Такса "сградна инсталация" отива в съда на ЕС

Евросъдът ще реши: Ще я плащат ли клиенти, отказали се от парно
22 ное 2017 07:47, Анисия Иванова
87
 Такса "сградна инсталация" отива в съда на ЕС
Архив: Булфото

Спорът за такса "сградна инсталация", която от години тормози абонатите на топлофикациите в България, се пренесе на европейско равнище. Съдът на Европейския съюз (СЕС) ще каже дали е допустимо начисляването на тази такса на клиенти, които са се отказали от централното отопление, съобщи "Сдружение за правна помощ на потребителите".

Вече има немалко съдебни дела по този казус, заведени в цяла България. Самото сдружение е завело колективни искове срещу нелоялните практики на "ЕВН България Топлофикация" и "Топлофикация София" да начисляват сметки за нежелана топлинна енергия.

Евросъдът ще даде задължително тълкуване и относно това дали е допустимо плащането на топлинната енергия за сградна инсталация да се разпределя пропорционално на отопляемия обем на имотите по проект - без да се отчита реално отдаденото количество топлина в обекта, допълва "Сега".

До намесата на СЕС се стигна, след като български съдилища отправиха запитване как да прилагат европейското право в български условия при доставката на централно отопление. Запитването е по конкретните дела, заведени от Сдружението за правна помощ на потребителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На всички коментиращи трябва да е ясно, че Топлофикация винаги ще си иска една и съща сума - според потребената енергия в сградата, а как тази суми ще се разпределя за плащане между отделните съсобственици е съвсем друг въпрос. Примерно, ако сега половината ползват и плащат да кажем по 1000 лева на сезон,а другата половина ползва, но твърди че не ползва и не иска да плаща за отоплението на общите части, то ако евросъда реши, че не трябва да плащат, коректните ще плащат не 1000,а примерно 1600 лв
24
7
 
2
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
До:сиганинЗначи, нито съм член на партия нито ме е било страх, не съм казал че не искам парно защото не съм бил роден през '83г.Мойте родители са сглупили че не са отказали.и второ аз съм в къща сега, апартамента си стой да си ходя там когато ми е кеф, така че недей да знаеш много,
23
9
 
5
 
! Отговори
Много шум за нищо преди 6 години
Най-много да ни задължат да регистриранеме юридическо лице етажна собсвеност и Топлофикация да сключи договор с това юридическо лице, а какъв дял юе плаюа всеки, да си го решат съсобствениците. Предполагам, че ще го направят по най-справедливия метод, както беше до 1990 година - според отопляемата кубатура и тези дето сега се жвалват в евросъда ще плащат няколко пъти повече. Който не иска парно, да не се натиска да живее в сграда с парно и да мрънка, че не ползвал, докато парното го топли.
22
3
 
6
 
! Отговори
Joko преди 6 години
До 8 , Не на топлофикацияТръбите на "Топлофикция" свършват до абонатната станция. От там нататък те са на сградата.
21
3
 
5
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Доста народ се отоплява и без да пуска парното. Във всяка топлофицирана сграда температурата скача нагоре навсякъде когато парното работи. Въпросът е как законите на физиката да се приложат юридически, а запитването в евросъда реални цели шридически да се пренебрегнат законите на физиката. За разлика от останалите услуги, парното се доставя не до всеки апартамент поотделно, а само до абонатната станция. Ако едни хора спрат да плащат, техното потребление ще се плаща от останалите в сградата.
20
5
 
9
 
! Отговори
Сиганин преди 6 години
До ВладиславА защо тогава не си казал че не искаш парно в блока? Не си посмял защото те е било страх и да пръднеш без повелята на П***ртията, а сега се прайш на репресиран! Купи си къща еднофамилна в баровските квартали и няма да имаш проблем с топлофикация!
19
8
 
6
 
! Отговори
pepe преди 6 години
Много ми харесва как всички се изживяват като роби :)Аз пък се считам за модерен европеец, имам си парно. Дори без да съм го пуснал вкъщи е 15-18 градуса. Заплащам за тристайното си жилище смешните сметки от 100-150лв/мес. Робите не са живели в такива условия. Ако мислите, че не е робско всеки ден да цепиш дърва, да разпалваш печки, да ринеш пепел и всичко това за повече пари от парното, значи сте от ония 80%
18
6
 
