Прокуратурата иска с писма до САЩ информация за санкциите по "Магнитски"

Писмата са изпратени чрез правосъдното министерство до Държавния департамент
63
Прокуратурата иска с писма до САЩ информация за санкциите по "Магнитски"
Снимка: Прокуратура

Прокуратурата поиска от Държавния департамент на Съединените щати информацията, въз основа на която на Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов са били наложени санкции по глобалния закон "Магнитски".

Дъжавното обвинение е изпратило писма чрез Министерството на правосъдието като част от образуваната преди 2 седмици проверка срещу шестте санкционирани от американските власти лица.

Още по темата
Васил Божков, за когото от американското финансово министерство твърдят, че многократно е подкупвал държавни служители, между които и настоящ политически лидер, е с поне 18 задочни обвинения. В момента той е в Дубай. От миналия февруари за него има искане за екстрадиция. Няма официална информация за какъвто и да е отговор. Той твърди, че има отказ, припомня БНР.

Бившият зам.-министър Александър Манолев е подсъдим по т.нар. афера "къщи за гости". Подсъдими са и бившите шефове на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и Красимир Томов за търговия с удостоверения за български произход.

За Делян Пеевски, който според американските власти регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, и е осигурявал подкрепа и положително медийно отразяване на политици в замяна на защита от наказателно разследване, е имало проверки в миналото. Те сега ще бъдат отворени и отново анализирани.

Илко Желязков, описан като подставено лице на Пеевски, преди дни подаде оставка като заместник-шеф на Бюрото за контрол на СРС. Той е единственият, срещу когото досега не е имало проверки или дела.

"Именно оповестената от компетентните власти на САЩ информация беше основание за предприемане на действия от страна на българската прокуратура, съгласно нейните правомощия. Информацията би помогнала за изясняване предмета на образуваните проверки и евентуално бъдещо наказателно разследване", обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

По думите й, докато се чака американският отговор, информация за шестимата се изисква и от български институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези във списъка са били и при всички правителства и какво от това ? Защо не площада като протестират хората не вкарат тези хора във затвора? "Мутри вън" казвате всички назпраха парите и ги няма във БГ а ние чакаме Слави или Господ да ни оправи
47
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
чакаите писмо от умрел
46
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев дърпа дявола за опашката. Ще получи Неговото име и какво ще прави?.................САЩ нищо няма да му дадат, но може да му дадат името на Боко, ако много настоява.
45
0
 
9
 
! Отговори
баси нахалния Каскет преди 2 години
САЩ контролират BIS - банката на банките.Всички транзакции, даже тези и във офшорките, минават оттам.Така че, ако искат, ще закопаят много народ тука.
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Секнаха парите от Дубай, а?
43
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По закона Магнитски не се дължат обяснения!
42
6
 
12
 
! Отговори
Герберски преди 2 години
Американците много добре знаят , че Каскета е главно действащо лице в корупционите схеми на Тиквата и Шиши и нищо няма да му пратят.Всички доказателства ще бъдат предадени на новия главен прокурор ( дай боже фамилията му де е Рашков)
41
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чувам пищене от Дондуков 1;що ли страх тресе хората опс там няма хора там са матрьошки те ще разберат че с българския народ майтап не бива
40
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма данни за престъпления, а само предположения. САЩ ще извадят сметки, трансфери, имена, сделки, СРС- та ......Всичко ще има.
39
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 45 Щом Гешев Не ти пречи си ни ясен!-:((
38
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние Нямаме прокуратура! Това е слугинаж на падналият режим! -:) Чистка и там! И докато не се отреже главата на шефа там,ще е така! Този човек на трябва да си тръгне от там! И се проведе истински кастинг за Глав прокурор! Стига с години са си подавали властта там! От глав на " заместник" сякаш Прокуратурата на РБ им е Бащиния! Кой разбрал разбрал!
37
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мен Гешев не ми пречи. Не ми пречеше и Филчев и т.н. Който си няма вземане-даване с прокуратурата все му е едно кой е Гл. Прокурор. Но когато се занимаваш с далавери много ти е важно на тази длъжност да е твой човек, за да си живееш спокойно. Е, такива като мен няма да видите да държат плакати срещу Гешев.
36
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакайте сега!... Нали прокуратурата заяви, че благодарение на нейната работа станала таз история Магнитски? Сега, хем те го направили, хем не знаят какво е станало точно... Друго.. ако прокуратурата е закъсала толкова много за данни за престъпници, защо в щатите отиде чак да търси? Не е ли нужно само да се огледа в блатото? - Всеки ден валят, валят данни за престъпления! Нещо..шизофренички ми се струва! Театрално някак си! :)
35
10
 
3
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен39САЩ били подвеждали под отговорност всеки, който не се съобразявал с него...САЩ!...Но дори и да е само на територията на САЩ, пак мярката им касае български граждани, които са под закрилата на нашата държава и това не трябва да се подценява...
34
11
 
5
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До ПомнещИскат информация от САЩ на каква основа са взели техните решения, за да може те да ги комбинират със своите - нашата прокуратура има право да знае в какво обвиняват наши граждани в други страни, БСП! Отново извърташ и манипулираш, както обикновено...Можете ли поне веднъж да бъдете честни или честност за вас е *** дума, значи...Горките вие!...По-добре не казвай нищо отколкото да лъжеш и заблуждаваш - Бог си знае работата и колкото повече се криеш от него, толкова по-лошо става за теб
33
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя закон важи само за територията на САЩ. Защо нашите се натягат ? И даже така са се понавели ако ме разбирате .
32
7
 
5
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До КОНСТАНТИНОВ25Очевадно е само за теб, БСП! За професионалистите явно не е никак очевадно! Докато за БСПарите и онези, които им вярват всичко в Герб е лошо, разбира се! Само те са добрите и хубавите, значи...Аз не спирам да се питам ние без мозъци ли сме, че трябва да позволяваме на други хора да ни внушават как ние да мислим?! Мислете с мозъците си, не ги оставяйте да мухлясат! Дори баба ти и дядо ти да са били върли "комунисти", това не значи, че те са били прави - те затова са ви изучили!
31
10
 
1
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Dtrumppp16Ще видим! Аз не мисля, че са изготвили правилния списък по Магнитски и може би наистина ще се заинтересуват от проблемите у нас, доколкото точно американците Ран и ЪП са замесени в нашата трагедия...Но...може и да си прав - те си имат достатъчно проблеми за да се занимават с нашите...Но мисля, че ще получат много познания за подземния свят изобщо ако не ни пренебрегнат...А тези познания може да са им много, много полезни при решение на техните проблеми...
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понеже прокуратурата не иска да прави нищо, иска допълнителна информация, като предварително знаят, че САЩ не дават такава информация. Така прокуратурата си гарантира безкрайно чакане, за да бездейства.
29
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прокуратурата се опитва да не прави нищо по въпроса и иска информация, за да може максимално да тупка топката. Разтакават възможно най-дълго всичко, свързано с предишната власт.