е по-добра от варианта още сега да възникне правителствена и парламентарна криза", каза той.

Политологът Антоний Тодоров се надява това решение да не е краят на съдебната реформа.

"На всички беше ясно, че промените в Конституцията изискваха едно голямо мнозинство. Другите варианти бяха да се свика Велико Народно събрание, да се проведат нови избори за ново съотношение в НС, или да се поставят нещата на референдум", обясни Тодоров.

"Политическата ни класа е много далече от всички тези хипотези. Следователно тя беше притисната да намери някакво съгласие вътре в себе си", смята политологът.

По думите му това е първи опит да се направи "по-дълбока съдебна реформа".

Протестът отвън на протестиращите е да накарат политиците да стартират тази реформа, допълни Томов. Според него обаче по-интересен е бил контрапротестът срещу съдебната реформа, където повечето участници са били деца.

"Стигаме до проблемите на правоохранителните органи. Трябва да се намерят организаторите му, защото са престъпници", каза той, обяснявайки, че по закон никой няма право да използва деца за политически цели.

Социологът прогнозира напрегната есен, защото сблъсъкът на местните избори ще покаже накъде ще тръгне политическият живот в страната.

Местните избори няма да подменят конфигурацията в парламента, възможно е да има сближаване между ГЕРБ и ДПС, смята политологът.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ясно се видя че РБ и ДПС са заедно и то не за първи път в това народно събрание. Не може сутринта да вдигаш плакати и да скандираш ДПС е "мафия" а след 4 часа да се прегърнеш с "мафията" и "кой" и да правиш промени в конституцията на България.Къде са протестърите ? Явно се видя че са платени. За тях няма ценности. Има финикийски знаци. А троловете на РБ явно още не са получели опорните си точки.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно дали според Томов когато на протестите протестърите имаше деца се извършваше престъпление. Дали когато една 15 год. от провинцията бе арестувана от полицията и върната на родителите ,от протесна мрежа се заканиха да сезират съда по правата на човека дали имаше престъпление и на кой?