Шофьор осъди община Велинград заради катастрофа в локва

Поиска 70 000 лева, но съдът разпореди обезщетението да е 40 бона
26
Шофьор осъди община Велинград заради катастрофа в локва
Снимка: Булфото, архив

Младеж от Велинград осъди общината да му плати 40 000 лева обезщетение за вреди и страдания след катастрофа на наводнена улица, съобщи "Дарик".

Тя не била ремонтирана през последните 5 години, а на мястото на инцидента имало хлътване, в което след обилен валеж се образувала голяма локва, заради която станал инцидентът.

На 21 април 2010 година малко след полунощ пострадалият минавал оттам с колата си, дясното колело пропаднало, возилото се завъртяло и се ударило в ограда и в стълб.

18-годишният тогава водач получил множество наранявания: травма на главата, мозъчно сътресение, двустранна белодробна контузия, счупвания на прешлен и бедрена кост.

Лечението му продължило повече от година в болници в Пазарджик и в Пловдив. Бил в инвалидна количка 9 месеца след операцията.

Майка му се грижела постоянно за него, тъй като не можел да се обслужва сам. Първите няколко месеца след болницата не бил адекватен и се стряскал насън. Към момента на инцидента бил ученик в последен клас и не успял да завърши навреме средното си образование. След инцидента имал страх от коли.

Според вещото лице причината за произшествието е неочакваното попадане на автомобила в локвата, образувана от хлътването на пътното платно.

При движението на автомобила при тези условия в голямо количество вода, под гумите се е стигнало до аквапланинг, при което автомобилът е станал неуправляем и не е можел да спре. Аквапланингът се получава когато гумата не успява да отведе количеството вода под нея и губи сцепление и в този момент става неуправляема, обясни експертът. Като стопанин на улицата пък общината не е направила необходимото, за да бъде обезопасен участъкът.

Окръжният съд отхвърли искането на пострадалия за компенсация от 70 000 лева, защото се доказа, че и той има вина за катастрофата. При ограничение до 50 км в час колата му се е движела със 72 км/ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да му дадат обещетение за щети които биха възниквали ако беше карал с нормална за пътната обстановка скорост - 30-40км/ч Но също така да го осъдят за това че е карал в града със 72км/ч.
10
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И как измериха, че скоростта е била 72 км/ч? Сигурно с Лазар, който се е крил в храстите. 40 хилки са нищо за описаните поражения, жалко. И винаги съм си мислел, че акваПЛАНИНГ е, когато се управлява колата, другото според мен си е пързаляне по вода, ама може и да бъркам, карай.
9
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 9тази "жертва" с 2 петъка стаж, караща през нощта когато видомостта е намалена, със "скромните" за градски условия 72км/ч, в дъждовно време когато спирачния път се увеличава, може следващият път да не спре в дупка, а в теб, жена ти, брат ти, баща ти и т.н. Да съди общината за вреди които евентуално би получил ако е карал с допустима скорост
8
1
 
21
 
! Отговори
той преди 7 години
община велинград ..е феодална община ,ако може да се наюрече община ,мафиоптска организация на дПс тази организация краде по светло ,имат страх от тъмното
7
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дървените клавиатурни философи, готови да оправят държавата пред мониторите си, да престанат да пишат. Лично съм осъждал една община заради щети по спортен автомобил. Платиха си като попове. Мой колега (в ИТ сектора съм) направи същото. Трябва ти добър адвокат и нищо друго. Хонорарът му го плаща прекрасната община. После тя бива глобявана от държавата и така. Това, че вие не си търсите правата и се чудите как така хората печелят дела, си е ваш проблем. И не, не са връзкари...
6
4
 
6
 
! Отговори
до АБСДЕ преди 7 години
След 2000000км не си разбрал разликата между аквапланинг и пропадане в локва.
5
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо ни занимавате с връзкари според чл. 20 е трябвало да спре преди препятствието и да се издаде АКТ и второ наказание за превишената скорост. Ако на мястото на дупката имаше детенце с кофичка и лопатка ???
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо съдите общината, а не онази пиян_и_ца Лебанов, който е бил тогава кмет, два пъти му палеха служебната кола, много скъпо ни излиза това кому_не!
3
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо ни занимавате с връзкари според чл. 20 е трябвало да спре преди препятствието и да се издаде АКТ и второ наказание за превишената скорост.
2
14
 
10
 
! Отговори
АВСДЕ преди 7 години
Юриста на общината е ...МНОГООО СЛАБ ! Да ,от дупка на платното ,запълнена с вода ,която не се вижда за да я прецениш е възможно да спукаш гума ,скъсаш окачване ,щанги ,загуба на управление ,дори и да настъпи ПТП,но ако СКОРОСТТА на движение е била в рамките на ДОПУСТИМАТА В НАСЕЛЕНО МЯСТО > 50 км/ч НЯМА как да настъпят толкова големи поражения ,за които се претендира за обещетение ! АКВАПЛАНИНГ е обикновено НАД 80 км/ч...Със сигурност 40-годишна практика и 2 000 000 зад гърб
1
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спа столицата на Балканите ....