След стрелбата край Средец: Граничарят Вълкан е невинен!

Прокуратурата прекрати производството за смъртта на афганистанеца
Обновена: 28 юни 2016 15:22 | 28 юни 2016 14:00, Анисия Иванова
60
След стрелбата край Средец: Граничарят Вълкан е невинен!
Вълкан Хамбарлиев. Снимка: Facebook

Окръжната прокуратура в Бургас прекрати наказателното производство срещу граничаря Вълкан Хамбарлиев, образувано заради инцидента, при който бе прострелян афганистански гражданин.

Инцидентът стана в нощта на 13 срещу 14 октомври миналата година на около четири километра от местността "Каиш баир", в близост до село Драчев, Община Средец.

Още по темата

Полицаят Вълкан Хамбарлиев и няколко негови колеги открили под мост в граничната зона 13 чужденци, които с движат към тях. Граничните полицаи издали със силен глас разпореждания, но преценили, че те не се изпълняват, тъй като хората продължавали да се движат срещу тях, напомнят от прокуратурата.

Отчитайки това, както и необходимостта от задържане на лицата, Хамбарлиев заредил служебния си пистолет "Макаров" и произвел изстрел. Куршумът се ударил в свода на моста, а проектилът рикоширал и променил траекторията си на движение и ранил в шията един от афганистанските граждани.

В резултат на това пострадалият е починал. Вълкан Хамбарлиев и другият му колега успели да настигнат разпръсналите се в местността чужди граждани и да ги задържат.

В хода на разследването са извършени огледи на местопроизшествие, разпитани са над 70 свидетели, изготвени са множество експертизи - физикохимични, балистични, съдебно медицински и др. Извършени са и три следствени експеримента.

При анализа на събраните доказателства се установява по безспорен начин, че именно рикошетът на патрона, изстрелян от Хамбарлиев и отклонението по линията на траекторията му в резултат на удара в дъгата на моста, е причина за смъртта на афганистанския гражданин.

Според прокуратурата Вълкан Хамбарлиев е изпълнявал служебните си задължения - неутрализиране и задържане на чужди граждани, нарушили териториалния суверенитет на държавата ни. Държавното обвинение е категорично, че е налице липса на вина, тъй като в конкретната ситуация Хамбарлиев не е бил нито длъжен, нито е могъл да предвиди настъпването на последиците от действията си.

Деянието, извършено от Вълкан Хамбарлиев, не представлява престъпление, е заключението на прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябвало е да изпразни мешката с пълнителите на автоматичен директно в сганта
39
6
 
18
 
! Отговори
Уилли преди 7 години
Само в България убийците и бандитите се оправдават от така наречения СЪД! По надолу подсещат за убийците на Чората, които също ги оправдаха...
38
1
 
27
 
! Отговори
Румбо преди 7 години
8 месеца бяха необходими за да бъде оправдан човек,който си е свършил работата!Що за държава е това-да съди хората,които я бранят?????Срам и позор,да кляка пред и.зр.од.ите от БХК!!!!!
37
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турците които мразят българите и България - в Турция !И на тях, и на нас ще ни бъде по-добреДа не идват да драскат тука
36
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До даi vie ste prestupnici v evropa i celiya svqt ,vse kradci na bankomati balgari znachi i vas trqbva da vi zastrelqt
35
1
 
37
 
! Отговори
да преди 7 години
така се прави с бежанците - престъпници от никаква война не бягат тия.. пуснете си в ютуб да си видите нагло и арогантно поведение от тия ***, веднъж добрали се до скандинавските страни - *** папла.ч
34
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма друга такава абсурдна държава, която праща на съд граничар, изпълнил задълженията си!Позор!Браво на Вълкан!!
33
2
 
30
 
! Отговори
Eвропеец преди 7 години
Шефа на организацията Фронтекс, Фабрис Леггери, заявява днес пред германската преса Funke Mediengruppe че бежанците трябва да бъдат извозвани в Европа със самолети !!!!Европа загива с активното участие на предатели от европейските институции които улесняват всячески мюсюлманската инвазия на европейските страни и изчезването ни !!!!!Куршум за такива
32
2
 
33
 
! Отговори
Врабец преди 7 години
Зе преминаване/нарушаване на държавната граница през нерегламентирани места се полага затвор. Да попитам: Къде е е главния прокурор и подчинените му в Бургас, Кърджали и Хасково, и защо на нито един амуджа не е повдигнато обвинение за престъпление по гореказаното?
31
2
 
40
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Много ясно че е невинен граничаря.При бай Тощо всичките щяха да ги гръмнат че и да ги повишат. Сега кво ? За нарушители на държавна граница с мед и питка ли да ги посрещат? Тез "афганистански граждани" къв го дирят на границата ?
30
1
 
38
 
! Отговори
Lan преди 7 години
"Слаби нерви" ли? :) Смешници! Много ми е интересно да ви видя вас срещу 55 мъже през нощта в гората! Бас ловя, че е имало причина да стреля. Този човек се казва Вълкан и е българин! За вас едва ли може да се каже нещо подобно.
29
49
 
19
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Герой не е. Просто човек със слаби нерви, който явно не знае къде и как се стреля.Но истинското престъпление е злорадството на бациликус булгарикус .Не потоп, не пожар, не торнадо, астероид колкото Пловдив ще падне тука скоро, ако местната фауна не еволюира до нещо напомнящо хомо еректус.
28
1
 
39
 
! Отговори
сну-сну преди 7 години
Още един удар срещу соронатегачите от бхк- щели да обжалват отказа на Софийска градска прокуратура да образува досъдебно производство срещу премиера Борисов за прякото му поощряване на така наречените "хайки" за "бежанци"(МОЛЯ?!?!). Ако някой чете от тази прокуратура нека да изискат някакви достоверни доказателства, че хората които пресичат незаконно българската граница са 'бежанци', а не икономически имигранти.
27
22
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Predstavqte li si choveka e izbqgal ot UJASA NA TALIBANITE OT AFGANISTAN izminal hilqdi kilometri za da se spasi i hop edin prost bg granichar go ubiva i za nagrada che go e ubil go izkarvat nevinen ,dano toya granichar utre ne mu se sluchi sashtoto s nego ili s rodninite mu bog vsichko vijda moje da go nakaje,dali spi spokoen grize li go savestta che e ubil bejanec
26
4
 
49
 
! Отговори
Тодор преди 7 години
Вълкан - ГЕРОЙ!
25
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лоша новина за безродниците от БХК и онзи *** адвоката Хаджигенов ,който нарече граничния полицай " някъв селски Мильо с трети клас" !!!!!!
24
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A ako edin balgarin e ubit ot kolumbiyski policay togava kolumbieca shteshe da e vinoven,ey tiya balgari nqma da se opravqt sud i prokuratura nula ,bananova republika na mafioti ,lujci i rasisti
23
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За пресичане на границите си има КПП-та. Така е по цял свят. Да бяха минали афганите оттам, никой не им е виновен!
22
4
 
40
 
! Отговори
до 24 преди 7 години
Да живее по-добре или да изнасилва и друса я пак помисли ***?.... Можеш лично да прибереш няколко афганеца у вас щом ти е жал... но тежко на жена ти и дъщеря ти!
21
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един бил на сафари в Африка. Хвали се утрепал 20 ноусърчета. Това за английски говорещите.