6-има лекари на съд за смъртта на родилката Деяна

Младата жена почина след едномесечни мъки през 2011 г.
22 юни 2017 17:45,
48
6-има лекари на съд за смъртта на родилката Деяна
Снимка: архив

Шестима лекари ще се изправят пред съда за смъртта на 19-годишната родилка Деяна Георгиева.

Младата жена почина след сепсис след едномесечни мъки и лечение в три софийски болници през 2011 година.

След шестгодишно разследване на подсъдимата скамейка застават са д-р Лозанов и д-р Байданова – Василева от САГБАЛ "Шейново" и д-р Филипов, д-р Червеняков, д-р Христов, и д-р Цеков от "Пирогов".

На всеки един от тях е повдигнато обвинение за това, че при независимо съизвършителство причинили смъртта на Деяна.

19- годишната жена постъпва в "Шейново" на 12 септември 2011 година, за да роди своето първо дете. Дежурен тогава бил д-р Лозанов. Било взето решение, че на жената трябва да бъде извършено "секцио". Операцията извършил лично д-р Лозанов. След това той пристъпил към възстановяване на направените разрези, като пропуснал обаче да отстрани цялата плацента от матката. Така оставените части способствали за превръщане на матката в първоначално огнище на инфекция и източник (входна врата) на сепсис.

Още по темата

Същият ден д-р Байданова – Василева била определена за лекуващ лекар на младата жена. Още на следващия ден след раждането родилката започнала да изпитва силни болки и неразположение. Това се дължало на вече започналия сепсис поради настъпилата инфекция в резултат на "забравените" в матката част от плацента и околоплодни обвивки.

Била констатирана твърде висока левкоцитоза и олевяване на кръвната картина.

През следващите дни болките и неразположението на родилката се усилвали, тя дори колабирала. Жената съобщила всичко това на д-р Байданова – Василева. Тя се запознала лично с температурата и стойността на левкоцитите на Деяна, но не назначила микробиологични и копрологични изследвания.

Д-р Байданова – Василева не извършила правилно диагностициране на влошеното клинично състояние на пациентката си, категорични са от прокуратурата. Вместо това на 16 септември 2011 г., въпреки констатираните усложнения при родилката, д-р. Байданова – Василева взела решение да я изпише.

Състоянието на Деяна обаче започва да се влошава. Установило се наличие на свободно подвижна течност в корема й и на 20 септември тя била приета в тежко състояние в УБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

Веднага бил свикан консилиум и било взето решение на младата жена да бъде извършена диагностична лапароскопия. Операцията извършил д-р Филипов.

Като консултанти на място били повикани д-р Червеняков, д-р Христов и д-р Цеков, също от "Пирогов".

Според обвинението лапароскопията показала, че задължително се е налагало да се отстрани матката и засегнатото вече дебело червено на младата жена. Вместо това обаче д-р Филипов взел неправилно решение за изчаквателно поведение и така лишил Деяна от своевременна и достатъчна медицинска помощ.

Всеки един от останалите трима лекари – д-р Червеняков, д-р Христов и д-р Цеков също самостоятелно взели неправилно решение за изчаквателно поведение по отношение и поставили грешната диагноза – остър сигмоидит.

През следващите дни състоянието на младата жена продължило да се влошава. На 28.09.2011 г. било взето решение тя да бъде преместена в "Клиника по нефрология", към УМБАЛ "Александровска".

На 07.10.2011 г. на пациентката била извършена лапаротомия, матката била отстранена, а също и част от дебелото черво.

Въпреки положените усилия от страна на медиците в "Александровска" на 24.10.2011 г., в гр. София пациентката починала, вследствие на развил се сепсис.

Предстои насрочване на делото от съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: смъртлекариродилка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Rodilka, ne dai si Boje v situaciq bez pari v Balgaria, nqma takova unijenie
43
0
 
34
 
! Отговори
Huk преди 6 години
..Alchni i bezmilostni....bulgarskite lekari! Kakvo ot tova..nyakakva 19 godishna umryala?...Parite...ili jivota! Deviza na Lekarite...
42
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В родилните домове няма пропуски, приятели. Няма и неопитност. Раждането не е рядка операция. Там има постоянен поток от пациенти и всичко е отработено до съвършенство. Има само рекет. За да получиш това, което ти се полага по закон/морал/дълг, а именно човешко отношение, искат да плащаш на ръка. Това е всеизвестен факт. Има пропуск и той е умишлен. Явно е за всички в системата. И за някои извън нея.
41
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе у нас лекарите такива "животни" ли са чак и изверги.Жалко за момичето, но излиза, че те са някакви злосторници, което лично не го вярвам.Ако този, който е "пропуснал" както се употребява тази дума,(ако това наистина е така) и усложненията започват от там, би трябвало това да е основния проблем а не хората борили се за живота и след това.
40
0
 
45
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
Бе те много добре са знаели всичко, ама тия пусти клинични пътеки...Отиваш за преглед, че те боли глава и приключваш с операция на менискус и още няколко лечения...
39
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалко за момичето... Налагало ли се е секцио? Щото в БГ си измислят причини за секцио без необходимост...
38
0
 
