Затворническите лавки с 30% по-скъпи от другите

ОмбудсМая пита МП кой лекува зъбите на затворниците
6
Затворническите лавки с 30% по-скъпи от другите
Снимка: Булфото, архив

Омбудсманът Мая Манолова подхвана и затворите и се зарече, че ще направи серия препоръки за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода.

Според нея е необходима цялостна реформа в здравното обслужване на затворниците и сега действащите медицински центрове да бъдат трансформирани в кабинети, а лишените от свобода да бъдат обслужвани от здравната система на общи начала.

Манолова уточни, че Министерството на правосъдието трябва да търси начини и за решаване на проблема със стоматологичната помощ за затворниците.

Омбудсманът каза още, цитирана от БТА, че ще настоява да се промени начинът на работа на лавки и малки магазини в местата на лишаване от свобода.

В момента тези обекти ги стопанисва Държавно предприятие "Фонд затворно дело", обясни Манолова.

Нейните наблюдения са, че цените на стоките в тези обекти са с поне 30 на сто по-високи в сравнение с магазините в страната.

Позицията на омбудсмана е, че този тип дейност трябва да се децентрализира и да се помисли дали изобщо е нужно да съществува такова държавно предприятие.

Манолова посочи, че днес е направила изненадваща проверка във Варненския затвор. По думите й той е на едно от челните места в страната по осигуряване на работа за лишените от свобода.

Омбудсманът каза, че ще препоръча на Министерството на правосъдието да съдейства за изпълнение на проект на ръководството на затвора за откриване на нов цех за обработка на ламарина.

Мая Манолова посети днес Варна по покана на сдружението "Българска домашна ракия" и разговаря със собственици на казани в региона.

Тя припомни, че вече е сезирала Конституционния съд заради промени в законодателството, които сериозно нарушават правата на собствениците на малките обекти за дестилиране.

Затварянето на казаните ще доведе до бум на нелегалното производство на всякакви некачествени напитки, бе позицията на Манолова.

Тя определи като смехотворни твърденията, че домашната ракия, произведена в лицензирани обекти, е опасна.

"Това са лобистки тези, вероятно скоро ще излезе, че и домашните лютеница и компоти са опасни и хората трябва задължително да си ги купуват", посочи омбудсманът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
6
 
! Отговори
пешо преди 8 години
мая знае накъде са се запътили съпартийцте й и бърза да подобри условията преди и нея да са облекли в райета.
5
0
 
10
 
! Отговори
,РАМ преди 8 години
Мая Манолова ! Позволи ми да попитам , кога ще се заинтересуваш от правата на ПОСТРАДАЛИТЕ СЕМЕЙСТВА ОТ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ УБИЙЦИ? Например дали майката и бащата на убитата Вероника могат да си позволят стоматологични услуги или медицинска помощ? Изглежда когато една американска фондация номинираща убийци за хора на годината плаща в зелено всички включително и обудсмана тичат да защитават правата на УБИЙЦИТЕ и услужливо забравят за страданията и прна потърпевшите от престъпленията
4
0
 
12
 
! Отговори
Мая кажи преди 8 години
Кога затворниците ще започнат да бачкат а не да лежат на плещите на данъкоплатеца?
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой лекува ли й мозъка?
2
1
 
2
 
! Отговори
така е преди 8 години
Те и суджуците на дядовците ни бяха опасни колко вино пиеха ,само дето вече всичко е спомен.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ОмбудсМая пита МП кой лекува зъбите на затворниците-Омбусмаймуна гледа да привлече електорат, а колкото до зъбите хващат по една лопата работят в затвора и си плащат като всички.