Съдът реши: Прегазена на "зебра" – виновна за смъртта си!

Намалиха присъдата на моториста, убил непълнолетно момиче
29 мар 2016 08:57,
240
Съдът реши: Прегазена на "зебра" – виновна за смъртта си!
Снимка: архив, Булфото

Решение на Върховния касационен съд, с което бе намалена присъдата на моторист, убил непълнолетно момиче на пешеходна пътека през 2011 г., предизвика масово възмущение.

Причината е, че Лора Казанлиева бе обявена от магистратите за съпричинител на инцидента, защото не се е огледала, преди да стъпи на "зебра"-та, пише "Сега".

По тази причина ВКС намали наказанието на Диян Станчев, който е карал мотора си с 87.9 км/ч при позволени 50 км/ч в града и на място, където е имало пешеходна пътека. Въпреки това съдът приема, че Казанлиева има вина за смъртта си. В решението им пише, че момичето е нарушило Закона за движение по пътищата, като не се е огледало.

След удара, при който загина Лора, започна дълга съдебна сага. Първоначално Станчев призна вината си и се споразумя за 2-годишна условна присъда. Година по-късно ВКС върна делото за ново гледане. Последва отново условно наказание, но делото бе върнато за ново гледане. Третия път Станчев бе осъден на 2 години и 6 месеца затвор, а решението беше потвърдено от апелативния съд. С последното си решение ВКС намали присъдата с 6 месеца и му отне шофьорската книжка за 4 години.

Тримата съдии са се разделили двама срещу един. "Налице е съпричиняване, тъй като пострадалата, без да се огледа, е предприела пресичане, като не се е съобразила с разстоянието до приближаващото пътно превозно средство и неговата скорост на движение и е попаднала в опасната зона за спиране. На пешеходеца не е предоставено правото да не държи сметка за приближаващите превозни средства", пише в решението на Лада Паунова и Даниела Атанасова. Те са цитирали и решение на Върховния съд от 1977 г., според което предимството на пешеходците е "абсолютно по своето съдържание, но относително по своя ефект", тоест, когато безопасността им е застрашена, те са длъжни да не се възползват от него на всяка цена.

Съдия Севдалин Мавров е написал особено мнение. "Възприетото в случая, че Казанлиева е съпричинила вредоносния резултат, е житейски нелогично и противоречи на духа на Закона за движение по пътищата. Не може да се изисква от пешеходците вярна преценка за всички характеристики на приближаващи МПС, които могат да рефлектират върху спирането им преди пешеходната пътека", смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
0
 
2
 
! Отговори
peshehodec преди 8 години
Това е безобразие, господа върховни съдии! Дано вашите деца и майки не са на пешеходна пътека, когато се изпълнява вашето решение. Вместо да поискате пешеходната пътека да се приравни на знака Stop за моторните превозни средства и да се презюмира в закона вина за всеки шофьор нарушил това правило, вие оправдавате убийци. Може ли един пешеходец да причини на МПС това, това което МПС може да причини на пешеходеца? Жалко за народ с такива съдии!!!
191
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НА ВСИЧКО Е ЯСНО ЧЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА КОРУПЦИЯ, ДЕТЕТО Е ВИНОВНО ЧЕ НЕ СЕ Е ОГЛЕДАЛО Я БРЕ......... НАГЛЕЦИ, БОГ ДА ГИ НАКАЖЕ! ТАМ В ОТВЪДНОТО ГИ ЧАКА ОГЪН1
190
1
 
3
 
! Отговори
ББ преди 8 години
Ще ги изяде ракът ...
189
1
 
5
 
! Отговори
Мими преди 8 години
Ако има такъви съдейки в България, какво да чакаме от правителство, за пари могат всичко
188
0
 
4
 
! Отговори
Дунав Русе преди 8 години
До KCBПълни глупости говориш. Според ЗДП няма никакво значение каква е пешеходната пътека.
187
0
 
16
 
! Отговори
стефан преди 8 години
Избягвам коментарите но сега съм потресен на наглостта на съда.На този *** дето е дал тези мотиви за присъдата на площада олово в главата.Нали съдията знае, че допустимата скорост в населено място е 50 километра на всичкото отгоре пешеходеца е с предимство на пешеходната пътека. Ей заради такива ,,ЧЕСТНИ ХОРИЦА'' България е на това положение всеки си прави каквото си иска защото знае, че някой по веригата ще вземе някой лев.
186
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Идиотщина. Махнах се от България преди 8.5 години. Не искам да се връщам, съжалявам.
185
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С тази превишена скорост, добре, че не е сгазил куче. Тогава пет години ефективна присъда не му мърдаше. А сега какво? Згазил човек. Да гази! Новия световен ред иска половин милиард население. Дайте му поощрение и го наградете, за да се учат и другите от него.
184
0
 
