Съдът категоричен: Сградата на "Алабин" – пред срутване!

Няма доказателства да са рязани колони от нея
16 яну 2019 17:30,
21
Съдът категоричен: Сградата на "Алабин" – пред срутване!
Снимка: архив "Булфото"

Сградата на столичната ул. “Алабин” 39 е била пред срутване, не е имало рязане на колони, преди фасадна стена да се сгромоляса върху колата на две млади жени на 19 септември 2006 г.. Това пише съдия Величка Маринкова в мотивите към оправдателните присъди по делото, публикувани вчера, съобщава "24 часа".

Още по темата

На 14 ноември м.г. 3-членен състав на Софийския градски съд, председателстван от Маринкова, оневини 4-ма души, обвинени за смъртта на 26-годишната Деница Ченишева и Петрина Христова, на 24 г.

Причината за аварийното състояние на сградата - паметник на културата, строена през 1914 г., било погрешно проектиране и строителство на южната фасадна стена. Сградата била в окаяно състояние и не е била поддържана, сочи съдът, позовавайки се на тройно строително-техническа експертиза.

Според съда не е имало рязане на носещи релси или колони по нареждане на собственика Кирчев или инженера Петър Петров.

Експерти твърдели, че дори да са махнати 2 преградни стени, това няма особено значение, защото те били твърде тънки и нямали функция да държат фасадната стена. Според вещите лица извършваните тогава ремонтни работи можело да спомогнат за срутването, но не и да го причинят. Сградата паднала чак когато работниците са си тръгнали.

Причината за срутването остава загадка, защото след инцидента “сградата не е била огледана, а останките не били заснети от експерти на място”, посочва съдът.

“Не са събрани доказателства сградата на “Алабин”, която е паметник на културата, да е съборена умишлено, за да се освободи теренът. Има само недомлъвки, слухове и предположения”, пише Маринкова.

Софийският апелативен съд тепърва ще решава дали да потвърди оправдателните ѝ присъди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Инженер преди 5 години
Съгласно закона, при преустройство на паметници на културата, може да се изтърбуши цялата сграда отвътре, стига да се запази фасадата. Това и са направили. Само че, са пропуснали да я укрепят. Без укрепващото действие на вътрешните стени и подовите греди високата 7-8 метра стара тухлена стена е станала нестабилна и естествено е паднала.
20
0
 
3
 
! Отговори
Anon преди 5 години
Щом сградата е паднала- има виновни. Този съд ако не намери виновните - не си е свършил работата. Да се уволняват съдиите/ прокурорите и другите нефункциониращи калинки и други да идват. Или най- добре да ги аутсорснеме от Германия. Или САЩ. И по Скайп. И всичко ще си дойде на мястото нула време. Мечти нЕкакви...
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма виновни . .... Както и се очакваше . ..... доказано Невинни след необходимото задължително заплащане .Ама пък какви здрави офиси или магазини ще бъдат построени на мястото на падналата геройски сграда .
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хареса ми как се говори "те носещите стени били много тънки и не пречело да се махне"абсолютно винаги, със закон доказано, от математици - последната капка прелива чашата, не първата.Та и тук, всеки маха маха маха, ама то не пречело, е резултатът е на лице.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВасилевПитай Иван Костов. Може нещо да те светни за хората от обкръжението си. Провери кой е инвеститора. Па тогава намесвай Бойко.
16
1
 
26
 
! Отговори
Сградата преди 5 години
издържала няколко земетресения и бомбандировки се оказа неправилно построена за новите си собственици
15
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаше една много пречеща колона по средата на магзанина, който беше там преди 1989 година. Собственикът очевидно я е махнал, защото много пречеше за магазина и резултатът е срутване на цялата сграда. Само дето как да се докаже, след като набързо заметоха следите.
14
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С такива изоставени никому ненужни. паметници на глупостта е пълно в центъра на София, цяло чудо е че няма повече такива тежки инциденти.
13
0
 
23
 
! Отговори
Съдията преди 5 години
Абе вие да не очаквахте да осъдим някого?
12
1
 
19
 
! Отговори
Тъп та вдлъбнат! преди 5 години
Нещо не разбрах!Хем налице е тройна експертиза, според която сградата е била неподдържана и в окаяно състояние, с погрешно проектирана и построена южна стена, без доказателства за рязане на колони и т.н., а същевременно баш съдът констатира, че сградата не е била огледана, а останките не били заснети от експерти на място.Ти да видиш и загадка!Ама тя не е в някое небесно тяло, а в ударното изнасяне и изхвърляне на срутеното преди отговорните институции да се наканят и да свършат работата
11
0
 
14
 
! Отговори
ne6tasnici преди 5 години
Сградата паднала чак когато работниците са си тръгнали.hahaha to ako be6e padnala, dokato sa tam, nqma6e da se vodi tozi cirk!
10
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
боже от 2006 го влачат, чак до сега ли това??? какви некадърници и безотговорници.
9
3
 
16
 
! Отговори
Василев преди 5 години
През 2006г. Мутрата-Бухалка не беше ли кмет на София, а Цвъки Цвък не отговаряше ли за сигурността в София???Агент Върджил Мумбайк!ЦРУ!!!
8
1
 
28
 
! Отговори
Тинев преди 5 години
Парата е играла пак, паратааааааааааааа!А това, че две млади момичета вече ги няма ................ ПАРАТААААААААА не мирише ....... нали, г-н *ъдия?
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съдът уж трябва да е справедлив, но като гледам какви въшки всемат решения по делата..
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами пожелаваме на госпожата да се разхожда смело между такива сгради с бутнати тънки стени и поизрязани подпори, щим няма виновно поведение.
5
0
 
27
 
! Отговори
Момо преди 5 години
"Причината за срутването остава загадка, защото след инцидента сградата не е била огледана, а останките не били заснети от експерти на място, посочва съдът."А?! Яяяя... Кой е спал? Отговорност няма ли да се търси за това?
4
0
 
14
 
! Отговори
В БГ преди 5 години
както винаги сме наобратно. Ако някой направи нещо хубаво в имота си го глобяват, а ако нищо не прави и остави сградата да се срути всичко е точно. По ЕС ги глобяват ако не се грижат за имота си.
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами значи всичко е точно.Виновни няма.Да се успокоят близките на загиналите. Терминал 1, 2, 3, 4 и 88!Евакуация на малкото останали живи и читави хора!
2
2
 
14
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Софийски паметник на културата погрешно проектиран от кореняк софеанец (1914г.)Търсете отговорните лица!