Обвинения за картините на Майстора. Къде са крадците?

И двама антиквари ще отговарят за укриването на картините
5 яну 2019 20:57,
4
Обвинения за картините на Майстора. Къде са крадците?
Снимка: Булфото, архив

Прокуратурата повдигна обвинения след кражбата на картини на Владимир Димитров - Майстора и пловдивския художник Димитър Киров.

Двама антиквари ще отговарят за укриването на произведенията на изкуството. Издирването на крадците продължава, предава btv.

Още по темата

Крадците не са знаели кои са авторите на картините, твърдят разследващите. И затова вероятно са пропуснали да вземат още няколко платна на Владимир Димитров - Майстора от дома на неговия наследник.

"Доколкото ми е известно, първоначалните суми, които са искани, са били в размер на 2-3000 лева за всички произведения. Тези пари са им били дадени от антикварите”, заяви Ангел Папалезов - началник на сектор "Престъпления с културно-исторически ценности".

Картините били предлагани на множество търговци, но повечето отказали. Божидар Нейков купил 9 от тях.

"Божидар Нейков се е изкушил, даже и той от своя страна тръгнал да ги продава на други хора. И тези хора, стреснали се от медийния шум и възможността да загубят пари и имиджа си, и бизнеса си, ни съдействаха”, казва още Ангел Папалезов.

„Не съм съден за такива неща, защото предимно аз си ги купувам, не се занимавам с други работи”, твърди обаче Божидар Нейков. Аз не съм ги укрил, аз ги предоставих доброволно, отбелязва още той.

Божидар Нейков вече е разследван. Пак за проблеми с картини - обсебвания, фалшификации, нормалните проблеми в арт бизнеса.

Другият антиквар с прякор Наско Дългия, от когото Нейков твърди, че купил картините, е пуснат под гаранция от 5000 лева. Не го открихме в дома му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
2
 
! Отговори
Милен преди 5 години
Ще ни съди тази "фитка", като има такъвадвокат.Сега той (толупа) ще си прибере дължимото, НОИ за нея ще остане.Жалка България, ката ни управляват такива некадърници!
3
2
 
12
 
! Отговори
Totenkopf преди 5 години
До ВЪПРОС , по една случайност подочух нещо от тази история, от първа ръка. Бащата от години се занимава с набиране на дарения за детето си, от години насам, има луксозна къща в селото, гараж и лъскава лимузина, а работи като санитар в моргата. Наистина ли вярвате, че набраните дарения ги ползва само за лечение на сина си? Не случайно полицията вече го разследва, за тази му измама. Чак до Сърбия е бил ходил да проси дарения. Доста предприемчив човек се оказа.
2
5
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
КОЛКОТО МУ ПОВДИГНАХА ОБВИНЕНИЯ НА ВАСИЛ БОЖКОВ ЗА КРАДЕНИТЕ МУ КАРТИНИ ДЕТО УЖ ГИ БИЛ КУПИЛ ОТ ЗАЛОЖНА КЪЩА В КОЯТО НЯКАКЪВ НАРКОМАН БИЛ ОСТАВИЛ!!
1
2
 
4
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
То беше ясно веднага като го видяхме по ТВ . Някой знае ли развитието на темата за откраднатия Лаптоп и парите са дарения на Болното Дете ?Прокуратурата Обвини Болното Дете в Престъпления и Кражби .