2
 
! Отговори
Джек преди 8 години
Скъпи немски пенсионери, добре дошли в Тортуга!
183
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАЛИ ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖИ ИЗБИВАНЕТО НА ХОРА И ПО ПЕШЕХОДНИТЕ ПЪТЕКИ /само там да беше геноцидът и само по този начин/?!..."ПРАВОСЪДИЕТО" ИМА ТОЧНО ТАЗИ ЗАДАЧА ДРУГ ИЗВОД НЕ СЪЩЕСТВУВА ! ДОБРЕ ЩЕ Е ДА СИ "СЪЧИНЯТ" ДРУГО НАЗВАНИЕ /не правосъдие/ , ЗАЩОТО ТОВА НЕ СЪОТВЕТСТВА НА ДЕЙНОСТТА МУ , А СЛУЖИ ЗА ПРИКРИТИЕ , НО ОСОБЕНО НЕУСПЕШНО! ВИЖТЕ КОЛКО ПРЕСТЪПНИЦИ И В КАКВО МЕНТАЛНО И ДУХОВНО СЪСТОЯНИЕ ИМА НАВСЯКЪДЕ И ЗАЩО , ТА ДА СЕ НАЗОВЕТЕ ПРАВОСЪДИЕ! КОЙ СЪЗДАДЕ ТЕЗИ ХОРА? ИМАТЕ ЛИ БЪДЕЩЕ И КАКВО?
182
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съдийките са за бесене - дано някой им сгази децата да не се плоди гнусната гад
181
1
 
22
 
! Отговори
Шаран БГ преди 8 години
Чета и не мога да повярвам! Тези съдии и адвокати имат ли съвест? Съд за тези *** в Страсбург! Да караш с близо 25 метра в секунда в града, където на 100-150 метра има пешеходни пътеки е абсолютно престъпление! Какви приказки се леят за звук, за грохот, за оглеждане! Има ли такова чудо в друга европейска страна? Възмутен съм!! На 6 метра съм от зебрата и вървя към нея.Огромен камион с прицеп заковава на 3 м. от пътеката и чака да , премина. В Испания, Каталуния, област Жиронес.Бях удивен...
180
0
 
11
 
! Отговори
йованчо преди 8 години
нека пожелаем на ладчето и даниелчето,и на останалите замесени в тази престъпно произнесена присъда да им се случват все такива пресичания на зебра и същия този матарджия да им мине път. С 90.
179
7
 
3
 
! Отговори
KCB преди 8 години
До АнонименИма значение каква е пешеходната пътека. Някои от пешеходците си мислят, че зебрата и обикновената пешеходна пътека е едно и също. Пешеходната пътека , която не е зебра, показва откъде може да мине пешеходецът , и няма никакво предимство пред МПС.
178
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пешеходната пътека е продължение на тротоара. От там нантатък, няма кой се е оглеждал, кой бръмчал, кой свистял. Има убит има и убиец. Двете съдийки да си връщат димпломите, да им се прегледат предишните решения и да си върнат заплатите и да се глобят за нанесени непоправими морални щети на Българския Съд като институция!
177
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Смятам, че е време да напавим онлайн гражданско обшество и при такива случай в милата родина - подписка на всички несъгласни - със сертификати и имена, да се знае точно че сме много и че заедно сме силни . После се внасят исканията на обществото, ако няма ответна реакция от заспалата ни, подкупна администрация - подписка за смяна на кмет, правителство, промяна на избирателна система и така до дупка, да се сетят че сме "народ" от човеци, не "маса"
176
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко струва човешкият живот в България? Умът ми не го побира, особено като тези съдии са жени, не знаят ли как се отглежда човек, как се носи, как се ражда, как се възпитава. И после ти дето си възпитавал, да дойде сина на някой, дето не е възпитавал, и да ти смачка детето на пешеходна пътека и после да го осъдят като за коте. Да измъчваш и да убиеш животно дават 3 години, а за човешко същество условни присъди??!?
175
0
 
22
 
! Отговори
Отмъстителя преди 8 години
Лада Паунова и Даниела Атанасова !!!Гонка до дупка на тези две изродки ! Кое ще ги заболи повече ?Тях самите или децата им ?
174
1
 
25
 
! Отговори
Петър преди 8 години
Възмутен съм дълбоко от това решение на двамата съдии! Така ли биха отсъдили, ако тяхната дъщеря беше убита по такъв начин? Докато няма адекватни наказания, тези самозабравили се джигити ще продължават да ни мачкат по тротоарите и пешеходните пътеки.
173
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лада Паунова да умре в мъки, като преди това изпрати близките си! До летото и давам най-много.