Полицаи били крадец, питали го къде са парите

Съдът в Страсбург: Нарушена е забраната за изтезание
15
Полицаи били крадец, питали го къде са парите
Снимка: Impact Press Group, архив

Европейският съд по правата на човека е установил, че българската държава е нарушила забраната за изтезание в Европейската конвенция за правата на човека, съобщиха от Българския хелзинкски комитет.

Забраната е нарушена по отношение на Милен Стойков, жалбоподател по делото Стойков срещу България, решението по което бе обявено във вторник.

Стойков, който в момента излежава присъда в затвора в Стара Загора, бе един от тримата задържани за грабеж на стойност 1,8 млн. лв. от старозагорска фирма. Дни след обира той е задържан в дома си в Казанлък, качен на кола и по негови думи изкаран от града в посока към планината. Според неговата версия там в снега му е нанесен побой, горен е с автомобилната запалка и е забиван върхът на нож под ноктите му с цел да се изтръгне от него информация за това къде са укрити парите.

Той губил съзнание няколко пъти, но всеки път бил свестяван от полицаите, за да продължи изтезанието.

Съдебномедицинско удостоверение, издадено на следващия ден, установява, че Стойков има синини, ожулвания и наранявания по различни части на тялото си. През май 2010 г. е осъден на 16 години и 6 месеца затвор. Според съда той не е бил принуждаван да прави самопризнания и доброволно е посочил къде са укрити парите. Стойков подава жалба до главния прокурор и Министерството на вътрешните работи, оплаквайки се от малтретирането, на което е бил подложен, но окръжната прокуратура отказала да образува досъдебно производство срещу полицаите, което било потвърдено от апелативната прокуратура.

В решението си съдът отбелязва, че всички действия на прокуратурата след оплакването на Стойков са били насочени към това да се установи бил ли е той принуждаван да прави самопризнания, но не и към това да се установи упражнявано ли е над него насилие. Съдът отчита, че макар да не може да провери достоверността на описаното от Стойков за начина, по който е малтретиран, информацията за нараняванията му от съдебномедицинското удостоверение съвпада с описаното от него, в това число кръвни съсиреци под ноктите му.

Тезата на правителството, че срещу Стойков е било упражнено насилие единствено по време на ареста в леглото му, тъй като извършеното от него деяние е включвало насилие и е било преценено, че това поставя на риск участващите в операцията полицаи, е отхвърлен от Съда като предпоставка за освобождаване от отговорност на държавата.

"Това е поредно произнасяне на Съда в Страсбург за полицейско насилие срещу България“, коментира Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет. По думите му решението на съда налага образуване на досъдебно производство, бързо и ефективно разследване по случая и предаване на извършителите на съд.

По делото не са присъдени обезщетения или разноски - Стойков се е представлявал сам пред съда и не е поискал парично обезщетение за неимуществените санкции, а единствено за имуществени санкции в размер на заплатите, които би бил получил, ако не бе в затвора. Съдът обаче не установява връзка между установените нарушения и твърдените имуществени вреди и е отхвърлил искането.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: БХКМилен Стойков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Да припоммя нещата.. преди 8 години
Според обвинението на 6 февруари т.г. тримата нападнали семейството на Каля Петрова, главен счетоводител на "Пещострой" ЕООД, във вилата й в село Малка Верея, където я завързали заедно със съпруга й Петко. Подсъдимите започнали да малтретират жената и тя била принудена да даде ключовете за фирмения офис и касата. Оттам извършителите задигнали 763 000 евро, 330 000 лева, 42 000 щатски долара и ценни бижута и заровили плячката в гориста местност край НПМ "Шипка - Бузлуджа".След бързата намеса на служителите на сектор "Борба с организираната престъпност" към Областна дирекция на МВР - Стара Заг
6
2
 
13
 
! Отговори
Жибор преди 8 години
Малко му е бил боя,щом има наглостта и да се оплаква тоя бандит!!!
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гепил 2 милиона и се оплаква че ял бой? е що е крал като не иска да яде бой?
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малко се бие в тази държава! Полицайте требе орден стара планина поне и повече бой!
3
3
 
9
 
! Отговори
ДА преди 8 години
ТРЯБВАШЕ ДА ГО ГЪДЕЛИЧКАТ С ПЕРЦА...ДО СМЪРТ...
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А сай роменгето, дето обраха вчера супермаркета в Казанлък, дали и те профилактично няма да се изжалват до Страсбург?Дълбоко се съмнявам, че по управленията са все херувимки, четат Шекспир и галят задържаните с перца, но ми е интересна и друга възможност за която съм чувал: как първата работа на някои от братята е да пробват да си размажат физиономиите още докато ги закопчават и водят, а после се тръшкат на поразия колко много са били бити. И как се доказва и приема истината в такива случаи?
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спомням си го този случай в едно село - М.Верея,близо до Ст.загора.Май бяха измъчвали и били жената от която са отнели парите!