СРС-тата разказват: Вълчо със сакче (?2,5 млн.), дипли ги в банкова касета

Разплитането на Схемата "Арабаджиеви" започнало от кухи фирми
Обновена: 4 сеп 2018 12:18 | 4 сеп 2018 11:00,
119
СРС-тата разказват: Вълчо със сакче (?2,5 млн.), дипли ги в банкова касета
Част от парите, открити от разследващите. Снимка: Специализирана прокуратура

Синът на Ветко и Маринела Арабаджиеви – Вълчо лично е пренесъл в чанта 2,5 млн. евро до банков клон, където имал касети на свое име. Това се разбра в спецсъда, където в неделя се решаваше дали наследникът на хотелиерската фамилия и две счетоводителки, близки до семейството, да останат в ареста.

Те бяха задържани на 31 август, след като спецпрокуратурата атакува хотелите на Арабаджиеви - "Маринела" в София и "Марица" в Пловдив.

Още по темата

При претърсванията бяха открити общо 10 млн. в левове и евро в кутии от... обувки, сейфове и куфари.

Арабаджиев-син е обвинен в пране на пари. Счетоводителките Елена Караянева и Ромелия Кирилова пък ще отговарят като част от организирана група за данъчни престъпления.

Според прокуратурата другите й членове били хотелиерите Ветко и Маринела Арабаджиеви и Станислав Серафимов. Те се издирват с европейска заповед за арест. От началото на август не били в България, а на почивка във Франция.

По искане на адвоката Илиан Василев, делото, което започна към 17 часа в неделя, бе засекретено. Така десетките репортери пред зала 5 на спецсъда не успяха да чуят пледоариите на наблюдаващия прокурор Кирил Пейчинов и 2-ма негови колеги. Те говориха около час и половина. Толкова пледираха и адвокатите на тримата обвиняеми. Извън залата останаха и 20-ина приятели и близки на задържаните, които дочакаха освобождаването им – по 20 бона гаранция и за тримата.

По-късно адвокат Илиан Василев призна, че формалната причина да поиска засекретяване била, че има СРС-та. Основно обаче "не искал да се петни името на младежа".

"Да съсипеш живота на 21-годишно дете, да го сложиш в ареста, само защото трябва да бъде третирано като заложник, за да се върнат родителите му. Аз съм сигурен, че те час по-скоро ще се върнат", коментира Василев пред "24 часа".

Разплитането на схемата прокурорите започнали миналата година. Първоначално на вниманието на разследващите попаднала група от Видинско-Ломската общност - социално слаби хора, на чието име се регистрирали кухи фирми за точене на ДДС. Те били счетоводно обслужвани от Ромелия Кирилова, която бе сред задържаните.

"Теоретично е възможно да е знаела, но може и да не е знаела за тези фирми", каза адвокат Василев.

Ромелия била близка приятелка с Елена Караянева, търговски директор във фирмите на Арабаджиеви. Ромелия започнала работа във фирма, която имала офис в хотел "Маринела".

В един момент Маринела Арабаджиева позвънила на Караянева и поискала да ѝ намери банкови касети. Караянева обаче била в провинцията при майка си, която била на смъртно легло. Затова потърсила Ромелия да ѝ помогне в намирането на касети.

Счетоводителките се свързали с банкови служители, за да попитат дали младият Вълчо, на чието име щели да се водят касетите, трябва да ги наеме лично, или може и с пълномощно. От банката им казали, че неговото присъствие е задължително.

Така Вълчо собственоръчно занесъл 2,5 млн. евро в чанта. В томовете по делото било описано как той слиза от колата с чантата и се отправя към сейфа.

"Сумата е огромна, но това семейство има 10 пъти по толкова и никога не ги е крило", каза Илиан Василев.

В справка от предварителната проверка било написано, че тези 2,5 млн. евро са пари с неизяснен произход, вероятно от престъпна дейност.

"Не е ясно доколко Вълчо Арабаджиев е знаел, че парите може да са от престъпна дейност", обяви обаче съдия Вилислава Ангелова. Според нея не може да се твърди, че младежът е наясно с дейността на родителите си, защото през повечето време бил извън България. Първо учил в колеж в Швейцария, а после в Лондон.

Докато съдът четеше определението си в присъствието на медиите, младият Арабаджиев изглеждаше видимо притеснен.

"Той е студент по право. Има прекрасен поглед върху това кое е законно и кое не", контрира прокурорът Кирил Пейчинов.

