Мъж обжалва 15 лв. глоба, но... плати 350 лв. за адвокат

Ищецът объркал инстанцията, пред която трябва да се жали
18 окт 2016 12:52,
12
Мъж обжалва 15 лв. глоба, но... плати 350 лв. за адвокат
Снимка: Булфото, архив

Районният съд във Велико Търново е отхвърлил иск на варненец, с който той настоява да му бъде възстановена сумата от 15 лв. за поставена скоба на автомобила.

Със същото решение магистратите постановиха ищецът да заплати на търновското дружество "Паркинги и гаражи" 350 лв. за адвокатско възнаграждение.

На 15 април тази година водачът оставил служебния си автомобил на паркинга на площад "Славейков" в старата столица, пише "Труд". След няколко часа установил, че е "закопчан" със скоба и се принудил да плати глоба от 15 лв.

В жалбата си до съда мъжът твърди, че мястото за паркиране не било обозначено съгласно закона, а и нямало наблизо длъжностно лице, което да му съобщи, че паркира в "синя зона". От общинското дружество пък оспорили твърденията му.

Оказало се, обаче, че ищецът объркал инстанцията, пред която трябва да се жали.

"Дали приложената принудителна административна мярка е законосъобразна, Районният съд няма право да каже, щом ищецът, пряко засегнат от нея, не е упражнил правото си да я оспори пред компетентния Административен съд – Велико Търново, който да се произнесе по този въпрос", пише в решението на магистратите от Районен съд – Велико Търново.

Затова те са отхвърлили иска на варненеца като неоснователен и са постановили да плати на общинското дружество разноските по делото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
7
 
! Отговори
Юрист преди 7 години
СЪДЪТ Е ДЛЪЖЕН, ако делото не му е подсъдно, да го препрати на съответния компетентен!! Това си е съществено процесуално нарушение на правото на защита, ако обжалва 100 на 100 ще падне.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАТО Е ИМАЛ АДВОКАТ, ТОЙ ЗАЩО НЕ МУ Е ПОДАЛ ЖАЛБАТА В ПРАВИЛНИЯ СЪД?Сигурно е от тези които завършват право последните 15 години.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хем загубил делото, хем платил глобата, а защо толкова малко за адвокат?
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са престъпните минимални адвокатски възнаграждения! И по лошо ще става, защото адвокатската мафия има право самостоятелно да ги определя и те да са задължителни за всички!! Реално човек има право да си търси правата на книга, но при неуспех винаги го грози опасността да заплати задължителни разноски за солено и пресолено адвокатско възнаграждение. Монополи, мафия, адвокати, блато, псевдодемокрация!
5
0
 
3
 
! Отговори
ФранкЛойд преди 7 години
Хм, статийосването на незначителни новинки от неподготвени и правно неграмотни тийнейджъри, едва ли ще допринесе за повишаване на законовата и административно - познавателна култура на българските граждани. Горко ни, навсякъде развала и повсеместно затъпяване. О, Беатрррриче .....
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България, в тази държава на престъпници има само едно правило . Плащане на крадливите корумпирани кметове за зини зони или на алчни адвокати които всъщност правят законите и то в тяхна полза. Докато спим и им позволяваме да ни грабят нищо ново няма да се случи под слънцето и все по лошо ще става.
3
0
 
27
 
! Отговори
лаф да става преди 7 години
Не че нещо, ама това са глупости, няма никакво значение в кой съд се подава жалбата, ако е подсъдна на друго съдилище се препраща служебно.
2
11
 
3
 
! Отговори
пепе преди 7 години
***
1
5
 
20
 
! Отговори
Крум преди 7 години
Да живее съдебната система! Трябвало е да го адресира до правителството та те да кажат, кои е компетентния орган. Нали не очаквате всички да сме адвокати и да знаем къде да подаваме жалбите.