7
 
! Отговори
asd преди 6 години
Данък сгради е имуществен данък, облага те, че имаш, данъкл върху богатството. Такса смет също подлежи на много критики и неминуемо ще стане на база колко от услугата се ползва. Но това си е такса за услуга. Такса сградна инсталация не е справедлива, 21 век сме, а не роби. Иначе да се събира от общината като данък, а не от монополиста.
17
5
 
8
 
! Отговори
asd преди 6 години
Няма нищо общо между данък и такса за услуга. В противен случай да го кръстим данък "Топлофикация" и няма да спорим.
16
5
 
4
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
До:13И да продължа, примера със къщата ви 120кв е напълно смешен и безполезен. Все едно да ти кажа, че колата ми е 200 коня ама понеже градско няма къде да ги ползвам всичките трябва да сложа двигател от варбург но иначе си плащам данъка на всичките 200 коня.!!!!! РАЗБИРАШ ли?? А относно задълженията на собствениците, имам две задължения, данък смет и данък сгради, това е край. А вече за чистачки, асансьор и всякакви такива е строго индивидуално за всеки блок и човек
15
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мдааа, повечето коментиращи май имат Стокхолмски синдром. Колкото повече ги гърчат и им съдират кожата толкова повече обичат мъчителите си.
14
7
 
8
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
До:13Господине,ние това го разбираме и си плащаме или поне повечето от нас.Такса смет,такса асансьор,такса чистачки, фонд ремонт и т.н обаче не мислите ли че вече живеем във времена в които за да дадеш трябва да получиш? И още нещо вие и ние имаме ли договор със топлофикация за някаква услуга? Извинявайте но моя блок е строен '83г и тогава в блока е прекарана инсталация за парно без да те питат искаш или не.Аз сега трябва да плащам по 20лв на месец за нещо което не ползвам и нямам.
13
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господа, разбирам доводите ви, но също така трябва да разберете, че да имаш собственост в жилищен блок си има и задължения. И е крайно време да го осъзнаете. Аз плащам данък за 120кв. м къща, а ползвам само една стая и кухня, но това законодателя не го интересува; както каза един познат ,"Събори единия етаж и плащай по-малко".
12
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не си ползвам почти апартамента, ама ми се начисляват сметки за нещо, което нито желая, нито съм ПОЛЗВАЛ!! Чист обир и държавен рекет!Твърдо ЗА да бъде закрита тази порочна практика!
11
7
 
20
 
! Отговори
asd преди 6 години
Аз съм съгласен да си изолирам тръбите с 5 вида изолация, само да отпадне този рекет от типа на 90-те години на мутрите. Искаш, неискаш услуга - плащаш, щото иначе бой! Ами я си представете, че ползвам жилището по всяко друго време, но не и през зимата? До кога топлофикация ще ми префактурира загубите си, защото не им се инвестира да си ги търсят там, където трябва и да не се краде.
10
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре бе, аз па може да искам да живея на студено и да НЕ желая тази услуга, какво правим тогава? Дано да се произнесе съдът в полза на потребителите, фалос за Топлофикация, закривай!
9
24
 
17
 
! Отговори
Pepe преди 6 години
Няма "такса" сградна инсталация!!! Има ЕНЕРГИЯ отдадена към сградната инсталация. Тази енергия топли!! Навсякъде по света, където има ОБЩ начин на отопление се заплаща процент Сградна инсталация. Половината казат, че се топлят с климатици, но всъщност се топлят от сградна инсталация + климатик. Всеки, който живее в нетоплофицирана сграда, ще Ви каже какво е да отопляваш жилище, в което замръзва шампоана в банята. Аман вече от глупости. Пак са хванали 80%-те за носа!!!
8
8
 
24
 
! Отговори
Не на топлофикация преди 6 години
Абе не стига че през моята со ственост минават техните тръби ами даже трябва и да им плащам ... коментиралите по долу са шепа *** живеещи в обор
7
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Под мене са се разписали чистокръвни роби, с робско мислене, които яростно защитават правото си да бъдат драни! Тази кожодерска практика от страна на Топлофикация е време да бъде преустановена!КОйто ползва парно, ще си плаща и сградна инсталация.Топля се на климатик, аз твърдя, че затоплям тръбите, ама на мен не ми плащат така мощност, нито наем за заетото пространство!
6
19
 
15
 
! Отговори
Американ преди 6 години
Таксата ще си се плаща понеже тръбите са част от инсталацията. А парното е обща собственост, не може всеки да се отказва както му кефне. Който не му харесва - да си купи къща.