ДАНС и следователи влязоха в КЕВР, тръгва проверка за газта

Разследването е срещу длъжностни лица, обявиха от прокуратурата
24 апр 2017 16:19,
25
ДАНС и следователи влязоха в КЕВР, тръгва проверка за газта
Снимка: архив Булфото

Служители на ДАНС и следователи от Софийската градска прокуратура влязоха в сградата на КЕВР и иззеха документи от нея.

Прокуратурата е започнала разследване срещу длъжностни лица – членове на КЕВР за престъпления по служба, съобщиха от обвинението.

Досъдебното производство е образувано по сигнал до главния прокурор от 16 януари.  Обвинител №1 го е изпратил на Софийска градска прокуратура, а от там и до председателя на Народното събрание, до министър – председателя, до министъра на вътрешните работи и до председателя на ДАНС, но реакция от тях не е имало.

Още по темата
Разследването проверява дали членове на КЕВР, но не от сегашния й състав, са изпълнявали задълженията си за контрол на бизнес програмите на газоразпределителните дружества. Досъдебното производство трябва да установи и дали действително направените инвестиции от тези дружества отговарят на заявените от тях и утвърдени от КЕВР.

Изпълнението на тези задължения има пряко отношение върху цената на газта за крайния потребител, обясниха още от прокуратурата.

Разследването ще провери и вливането на търговски дружества в "Софиягаз” /впоследствие "Овергаз мрежи” АД/ и дали действията на КЕВР в това отношение не са довели до запазване на необосновано висока продажна цена на газта.

Досъдебното производство е образувано заради жалба на "Овергаз Инк" АД до ДКЕВР срещу "Булгартрансгаз" ЕАД, за непредоставяне на достъп до газопреносната система и до ПГХ "Чирен”.

В задълженията на регулатора е разглеждане на жалби и произнасяне по тях в двумесечен срок. Въпреки, че Комисията е била сезирана надлежно, в законния срок членовете й не са се произнесли по подадената жалба и не са взели каквото и да е решение. Това е довело до образуване на дело за злоупотреба с господстващо положение пред Европейската комисия срещу БЕХ, "Булгаргаз" ЕАД и "Булгартрансгаз", което към момента не е приключило, обясниха от прокуратурата.

Според обвинението бездействието на длъжностни лица от ДКЕВР може да доведе до налагане на финансови санкции и до разстройване на енергийната система на държавата.

Разследването ще търси и евентуални длъжностни престъпления при последното поскъпване на газта, топлоенергията и водата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
99 преди 6 години
ВСИЧКО Е МАЛКО МЪГЛА,ЛЕК ДИМ И НА КРАЯ ЕДНА ДИМКА И "МАТЕРИАЛА " Е ЗАСПАЛ. И ТАКА ДО СЛЕДВАЩИЯ ПУШИЛЯК..........
18
1
 
11
 
! Отговори
браво преди 6 години
БРАВО.ДА ВЛЕЗНАТ И В ОБЩИНА ПЛОВДИВ ,ПРИ НАЙ-КРАДЛИВИЯ КМЕТ
17
0
 
8
 
! Отговори
Бай Хой преди 6 години
Кучетата си лаят, кервана си върви....Ей така ще ни се подиграват тука разни т.нар. българи. Не можем да си отърсваме мухите. Някой казал увеличение и чакаме някой друг да протестира и да свърши работата ни. Гърците и румънците дават добър пример, но няма кой да види и да разбере. Бебето ако не плаче, никой не разбира че е гладно
16
0
 
7
 
! Отговори
Lavazza преди 6 години
"Обвинител 1 го е изпратил на Софийска градска прокуратура, а от там и до председателя на Народното събрание, до министър председателя, до министъра на вътрешните работи и до председателя на ДАНС, но реакция от тях не е имало."А срещу тях защо няма акция за за престъпно бездействие???
15
1
 
10
 
! Отговори
Андрешко. преди 6 години
До #10. Надя Николова. Наде,нали на изборите гласува за Тиквата,сега ще плащаш и няма да ревеш...Тиквата и гл.прокурор са тандем и разиграват театър за простия материал,а изводите на прокуратурата ще бъдат същите както за КТБ.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бистришките тигри са отбор на Булгартрансгаз, така че не очаквайте нещо да се случи! Пък решението може би ще се вземе на некое мачле.
13
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Червената мафия остана без пари след изборите. Скараха се за остатъка от баницата.
12
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Номер 12 ме изпревари в мнението. Дано да не е театро но тези от КЕВР всички заслужават да полежат в арестите начело с лъжливият дядка Ванко Иванов. Лъже горкия дядко, но му личи. Дано Рапона не ги е пратил за да изиграе старата роля на Спасител. От 30% ще го свали на 20 и народа ще ликува, браво Батко, ти си велик. А той ще потрива доволно ръце зад Магнолията, ще се пипа пи шкембето и ще си казва, пак прекарах матриала.
11
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора, не разбрахте ли че докато не се дигнем да ги изметем нищо няма да се промени. Т.п народ слаба държава.
10
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая прокоратура е личната прокоратура на Борисов, при когото Цацаров ходи всяка сряда да се отчита. Предварително се знае какво ще стане. Театри.
9
0
 
20
 
! Отговори
?!? преди 6 години
Мирише на схемата КТБ, държавни служители "проспали" кражбата огромни загоби мащабна далавера народа плаща!?! Без прокурори вече на кол трябва!
8
4
 
23
 
! Отговори
Оруел преди 6 години
Тиквуна да подава оставка още като земе мандата на другия ден!
7
2
 
21
 
! Отговори
смЕх преди 6 години
Не че нещо, ама нали помните мегаделото по програма "Сапард", Вальо топлото и т.н. при такива гнили ябълки и сега виновни няма да има цялата сила е в сви.р.ката.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отговорът се крия на Крушова градина 54, там да търсят!
5
2
 
22
 
! Отговори
ХАЙДЕ ИВАНОВ преди 6 години
пак обясни не по телевизията, а на прокурорите как се увеличава цената на газта с 30%, докато нефта, с която е свъезан, не е мръднал от 2 години
4
1
 
25
 
! Отговори
КАРТЕЛ НЯМА преди 6 години
а само сговор на олигарсите. И цената на тока, бензина, парното само расте
3
4
 
23
 
! Отговори
ИВАН КОСТОФФ преди 6 години
разпродаде тока, въглищата, газта и златото. Време и него да повикат на разпит за милионите в Швейцария. От там чакаме милиарди да ни върнат, а не стари трамваи като подаяние за надупените Гербаджии
2
4
 
15
 
! Отговори
СЕДЕСАРЯТ ИВАНОВ преди 6 години
докара ще докара СДС и на подсъдимата скамейка заедно със ДОНЧЕВ, ПРОКОПИЕВ и протестърите на Америка за България
1
0
 
38
 
! Отговори
пак ще плащаме преди 6 години
Айдееее, навремето така влязоха в КТБ и стана дявол на магаре.