ВСС отхвърли искането на Янаки Стоилов за освобождаване на Гешев

Решението беше взето с 12 гласа "за" към 8 "против"
Обновена: 22 юли 2021 17:45 | 22 юли 2021 16:35, Камелия Цветанова
438
ВСС отхвърли искането на Янаки Стоилов за освобождаване на Гешев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пленумът на ВСС отхвърли като недопустимо внесеното от правосъдния министър Янаки Стоилов предложение за започване на процедура за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Още по темата
Решението беше взето с 12 гласа "за" към 8 "против". Дебатът по темата продължи повече от пет часа.

Иван Гешев не гласува, тъй като е засегната страна. Янаки Стоилов пък няма право на глас по закон.

Миналият петък Янаки Стоилов едновременно внесе искането и свика Висшия съдебен съвет. Искането е над 100 страници - мотиви плюс приложение, съдържащо публикации от наши и чужди медии и прессъобщения на прокуратурата.

С тях вътрешният министър Бойко Рашков аргументира твърденията си, че с действията или бездействията си Иван Гешев е уронил престижа на съдебната власт и е нарушил Етичния кодекс на магистрата.

Обвинител номер едно реагира чрез говорителя си Сийка Милева, която каза, че това е политически акт и пиар. "В предложението се съдържат само политически, но не и юридически аргументи, и то без никаква конкретика. Оттук нататък компетентен е ВСС".

Преди днешното заседание Иван Гешев изпрати до Висшия съдебен съвет още прессъобщения и публикации, свързани с дейността на държавното обвинение и поиска те да бъдат добавени към материалите, внесени от правосъдния министър.

Реакции след решението на ВСС вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


438
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
343
10
 
25
 
! Отговори
към #383 преди 2 години
Да хвърлиш отряда за лична охрана на гл.прокурор въоръжен заедно със спецпрокурори срещу Президентството и сетне да се оправдаваш, че имаш разрешение от съдия от спецсъда не е най-добрият начин за въздействие, а по-скоро за сплашване и демонстрация на прокурорската мощ. Вчерашното поведение на ВСС, половината от който са следователи и прокурори, е също демонстрация не на независимост,а недосегаемост на прокуратурата. Би следвало депутатите от НС да се замислят какви магистрати изпращат във ВСС.
342
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен #375 Гешев в типичния си милиционерски стил заплашва всеки дръзнал да критикува съдебната власт с наказание за уронване на съдебната власт. Може би той, учил и завършил навремето Милиционерската школа - Симеоново отъждествява съдебната власт с прокуратурата , СпП и СНС (за ВСС има право), но би трябвало да знае, че магистратите са направени независими, за да могат по-добре да защитават хората от попълзновения. Това важи за съдиите, не и за прокурорите. А да хвърлиш охранително звен
341
14
 
10
 
! Отговори
иво преди 2 години
Б О Й К О - П Р Е З И Д Е Н Т !!!
340
12
 
13
 
! Отговори
О,Шипка-радефф преди 2 години
НА рашофф И стоилофф , КЛОНА ПОД Г.ЗовеТЕ ИМ ОТДАВНА Е ОТРЯЗАН , САМО ТЕ ОЩЕ МАЙ , НЕ СА ГО РАЗБРАЛИ !!!
339
13
 
21
 
! Отговори
Браво Гешев преди 2 години
Лодкаря,Мая,Черепа,Янаки,Славуца и другите комунисти вън от България!
338
6
 
16
 
! Отговори
Папарака преди 2 години
Първо демонстранти надничари скочиха на Гешев да го сменят с по-удобен.оказа се ,че Глав.Прокурор се заменя само с одобрение на правителство.Това веднага насочи демонстрантите срещу Баце,надникът същият.Гешев подгони когото трябва,и веднага спонсора увеличи ,,режийните'' на демонстрантите.Те се опитаха да бутнат Баце,Баце падна,а сега вече отново Гешев е на мерника.Спонсорите на БСП са в ,,изгнание'',и резултатите са на лице на изборите.Гешев трябва да се смени за да се отхвърли ,,Магнитски".
337
17
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев не давай на гадовете да спечелят. Народа е с теб. Шепа викачи не са народа. Успех.
336
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може Гешев да"уронва "престижа на Черепа,недопустимо е!Как ще пуска СРС-та започнал платен протест и откъде накъде ще уведомява обществото,че го манипулират мафиоти и кукловоди.Хвърлят пари от ония кътаните,препрани или непрани да си направят преврата,да хвърлят дребни на наивните и бал.ъците, да пийнат,да хапнат,безплатен хотел палатков,музика,гайди,запознанства,тревица,а тоз Гешев да ги издава.А,бе я оставка,19 обвинения,над 6000 предмета от иманярски набези и т.н
335
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, което вчера демонстрираха членовете на ВСС, си беше парекселанс самочувствие, че те са недосегаеми, а гл.прокурур се изгаври с проф. Янаки Стоилов. Тези членове на ВСС, които бяха избрани навремето от квотата на ББ-ския 44 състав на НС, бяха сред най-активните. Само че насреща те имат "талибаните" от ИТН, ДБ и ИБГНИ.Така че важен става изходът на тази битка и прокурорите и следователите от ВСС нека бъдат убедени, че той няма да е в тяхна полза.12 години неограничена власт на ГЕРБ стигат.
334
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каскета вярно бил стрелочник по ЖП.
333
10
 
7
 
! Отговори
k.k преди 2 години
Каскета заминал за едно старозагорско село , защото снощи двама роми се збили-*** пътник си.
332
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Господин Гешев. Народа очаква отговор на въпроса- откъде Рашков има толкова много имоти и то все скъпи.
331
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно платените викачи пред съдебната палата дали въобще знаят какво прави главния прокурор, или някои просто им е дал 5 лева да викат оставка ... разбирам, че Бойко спъваше държавата, но превратаджиите вече прекаляват
330
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уронване на престиж ако е основание за прекратяване на мандата на главния прокурор... -----/////------ Хаха :))) Ами какво би било основание?
329
12
 
7
 
! Отговори
ББ преди 2 години
не сме очаквали друго бре...споко...играта не е започнала и се обявявате за победители...ВСС ще ги проверив...човек по -човек,пари къщи,зависимости...търсете парите...там е заровено кучето!Гешев е пътник...инструмент на мафията...Магнитски важи и за него...фалшиви дипломи...той няма правоспособността на магистрат бре...елементарен лъжец е...като плеядата "звезди" от гроб и дпс!
328
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не си подаде оставката, не знам, като ли че ще е вечно на тая длъжност...
327
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
" Само в Narod.bg: Земеделският министър на Слави братовчед на Миро Мършата! Пламен Абровски слухтял чиновника, който Бойко щял да прави на кайма (СКАНДАЛНИ ФАКТИ + СНИМКИ) "
326
9
 
8
 
! Отговори
Кескета преди 2 години
Янакииииии...мятай оставката на бюрото пред Рашо Дамаджаната
325
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
комунистите си знаеха, че няма да им приемат ултиматума.но скоро ще научим и истинските причини за деянието им.
324
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БРАВО!