Добрев готов за съд, сам си дава имунитета

Само няколко часа след като Цацаров го поиска, той го сдава
20
Добрев готов за съд, сам си дава имунитета
Снимка: Булфото, архив

Депутатът и бивш енергиен министър в първия кабинет на Бойко Борисов Делян Добрев доброволно се отказва от имунитета си и така ще даде съгласието си да бъде разследван.

Още по темата

Той ще внесе заявлението си само няколко часа след като главният прокурор Сотир Цацаров прати искането си за снемането на имунитета му в деловодството на Народното събрание заради извършено от Добрев престъпление свързано с проекта АЕЦ "Белене".

Според говорителя на Цацаров Румяна Арнаудова Добрев е знаел, че се извършват плащания по прекратен договор.

По нейните думи Софийска градска прокуратура е събрала достатъчно свидетелски показания, но и писмени доказателства, че със своето бездействие Добрев е ощетил НЕК с 4,5 млн евро.

Тя увери, че ще има още обвинени по мегаделото за "Белене".

Обвинението към Добрев е, че заради умишлена безстопанственост от негова страна е настъпила щета за НЕК в размер на 4 561 697, 27 евро.

Според обвинителите деянието е извършено умишлено, последвали са значителни щети и случаят е особено тежък.

Според доказателствата от разследването, през 2004 г. "НЕК" е провел процедура "Договаряне с обявление" по реда на Закона за обществените поръчки с предмет "Избор на архитект-инженер за изпълнение на дейностите по програмата за финансиране и строителство на АЕЦ "Белене".

Бил избран изпълнител "Парсънс Иендси Юръп Лимитед", в резултат на което на 31.01.2005 г. бил сключен договор, като възложената с този договор работа била разделена на две фази:

Фаза I - "Фаза на развитие и договаряне на проекта" /включва избор на изпълнител /строител/ на ядрена централа, подготовка и подписване на договор/;

Фаза II - "Фаза на изпълнение на проекта" /включва проектиране, осигуряване на качеството и контрол на качеството, лицензиране, строителство, промени в проектирането, въвеждане в експлоатация и инженерингово подпомагане за АЕЦ "Белене"/.

На 28.03.2012 г. Министерският съвет приел решение № 250 за прекратяване изграждането на адрена централа на площадката в Белена, а на следващия ден това решение на кабинета е потвърдено и от Народното събрание.

Въпреки тези решения договорът не е бил прекратен, а НЕКе продължило плащанията по този договор, като сумата, заплатена след 28.03.2012 г. на Парсънс е в размер на 4 561 697, 27 евро, пишат от прокуратурата.

Според обвинението това обстоятелство е било известно на тогавашния министър Делян Добрев, който въпреки вменените му права и задължения не е предприел каквито и да е действия за изпълнението на решението.

От прокуратурата твърдят, че не са налични каквито и да е разпоредителни действия и издадени писмени заповеди или указания към ръководните органи на "БЕХ" ЕАД, респ. към "НЕК" по отношение на дейности, които следва да се извършат във връзка с прекратяване на изграждането на АЕЦ, касаещи договора с Парсънс.

Така, Добрев, като министър на икономиката, енергетиката и туризма не е организирал и контролирал изпълнението на държавната политика в областта на енергетиката съобразно решенията на Министерския съвет и на Народното събрание, твърдят обвинителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като знае ква ни е прокуратурата мн ясно че сам ще го даде и мн ясно че няма да го осъдятТия трябва да ги избесим по дърветата др нищо не става от тях
13
0
 
1
 
! Отговори
16 преди 7 години
И към кои личности от прекратения договор са приведени паричките? Ай де итях в разследването. Да ги върнат. Сто процента са знаели че договпра е прекратен, ама са си ги взимали. Усещам нещо гнило... Някой ми плаща по прекратен договор, аз знам това, вземам ги, после връщам част от тях, квото ми оостане .. мерси. Ама ще се окаже че са плащали на Хасан от .. едикое си село, ама Хасан в момента гледа патки, ама министъра незнаел
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За Белене ще лежи Делянчо, а за КТБ КОЙ? След като се реши кой ще лежи, ще научим и кой купува банка Виктория? Познайте от 1 път :) Най-лесно за познаване е КОЙ ще плаща масрафа.
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Даже сам ще влезе в затвора, без присъда. Още утре, вдругиден. Така са герберастите.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ясно. Уговорката е да излезе напълно невинен. Кьорфишек за плебса!
9
0
 
8
 
! Отговори
тутурутка преди 7 години
верно? това е депОтат?
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма червена, зелена и др.цветове мафия. Докога щеприкривате престъпници зазатвора, които уж се борелисрещи комунисти, 27 годинислед падането на социализма.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудесна перспектива завашия Бойко - Централниязатвор.
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И премиерът Борисов не е знаел, че негов министър извършва плащания в милиони по прекратен договор?!?! Я моля ви се...
5
1
 
17
 
! Отговори
светнат преди 7 години
А бай *** кога??........"Според говорителя на Цацаров Румяна Арнаудова Добрев е знаел, че се извършват плащания по прекратен договор".........Нали не си мислите, че плащанията са ставали без личната благословия на байхо???
4
2
 
9
 
! Отговори
съвет преди 7 години
До Софийският затворКажте му да си носи вазелин?
3
8
 
12
 
! Отговори
невермор преди 7 години
БСП такива *** като Делянчо не приема в редиците си.
2
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ НАПУСКА ЕНЕРГЕТИКАТА
1
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
мдаа, бсп е в шок и ужас - губи изборите за пореден път