Дете на гей двойка остана без акт за раждане, без ЕГН, без права...

Майката Веселина има законен брак с друга жена в Дания
13 дек 2016 14:07,
156
Дете на гей двойка остана без акт за раждане, без ЕГН, без права...
Снимка: flickr

Българче на една годинка е обречено да остане без акт за раждане, без ЕГН и без никакви права, включително на лекарска помощ, в родината на биологичната си майка - България.

До правния абсурд се стигна, след като Община Пазарджик обжалва решението на Административния съд в Пазарджик, присъдено в полза на майката. А първото заседание във Върховния административен съд е насрочено чак за 19 февруари 2018 година.

Особеното в случая е, че майката - Веселина, има законен брак с друга жена в Дания, пише "Труд". Там е родено и момченцето им, заченато с изкуствено осеменяване. То е рождено дете на пазарджиклийката, но до момента не е вписано в регистрите, затова се води гост в страната ни.

Като такъв няма право нито на детски ясли, нито дори на здравеопазване. Когато се разболее, двама-трима лекари, запознати със заплетения казус, го лекуват на доброволни начала. На същия принцип преди време лежало и в местна болница.

Още по темата

За Община Пазарджик проблемът е в огромното разминаване между датското и българското законодателства. От ведомството посочват, че в датския акт за раждане не е посочено коя е майката, и двете жени са вписани като "родител". За място на раждане не е записано селище, а енория. Макар от медицински документи да се вижда, че бебето е родено от пазарджиклийката, неясноти има и около произхода му.

Немислимо е също в графа "баща" да бъде вписана датската гражданка, но дори да се спазят указанията на Административния съд тази графа да бъде оставена празна, служители на ГРАО не виждат предвиден в закон начин да се заобиколят другите разминавания. Юридическият казус е първи за България и няма дори съдебна практика, на която да се опрат.

Делово звучащият дотук проблем всъщност е изключително тежък. Датските закони за отглеждане на деца са много строги и ако се допусне просрочие от три месеца без адресна регистрация тук, в Дания може да бъде започната процедура за лишаване от родителски права.

Парадоксът е, че от общината са издали на жената удостоверение за семейно положение, в което тя се води разведена (тъй като е имала неуспешен брак в България) с дете, а в документа са записани имената на сина й, обяснява адвокатът й Янчо Дрянов. Според него това е достатъчно основание тя да бъде вписана като майка и да бъде съставен акт за раждане.

Юристът допълва още, че след заседанието е твърде вероятно да се чака решение на върховните съдии до април-май, а през това време детето остава все в същия правен вакуум с риск да се намесят социалните служби, и то не на страната на родителите. А майката е поставена в невъзможност да докаже пред родните институции, че момченцето е неин син. То се води чужденец, не може само да защити правата си.

Той припомня, че в наредбата, по която работа системата на ГРАО, е посочено в чл. 12 кои са задължителните реквизити на акта за раждане и в случая ги има - име на титуляр, дата и място на раждане. Посочено е, че е допустимо да се остави празна графа, ако един от родителите е неустановен. Изброени са и възможните причини за отказ за издаване - ако липсват име, място и дата на раждане или пол на титуляря.

Дрянов е подал молба до ВАС да бъде насрочено по-ранна дата предвид спешността на проблема. Но тъй като в Административно-процесуалния кодекс не е предвидена такава възможност, е въпрос на добронамереност магистратите да направят компромис. В случая се касае за човешка трагедия, а решението не търпи отлагане.

На практика България отказва да признае един свой гражданин, обяснява адвокатът. Ако Веселина отиде в Дания, там ще ползва всички права, но е избрала България и плаща твърде висока цена за това. Наистина е първи по рода си такъв случай, но едва ли ще е последен. А какво би станало, ако се появи двойка от двама мъже и нито един не е родил детето им? Българското законодателство, дори да не признава еднополовите бракове, е време да бъде синхронизирано поне дотам, че да не лишава беззащитни деца от всичките им човешки права, убеден е Дрянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
5
 
16
 
! Отговори
Мънго Джери преди 7 години
Създали са *** по условие!
82
4
 
26
 
! Отговори
Някой преди 7 години
До Анонимен88Изобщо не ми пука как и с кого си го слагате, но немога спокойно да гледам как опропастявате живота на едно невинно същество което е дошло на този свят без да може да се защити от такива каро ВАС! Крийте се там по къщите си и се обичайте както си искате, но не опропастявайте живота на децата! И не съм плъх, още по- малко ***!
81
0
 
15
 
! Отговори
Да бе да преди 7 години
Сега, след като се е родило в Дания има издаден акт. По отношение акта за раждане в България- там необходим реквизит е само майката, което доколкото виждам е установено. С други думи, търсят евтина сензация л...ите. Не виждам защо трябва да ни занимават с техните глупости.
80
0
 