Съдия Ангелова обаче пусна тримата задържани срещу гаранции от по 20 хил. лв. с мотива, че няма опасност да извършат друго престъпление или да се укрият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
21
 
! Отговори
Л преди 5 години
Срам нямат бе
89
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Социализма още не си е отишъл. Още е подсъдно да си богат.И мутренските времена са още тука.Още се използва държавната машина като маша в между личности разборки.
88
1
 
60
 
! Отговори
Циник преди 5 години
21 годишно дете? Ли?Татка му на тия години сигурно е закопал поне 2 вражески мyтри!Ако беше в Щатите ( с всичките им кусури ) за данъчни престъпления от подобен размер - щяха да му постпоят затвор - да го наврът вътре и да хвърлят ключа.Още една недоубита мутра от 90те - вече се води бизнесмен!Отвратна ни е държавката!
87
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мамино джендърче ветко
86
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
10 милиона лева за всичките му бизнеси са оборотни пари за няколко дни, бълха ги е ухапала. Важно е да се оповести схемата за пране и да се прекрати, но няма да стане защото 20% от "легалния" бизнес в БГ е пране.
85
0
 
37
 
! Отговори
Вълчо мамин преди 5 години
Милото детенце. Как ли трепери разхождайки се самичко със сакчето с 2.5 млн евро.
84
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялата търапана е за да се оберат парите в брой и Ролсовете и Астъните, като плячката да се раздели между гладни гърла в прокуратурата и полицията. Никой няма да им пипне бизнеса. Няма и да чуете в кой ще отидат тези пари и коли.
83
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Милото дете, залочниче на парите и на майка си и баща си.Те хващат първия самолет на Еър Франс и идват да се предадат. Точно както предвиди адвокатът им - хахахахах.....
82
1
 
17
 
! Отговори
ИДИ ВЪЛЧО ИЗЯЖ ГО преди 5 години
ОХ НА МАМА ДИТЕТО! ГА ЯДИ КИФТЕТАТА НЕ РИВА?
81
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трудно се намират касети за кухи фирми по източване на ДДС и за туй са в ход всякакви други кутии точно подредени как на палети за вдигане и транспорт,че и преброени за късмет.
80
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съсипете моя живот, дайте го тоя сак.
79
5
 
34
 
! Отговори
Една жИна преди 5 години
Оня ден отидох в банката да си внеса вноската по кредита-650 лв и се озъртах кат гърмян заек, щото ако некой брат ми врътне два шамара и ми вземе кинтите ще ме вкара в яка финансова криза. На 43 съм-дърта жена вече.....а тоя мушмйл с 5 милионки в торбето си се шматка из София......ай, да не говоря, че горкото дете на 21 с фина психика ше вземе да озглвжда притеснено!!!!До тук със сарказма, от тук нататък....ай да не ме банне админа, ще ги опсувам офлайн!!!!
78
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На счетоводителката сина кара ....Бентли?!Ама и тя нищо не знае и не разбира?!?!?!Крайно време е подобни свободни съчинения подплатени с дебели пачки да престанат да бъдат приемани от независимият Бг съд.А който съдия се прави на улав и ги приеме да бъде уволняван и разследван.Крайно време е!!!!
77
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Да съсипеш живота на 21-годишно дете, да го сложиш в ареста, само защото трябва да бъде третирано като заложник, за да се върнат родителите му."Бах тва дете, рийш ли, с 5 милиона лева в сака... не заложник, ами пръсти да му режат!
76
1
 
20
 
! Отговори
Хроникьор преди 5 години
След великата болшевишка революция 1917-та привикали всички собственици на банкови сейфчета, да ги отворят по нареждане на Властите.Които не отишли, се простили със съдържанието им.Които отишли, се простили и с живота.
75
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сина на Елена Караянева - Петър Караянев също кара Бентли - купе! Просто казвам - сигурно е случайно. Съдия Ангелова след време също може да подкара Бентли - случайно. Уважаемата съдия Ангелова, като гледам е по-голям защитник на Арабаджиеви и от адвоката.
74
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Долу ръцете от нашият верен партиен дрогар, Вълчо!Винцеремос!
73
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 75Не позна ! В САЩ се ходи , за тръпката "да бъдеш ограбен и пребит" . В Русия трябва да се плати "такса" на местните мафиози , но нашите бизнесмени не обичат да плащат нищо а само да взимат !
72
2
 
45
 
! Отговори
Адвокат Марковски преди 5 години
Вълчо е много добро и съвестно момче.Никога не закусва и тези пари са спестени от закуските.Обвиненията са напълно безпочвени.
71
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дебел без пари - CвиняДебел с пари - ПрасчоСуяк без пари - затворСуяк с пари - "дете"За милиони няма закони. За кокошка няма прошка. Кокошкаря няма как, ще лежи в затвора пак.