Везиева: Актовете на Петков не стават нищожни автоматично

Тя е възложила анализ кои могат да бъдат засегнати от съдебни спорове
57
Везиева: Актовете на Петков не стават нищожни автоматично
Снимка: БГНЕС

Актовете на министър Петков не стават автоматично нищожни.

Още по темата
Те са стабилни и са свързани с други специфични закони и това решение не ги прави нищожни. Това заяви на пресконференция служебният министър на икономиката Даниела Везиева

Така тя коментира решението на Конституционния съд, който обяви за противоконституционен президентския указ за назначаването на Кирил Петков за служебен министър на икономиката, защото към датата на назначаването му той е имал канадско гражданство.

Везиева заяви, че е възложила на екипа на министерството да направи анализ кои актове биха били евентуално засегнати от бъдещи съдебни спорове, предаде БТА.

В отговор на въпрос министърът заяви, че би подкрепила всички решения на предшественика си, ако те попаднат в съда. В рамките на установените законови норми на страната всичко, което е правилно, ще го подкрепя, каза министър Везиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1) завършва на "точка ком" на английски.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1) прочетете малко за аргументите взимани предвид досега от КС. Заглавието е: Защо казусът с гражданството на г-н Кирил Петков е по-сложен, отколкото изглежда . Статия в: challengingthelaw , завършва на:
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
7) Така разсъжденията на КС в решението по к.д. 16/2013 г. на още по-голямо основание са приложими и за тези случаи на неизпълнение на изискванията за заемането на длъжността народен представител (приложими и за служебните министри), при които обстоятелствата са били налице към датата на заемането на въпросната длъжност и са възникнали независимо от волята на въпросното лице (какъвто е и случаят с г-н Петков, придобил канадско гражданство не по своя воля, а по силата на канадския закон).
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
6) Следователно самият Конституционен съд в двете десетилетия след постановяването на решението по к.д. 1/1995 г. сам е приел, че редица от конституционните критерии за заемане на определени длъжности, заложени в Конституцията и формулирани по безусловен начин, не могат да се тълкуват формално, буквално и абсолютно, а е възприел гъвкав и балансиран подход, който предполага еволютивно и съвременно тълкуване на конституционните норми. Важно в случая е и че става дума не за първоначална, а за последваща несъвместимост, която дори е възникнала по желанието на засегнатото лице. Така разсъжденията
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
5) Правото не познава случаи, в които се възлага задължение на едно лице, без да му се осигури възможност да го изпълни. Наличната още от момента на избора на народен представител, както и впоследствие възникналата несъвместимост трябва да бъдат прекратени в подходящ срок и при спазване на съответна процедура. Бездействието на народния представител след изтичане на този срок да подаде оставка или да премахне несъвместимостта по друг начин е основание да доведе до предсрочното прекратяване на пълномощията му от Конституционния съд.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
4) предприел всички зависещи от него действия да отстрани възникналата несъвместимост и с действията си не е нарушил Конституцията и действащото законодателство. Конституцията и законите не поставят пред него допълнителни изисквания, за да бъде поведението му правомерно и неподлежащо на санкцията
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
3) Съгласно чл. 68, ал. 1 народните представители не могат да изпълняват друга държавна служба или да извършват дейност, която според закона е несъвместима с положението на народен представител. Целта на тази разпоредба е да гарантира конституционния принцип на разделение на властите, както и независимостта на народните представители. По делото КС е приел, че народният представител е:
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2) По отношение на ограничението за изпълнение на друга държавна служба, несъвместима с положението на народен представител, интерес представлява решението на КС по дело 16/2013 г. относно несъвместимостта на позицията председател на Държавна агенция Национална сигурност със статуса на народен представител на г-н Делян Пеевски.
38
0
 
2
 
! Отговори
Сълки Кърмаджън преди 2 години
Надявам се Киро да заевве политиката и да ви управляват крадци с българско гражданство още 300 години.
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе не знам като подадеш заявление за отказ от гражданство, има ли вариант да ти бъде отказано. Нека братиньо да каже, защото според КС, явно има.
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да е автоматично, а на единична стрелба!
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е той освен полови актове какви други има?
34
3
 
3
 
! Отговори
Почтени преди 2 години
Ама с вдигнат юмрук и смъкнати ***!
33
3
 
5
 
! Отговори
Още се чудя преди 2 години
защо трябва някой да ти издава зелен сертификат - не може ли с по една декларация да минеме като Киро Лъжеца?! В края на краищата това дали си преболедувал, ваксиниран или имаш антитела е далеч по-маловажно отколкото дали ще станеш министър или не...
32
1
 
7
 
! Отговори
Божке,не може даБЪДЕ преди 2 години
Какво им стана на тия управляващи....ЛЪЖАТ катДРЪТИцигани...!!!!
31
1
 
6
 
! Отговори
български избирател преди 2 години
Типични византийски номера...на черното му викат бяло...а на лъжата,че е благородна...!
30
3
 
2
 
! Отговори
гост преди 2 години
Тия които вият до небесата че министъра е незаконен да си спомнят Данчето като вдигна билетчето на 1,60 и решението беше обявено за незаконно колко пари върнаха от СО
29
2
 
5
 
! Отговори
лъжливото овчарче... преди 2 години
Не разбирам защо на мен ми викат"лъжливото овчарче" а на Киро Канадеца му викат г-н министър..????Щурава работа...
28
2
 
5
 
! Отговори
ОФ преди 2 години
Сформиран е нов ОТЕЧЕСТВЕН ФРОНТ за защита на Киро Лъжеца...обявен е кастинг за най оригинална лъжа в негова защита.
27
2
 
5
 
! Отговори
анализ на психолог преди 2 години
Всички, които защитават Киро Лъжеца,са готови публично да му правят иСВИРКИ...