Обвиненият в тероризъм 16-годишен извън ареста, ще ходи на училище

За магистратите момчето не трябва да е изолирано, с него ще работят психолози
Обновена: 13 юни 2019 13:21 | 13 юни 2019 13:21, Камелия Цветанова
114

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ученикът от Пловдив, обвинен в тероризъм, остава на свобода. Решението е на Апелативният спецсъд, който е потвърдил мярката за неотклонение на 16-годишното момче - под надзор на инспектор от Педагогическа стая.
Заседанието мина при закрити врати.
Още по темата
От прокуратурата казаха, че магистратите приели, че има обосновано предположение ученикът да е виновен за повдигнатите му обвинения в тероризъм.

Съдиите обаче са преценили, че момчето не трябва да бъде изолирано, а да остане в естествена среда и да ходи на училище, съобщи "24 часа".

В съдебната зала то е заявило, че осъзнава вината си, каза прокурор Сийка Милева.

По-рано тя увери, че Специализираната прокуратура разполага със сериозна комуникация между ученика и вербовчика от "Ислямска държава", от която ставало ясно, че 16-годишният е подготвял терористичен акт в България.

Прокуратурата поиска да изолират ученика, обвинен в тероризъм.

Прокурорката обясни, че мнението на обвинението, че детето е жертва на радикализация остава валидно.

"От друга страна обаче стоят интересите на българските граждани. Намерени са взривни вещества и устройства в дома на обвиняемия несъпоставими с нито един казус от новата история на България", каза Милева и уточни, че родителите на момчето не са знаели какво има на тавана в дома им.

Прокурорката подчерта, че родителите са помогнали на разследващите за случая, като отбеляза обаче, че първоначалната информация, че детето им има общо с "Ислямска държава" не е дошла от тях, а от друг човек.

Милева обяви, че прокуратурата разполага с доказателства - видеоклипове, които момчето е изпращало на вербовчика как приготвя взривни вещества за бомби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
8
 
! Отговори
vlady преди 4 години
До vladyСъответно след пълнолетие трябва да поживее още някоя и друга година в ол инклузив Кремиковци Хилтън с хубава ограда и чудесни гледки към планината на север, кариерата на запад, остатъците от комбината на юг и промишлени сгради на изток - оградите са високи мрежи от бодлива тел за разлика от Централния и не пречат на гледката.
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 59 - а ти какво предлагаш? да го пуснат? нали всички ще го изолират.
60
1
 
8
 
! Отговори
vlady преди 4 години
Трябва да го настанят в новото елитно училище с хубава ограда във Враца, заменило старото в Бойчиновци.
59
7
 
7
 
! Отговори
кука преди 4 години
ОК, момчето ще го осъдят за тероризъм. Ще отиде в затвора за непълнолетни, който преди беше в Бойчиновци, сега мисля че е в Ловеч. на 18 ще го преместят да си доизлежава в затвор за възрастни. Там ще го разсипят от гаври. На 20 и няколко години ще излезе озверял мразещ всичко и всички рафиниран престъпник. А хлапето казват било доста умно. И така, в обществото ще се пръкне чудовище. Първосигналните решения по деликатни въпроси раждат безобразия !
58
4
 
11
 
! Отговори
redordead преди 4 години
доколкото разбрах, детето е било предадено на службите от баща му. Интересно ми е, колко от тук пишещите, ако заподозрат детето си в подобни деяния биха го издали?Щото, на чужд гръб и 100 тояги са малко.
57
1
 
23
 
! Отговори
Факт преди 4 години
От змия се раждат змии... Който сее ветрове, ще жъне бури... Ислям и терор са синоними отдавна...
56
7
 
5
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Сега няма ли да се появи някой църковен настоятел псевдо-моралист и като в СА да разпнат момчето на кръст?
55
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много филмиран народ, ей...Този така ще осъди прокуратурата (родителите му), че ще умра от смях.Прокурорчетата решиха да оправдаят заплатките.Знаете ли колко взима прокурор в районна прокуратура?3000+ на месец.Айде честито!
54
2
 
16
 
! Отговори
Баща преди 4 години
Дайте да се разберем детето се е поувлякло и не епослушало джихадистите да изготви"дружески фойерверки" а направило...бомба! Естествено,че за това му се полага нещо като орден или друга джихадистка награда!И самото то СЕ Е РАЗКАЯЛО,че не е успяло да задейства бомбата си и затова ще си я кара ... по старому-ще си ходи на училище ще се доусъвършенства в правенето на взривни устройства,докато най-накрая се сбъдне мечтата му.Прокурорката къде ще е тогава?! Правосъдие на ... нулево равнище!!!Пфу!
53
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да го пуснат да се подготви по добре, утре като избие няколко човека пак да го пуснат че е малък и трябва да се подготвя за матури
52
1
 
28
 
! Отговори
Никакво дете не е преди 4 години
На 16 не е дете. Това което е подготвял да извърши не е детска игра. Няма как на някой да му е жал за него защото всеки има инстинкт за самосъхранение и близки хора. Този се е подготвял систематично да лиши някой от нас от близките му. Капка милост не трябва да има към Мартин. Сега ще се крие като мишка и няма да може да стъпи на вън защото все някой ще причака *** пъпчива. Няма да може и да замине за чужбина, ще му се наложи да си седи и трепери в стаята
51
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пускат го да си довърши работата.
50
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След няколко години когато извърши атентат, ще четем за това, че на 16 са го пуснали след като е сглобил няколко бомби.
49
13
 
5
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Иванчева не може да се сравнява с този случай, защото казусите са различни. Подкупа Е бил взет. По ръцете и устата и е имало маркировачно вещество и е "светнала" като халоген. И плюс това при нея това е рецитив да тараши хората.А това дете може да се е скарало с родителите си и това да го е поттикнало към радикализация.Ай стига сте се правили на хуманисти Пyтлep толкова бобми пусна в Сирия, но тогава той бореше терористами, аз забравих..
48
1
 
17
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Па не ви ли е страх,че може пак да сглоби бомба ? Или сте спокойни,щото вас ви охраняват...
47
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, на вас какво ви има?Това е 16 годишно дете, дето още не знае къде е...Вие го искате на кладата?!Не 80%, 99% сте!!!Чак не е за вярване...
46
0
 
4
 
! Отговори
Софиянеца преди 4 години
Поне сме свободни да пътуваме!
45
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да си довърши обучението по химия.
44
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека детето да ходи на училище. Нека... Може да даде пример, че всяко зло остава ненаказано. Ако беше станала белята с атентата, то тогава е друго... Нали?!
43
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В цялата тази история няма капка логика.