Общество за Кришна – нерегистрирано, ЕСПЧ ни осъди

Правителството прие годишен доклад по делата срещу страната ни
Обновена: 7 сеп 2017 15:33 | 7 сеп 2017 15:30, Веселина Йорданова
9
Общество за Кришна – нерегистрирано, ЕСПЧ ни осъди
Снимка: архив, БулФото

Правителството прие и ще представи в Народното събрание обобщен годишен доклад по изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по дела срещу България, съобщи пресслужбата на кабинета. Целта на анализа е да подпомогне ефективното изпълнение на осъдителните решения на ЕСПЧ, особено в области, в които се наблюдава повторяемост на нарушенията.

По данни на Секретариата на ЕСПЧ, през 2016 г. общият брой български решения на стадия на изпълнението е 290, от които 94 са прецеденти (решения, които поставят самостоятелен проблем по Конвенцията). Приключило е наблюдението на 31 решения, от които 14 прецеденти (2 в засилена и 12 в стандартна процедура) и 17 решения с повтарящи се нарушения (4 в засилена процедура и 13 в стандартна).

Най-сериозните проблеми, констатирани в осъдителните решения на ЕСПЧ, по които все още не са взети всички мерки за преодоляването им, са недостатъци на провежданите разследвания при случаите на смърт и нехуманно отношение, нарушенията на правото на живот и забраната за изтезания и нечовешко и унизително отношение; нарушение на правото на сдружаване поради откази на националните съдилища да регистрират "ОМО Илинден", гарантиране на правата на чужди граждани при експулсирането им и др.

С решение от днес правителството ще изпълни две решения по дела срещу България. Изпълнението включва изплащането на общо 148 650 лв. обезщетения за претърпени имуществени и неимуществени вреди, както и разходи и разноски на жалбоподателите.

По делото "Генов срещу България" ЕСПЧ е решил, че има нарушението на правото на изповядване на религия, заради отказа на националните съдилища да регистрират религиозна общност с наименование "Международно общество за Кришна съзнание - София, Надежда", представлявано от Асен Генов.

По делото "Кирилов и други срещу България" Съдът е обединил 13 жалби, подадени в периода 2009-2015 г., които се отнасят до нарушаване на забраната на изтезанията, нечовешкото и унизително отношение и на правото на ефективни вътрешноправни средства за защита, поради лоши условия в местата за лишаване от свобода.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че какво им има на кришнарите, хубави хора, миролюбиви, не са като мюсюлманите.
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"заради отказа на националните съдилища да регистрират религиозна общност с наименование "Международно общество за Кришна съзнание - София, Надежда", представлявано от Асен Генов."Я бат ви асенчо, дето организира преврата на "умните и красивите", след като получи няколко милиона долара от американски фондации. Познайте кой задокеански "партньор" пак му е снесъл кинти да заведе дело срещу България, точно след като държавният департамент на САЩ публикува критичен доклад как сме газели сектите.
6
0
 
18
 
! Отговори
Харе Кришна преди 6 години
Общество Кришна Съзнание е регистрирано отдавна.Отказът на съда е за регистрация е за алтернативно вероизповедание. Все едно - втори Синод.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименкой чех - еврейчето Чьорни към фондация "Отворени четки", дето изобрази чехите за туристическа атракция... романтично, да кажем, според твоите представи и им пусна розов советски танк по реката?
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 3Май беше клекалото на Европа. :(
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как ни беше изобразил оня чех на еврокартата?
2
1
 
21
 
! Отговори
?! преди 6 години
нарушили му правото да изповядва религия - забранили му да пее или да подскача с дайре харе-аре-кришна, а на оня фондацийния ОМО да му плати Сорос
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ)Този съд да се преименува на Европейски съд по правата на не европейците (ЕСПЕ).

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe