Олекване: Отнемат имущество на Братя Галеви за 2 474 582 лв.

Съдът в Кюстендил уважи голяма част от исканията на КПКОНПИ
8 мар 2021 13:18, Анисия Иванова
107
Олекване: Отнемат имущество на Братя Галеви за 2 474 582 лв.
Снимка: БГНЕС

Окръжният съд в Кюстендил уважи по-голямата част от исканията за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито от Пламен Галев, Ангел Христов и техните съпруги имущество, по делото, което Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество /КПКОНПИ/ води срещу "Братя Галеви" и техните съпруги. Искът е на обща стойност 4 250 189 лв. Съдът уважава част от исковете, в общ размер на 2 474 582 лв., съобщиха от съда.

Престъпленията, за които Пламен Галев и Ангел Христов са осъдени с влязлата в сила присъда, попадат в обсега на Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност /ЗОПДИППД/. Придобитото от тях имущество през проверявания период е на значителна стойност по смисъла на закона - над 60 000 лв., а разликата между приходи и разходи на проверяваните и семействата им е отрицателна и възлиза на 10 138,42 минимални работни заплати /МРЗ/ за семейството на Пламен Галев и на 4 876, 67 МРЗ на семейството на Ангел Христов.

Още по темата

Това означава, че разходите са превишавали приходите с тези суми, от което се обосновава извода, че ответниците не са притежавали достатъчно средства за придобиване на недвижимите вещи, МПС, дружествени дялове в търговски дружества и парични влогове, се казва в решението на съда. Според съдебния състав липсва законен източник на средствата за придобиване на това имущество. По този начин съдът счита, че е установена още една предпоставка за исканата гражданска конфискация - имуществото да е придобито в рамките на проверявания период, да е на значителна стойност, за което не е установен законен източник на вложените в придобиването му средства.

Настоящият съдебен състав е приел, че въз основа на съдържащите се по делото доказателства може да се направи основателно предположение за наличието на косвена връзка между престъпната дейност на проверяваните Пламен Галев и Ангел Христов и придобитото от тях имущество. Двамата са осъдени за тежки умишлени престъпления - първият като ръководител, а вторият като участник в организирана престъпна група, която е била въоръжена и е била създадена с цел да върши престъпления - изнудване, с цел имотна облага.

Очевидно е, че се касае се за тежки умишлени престъпления, които са користни по своя характер и с които се генерират значителни парични доходи. Тези доходи са били прикривани с осъществяването на разпоредителни сделки на дружества, регистрирани в офшорни зони, пише още в мотивите си председателя на съдебния състав - съдия Татяна Костадинова, цитирани от БТА.

Съдът отнема в полза на държавата имотите, заедно с посочените в тях сгради, собственост на "Братя Галеви" и техните съпруги в село Ресилово, община Сапарева баня.

По отношение на исканията за отнемане в полза на държавата от Пламен Галев и от Ангел Христов на суми от банкови сметки, съдът е отхвърлил исканията в по-голямата им част, като е приел, че сумите не са били налични по тези банкови сметки, към момента на внасяне на мотивираното искане от Комисията.

Отхвърлено е и искането за отнемане на оръжията, собственост на "Братя Галеви", защото те са били отчуждени към момента на внасяне на мотивираното искане от Комисията. Съдът обаче е уважил исканията за отнемане в полза на държавата на тяхната левова равностойност.

По отношение на исканията за отнемане в полза на държавата от Пламен Галев и съпругата му и от Ангел Христов и съпругата му на суми от продажба на леки автомобили, искането ще бъде уважено за сумите, които са посочени в мотивираното искане.

Решението подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд в двуседмичен срок от връчване на препис на страните.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А на "сестра Галева" кога ?
30
4
 
14
 
! Отговори
joe преди 3 години
А със сестра им ,какво правим?
29
1
 
6
 
! Отговори
Запознат преди 3 години
Братята забегнаха да копат злато в африка с 20 милиона евро капитал .Бълха ги ухапала че им прибират имущество за малко над 1 млн евро . Пламен се излекува от онкологично заболяване ,намират се в Дубай и си пият уискито и пушат пурите с Таки и Божков!
28
5
 
21
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Навремето един бивш министър на вътрешните работи известен като Румен Главъта, беше хванат да се договаря с тях при една спецакция на ГДБОП ... Същият този активист сега оглавява една опозиционна партия и беше на улицата при метежниците на фигуранта, за да се бори с/у корупцията, мутрите и мафията ... !!!
27
1
 
9
 
! Отговори
stiling до 3 преди 3 години
"В полза на държавата разбирай, че после ще се обяви на търг, ще се явят трима купувача от един изпратени, ще го харижат имуществото за 1\20-та от стойността и....още едно чекмедженцееее."Ей лош материал сме това българите, злобен, алчен, завистлив и ВИНАГИ НЕДОВОЛЕН.И да осъдят някай и да не го осъдят, да му вземат нещо и да не му взумат пак НЕДОВОЛЕН И ЗЪЛ БЪЛГАРИНА. А как да му го конфискуват в полза на тебе а не на държават та ти да го продадеш на ЧЕСТНА ЦЕНА?
26
4
 
4
 
! Отговори
Разказвач преди 3 години
Е нали трябва да отчитаме дейност ,много важно 2 милиона ,какво са за Галеви!
25
2
 
4
 
! Отговори
до АТАКИСТ преди 3 години
аз пък видях снимки и селфита на братя Галеви с Волен, Атака изкарахте от последните седем години 5 години във властта
24
1
 
4
 
! Отговори
От кадя на кадя бе преди 3 години
Малко е имат поне 300млн.на кога ще ги разправат тяз.
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато русата амбиция беше омъжена за първият си мъж, бивш комсомолски секретар, син на БКП номенклатура, завършили заедно в Москва едно специално училище с русата, впоследствие оженили се, обслужваха през митницата на Гюешево бизнеса на братята Галеви съвместно с кмета. Мъжът и беше митническият бос. После заряза мъжа си и заживя с кмета, за да влез политиката. После заряза и кмета и се ожени за БКП кадър, който и отвори вратите в по-високите етажи на властта. И няма спирачки към висшето общест
22
5
 
6
 
! Отговори
минувач преди 3 години
На мен ми е по интересно - и важно Чекмедженцата кога ще 'олекнат'???
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А сег акой управлява Дупница?Запитайте се този ъвпрос и ще ви станат ясни някой неща.
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мая Манолова като омбудсман помогна на много хора.
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АТАКИСТЮАР на баба ти хуракта. В ЮАР беше до 2010-а. После стана мамата си трака там. Сигуренс и в Колумбия, защото е евтинджак и връзката с Европа е почти нулева, докато ЮАР е като квартал на Лондон и Ню ѝ*** за някой хора.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На мен ми е интересно защо точно избягаха. Дадоха им 7 и 5 години. Ок. Ама знаете какво значи това - след 1 седмица ги пишат на лек режим. Все едно само спят с .... най-добре обзаведената килия, дето ще е по-добре обзаведена стая от вашия апартамент. Ще ги пишат я болни, я на работа, я на ваканция и прочие. До 2 години щеше да е "свободен" единия, а след още половин-една година другия. И то не, че са били особено затворени. Щеше да е минало и заминало. Политическа е причината.
17
5
 
19
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
А на сестра Галева известна още като Мая Костинбродска, кога ... ???
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това първоаприлска шега ли е? Щото братята Галеви може да ги хванете за...ра От години си живеят някъде под палмите, а тук продължават да отчитат дейност с тях.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Hmmm само на тях ли ?Има и много други подобни братя.
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АТАКИСТЕинпознат имаше селфита с тях. Били в Южна Америка 2013-а! Ама полсе не знам.
13
3
 
8
 
! Отговори
Хейтър преди 3 години
Сега "сестра им" трябва веднага да събере майките с увреждания и направят един хубав протест. Да има домати и краставици в изобилие. И една тонколона от която се чува на запис "Оставка, оставка".
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То тва 2 милиона е оборота на барчетата за сезона бе ...