44
 
! Отговори
От предния преди 6 години
Някой може да ме нарече краен. А не е ли краен начина, по който е починало това момиче? Не са ли крайни събитията, довели до трагичния случай? За крайните случаи са нужни крайни мерки. Има и свестни лекари. Преобладаващо са си свестни и морални хора. Но има и други...
37
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Начина, по който е загинало момичето, говори много за морала на българския лекар. А датата на излизането на тази статия говори много за морала на бойковата съдебна система. При комунизма такива лекари щяха да умрат в Белене. Има смисъл от съществуването на такива институции като Белене. За такива случаи. И за такива магистрати, прокурори, съдии и т.н. по веригата във всички посоки.
36
0
 
81
 
! Отговори
Майката на Деяна преди 6 години
Искам от все сърце да Благодаря на всички Вас,които ме подкрепяте и помните случая с Деянка! Да 6 г нея вече я няма,прекрасното и детенце порасна,но болката и мъката продължават да изпълват нашия живот.Но те не ме спряха да се боря за справедливост.Битката това дело да не влезе в съда беше голяма,но неравностойна те хората с пари,власт и влияние срещу мен обикновенната майка.Смениха 4 прокурори,3 разследващи полицаи,3 го връщаха в СДВР,3 ми предявяваха едни и същи обвинения, експертизи,отводи
35
3
 
47
 
! Отговори
Людмила Велинова преди 6 години
Г-н лекар от 1 коментар искам да Ви обясня,че не се налагаше да и присадят сърце,бял дроб и др.органи,а просто е трябвало веднага да я отворят,за да се останови какъв е източника на инфекцията и да се отстрани,за да спре разпространението и.Ясно ми е какъв лекар сте и Вие след като се налага да Ви ги разяснявам аз тези неща
34
30
 
34
 
! Отговори
лекар преди 6 години
От професионална гледна точка тъжната история е ясна: секцио-задържани плацентарни части-сепсис-смърт. Само не мога да разбера какво са виновни колегите в Пирогов!?Не били премахнали дебелото черво на жената! По тази логика, защо не са и трансплантирали сърце, бял дроб, бъбреци и въобще всички други органи засеганти от т.нар "полиорганна недостатъчност" вследствие на сепсиса.
33
2
 
40
 
! Отговори
Панов преди 6 години
От бялата мафия има само едно по-лошо...вещите лица/експерти-криминалисти, като Осъдения за подкуп Живко Палазов,вулгарния разбойник Сашо Атанасов,екс-агента-разузнавач от ДС,член на радикална партия и "чистач" Димитър Велчев работещи активно в Софийски градски съд... Господ да ни пази
32
2
 
61
 
! Отговори
Майка преди 6 години
Всеки трябва да отговаря за действията или бездействията си.Всеки,без изключение!Иначе само знаят да реват за още и още пари,а виждаме какво представляват някои от тях-безхаберни, некомпетентни-ужас!Към тяхното дете така ли щяха да подходят????Отвратена съм!А съда?Мудни,тромави....Шест години!Ами за къде да бързат?То момичето за жалост го няма и няма да се върне
31
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо всички лекари са заели изчаквателна позиция? Ами според мен, преди всичко защото си знаят, че са абсолютно некадърни и една сложна операция за отстраняване на дебелото черво, може да завърши фатално. Поради некадърност. Просто не им се правят сложни, тежки операции и се надяват на чудо, че пациентът от само себе си да оздравее. Имаше и такъв виц, че пациентът оцелял, независимо от "грижите" на доктора. И разбира се, пълна без отговорност
30
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На това какво да кажеш - чисто убийство! И не е прецедент! Изчаквателно поведение.....от една болница е друга - при положение че жената е припадала от болка.... е, дочакахте.
29
0
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Божкеее голямо мислене е паднало кой за какво да обвинят, все едно на пазара някой е разсипал чувал с чушки, а не е убито момиче. То детето й е първолак вече! Помня как майката и лелята на момичето разказваха историята й при Венета Райкова, и те реваха, и аз. Пропускат в статията да кажат как е обикаляла София с линейка и не са я искали болниците щото са я видели че е пътник- поставете се на мястото й, както и на придружителите й в този момент. За набиване на кол са опериралите я!!!!
28
1
 
49
 
! Отговори
Дзъ преди 6 години
Жалко за момичето, но хора аз все още смятам че имаме лекари професионалисти, с грижа за човека, лекари които трябва да носим на ръце защото въпреки тая смрад в която живеем, те са запазили човечността си. Дължа живота си на такива лекари, които преди 4 години ме спасиха без да ми е искан 1 лев. Ако щете - вярвайте. Благодаря им и цял живот ще им благодаря!
27
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие виждали ли сте лекар да вари ракия на казан, но вместо джибри да използва уиски?Щото аз - да!
26
16
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора, вие сте се самозабравили! Срам за дедите сте си! Само ревете по форуми, но на дела сте гола вода. Не се чудете, че изчезвате, силни на думи, слаби на дела. Нещастници, не разбирате ли, че ви манипулират ... Но глупостта ви няма край...
25
2
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Доктор в чужбинаОт алчност и лакомия! Не са предприели нищо, защото са чакали да им предложат пари! Това си е предумишлено убийство!