14
 
! Отговори
А какво би станало преди 7 години
Ако дойде мъжка гей двойка с дете, значи са ползвали сурогатна майка плюс донор на яйцеклетка. Сурогатството все още не е разрешено в България, както и в още куп държави. Въпреки глобализацията законите още не са идентични. Някой интересува ли се от това преди да фабрикува бебе?
79
32
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само рубладжийските убити от живота плъхове не можаха да разберат че хората със различна сексуална ориентация са нормални. Всичко на този свят свят си има логика обаче хомофобски държавици като Русия на Путнята и България на Бойкото завинаги ще си останат със жизнен стандарт 1/10 от този в толерантните западни дъжави като Холандия например,факт от който копейкаджийте в този сайт сън не ги лови
78
6
 
14
 
! Отговори
До 76 преди 7 години
Майката/майките на това половин българче (ако е от яйцеклетка на българката, което на се знае) го лишават съзнателно от родител от другия пол. Дори и той да не е стока, детето ще знае от кого произлиза
77
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Дедо Гого 68Много правилно сте го написали! И аз вече знам с каква ориентация са двамата съединители които са Ви поставили минус!
76
2
 
2
 
! Отговори
Еврогеец преди 7 години
Оставка!
75
9
 
34
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Една чепата сопа и после 10 години в лагер с мотика осми номер... Това заслужавате гнусни извратеняци! Заради отвратителните си перверзии да опропастите живота на едно детенце! Да ви чуруликам аз на евроценностите.
74
7
 
33
 
! Отговори
Д-р Пецкалов преди 7 години
Аууу, каква заплетена, хомосексуална драма. Нормалните хора, освен да се посмеем и да им теглим по една, друго няма да направим.
73
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо ви е толкова важно българите да приемат тази " форма" на семейство?Като сме толкова зле, спрямо Цивилизация,значи можете да минете и без нас.Просто не ни забелязвайтеD
72
6
 
42
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
Интересно е и друго - Веселина, хем се отвращава от мъже, хем е приела да бъде оплодена от мъжки полови клетки. И сега решила да вкара всичко живо в хаоса, който явно цари в нейната глава...
71
12
 
25
 
! Отговори
1 преди 7 години
Децата трябва да растат в здрави семейства изградени от мъж и жена. Иначе вероятността да станат престъпници нараства експоненциално !Поне това сочат изследванията. Разбира се разните му организации които имат политически програми да следват не се интересуват от това. На тях им трябват жертви които да защитават.
70
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дошло е дете на този свят. Какво значение има дали майката е кръшкала с някой незнаен татко или е забременяла с купена банка- *** ?Дошло е половин българче Да бъде живо и здраво.
69
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора, забелязвате ли как ни атакуват злобно по всички фронтове.Прилича на армагедон))Всекакви оръжия от сорта ЕС-ценности, назадичави, племе и т.нСъска змиятаDПоласкани сме от усилията и времетоq което ви отнева да ни пречупите.СПОЙЛЕРНе сте първите, които няма да успеят.Дерзайте! D
68
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 54,правишСеНаУдарен!Съжалявам, но технически погледнато 54 е напълно прав. Който не вярва да отвори някой тълковен речник, без значение, и да прочете значението на думата. Пък ако не Ви харесва - женете се, ей, поемайте отговорност, не се правете на ... датчани. Семейството е основна клетка на обществото, умален негов модел, съвкупността от семейства е неговата сърцевина. СЕМЕЙНИТЕ ЦЕННОСТИ са най - важни за възпитанието, не някакви абстрактни общочовешки такива.
67
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе я се скрийте от редакцията и идете да се ограмотите поне основно!като е българче, за него важи ясният български закон, който казва коя му е майка и че други жени нямат родствени връзки с него, освен ако това детет не произхожда пряко или косвено по кръвна линия от тях.Който не ще да прилага българския закон, да ходи да си взема друго гражданство. Айде от тука, ге.йско-ле.сбийска общност такава!
66
3
 
26
 
! Отговори
Така така преди 7 години
Вече има движение за правата на педофилите - до десет години ще ги натякват ,че и те са нормални и имат права! И после ПОТОПА!
65
2
 
25
 
! Отговори
Ако нашитеИнституции преди 7 години
по някакъв начин отстъпят през капризите на тази жена, ние рано или късно ще се окажем в положението на Германия, която още през 60-те години на 20-и век покани едни хора уж за да работят, а в последните години призова и други като тях.И какъв е резултатът? Една от тези - дъщеря на пришълци, но родена в Германия, ставайки общински съветник в Берлин, е призовала към ВЪВЕЖДАНЕ НА ШЕРИАТА в Европа !!!Ако немците не я лишат от гражданство, значи духът им е заболял и трябва да бъде излекуван!
64
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
плюс, че ползите (икономичекси, правни и всякакви) от сключен граждански брак са по-малко от несключването му.