Заради Кирил Петков имало основания за импийчмънт на Радев

Петков трябвало да върне министерските заплати и осигуровки
173
Заради Кирил Петков имало основания за импийчмънт на Радев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев се е предоверил на Кирил Петков, но Конституцията е нарушена и от юридическа гледна точка основанието за импийчмънт е налице, смята бившият конституцинен съдия проф. Пламен Киров.

Според нето държавният глава е могъл да провери и да поиска информация от ГД ГРАО, за да се види срещу името на Петков дали фигурира двойно гражданство.

Още по темата
"Бившият министър трябва да върне заплатите, командировъчните и осигуровките си за периода, в който е бил в служебното правителство", каза Киров.

Той смята, че по силата на решението на Конституционния съд Кирил Петков никога не е бил министър.

"Това означава, че всички негови актове са постановени от некомпетентен орган, следователно са нищожни. Изправени сме пред перфектна административна буря, защото си нямаме представа за хаоса, който ще се породи от тази нищожност на актовете", коментира проф. Киров.

По думите му прокуратурата трябва да установи дали е попълнена декларация с невярно съдържание.

"Евентуалното наказание ще бъде възможно най-лекото - парична глоба, предвид чистото съдебно минало на Кирил Петков. Ясно му е било, че едно волеизявление не е достатъчно, за да се откаже от канадското си гражданство", подчерта той.

Според него няма автоматизъм в решението нс КС, защото се отнася само за указа за назначаването, а лицата, които имат правен интерес, могат да се позоват на нищожността на актовете на министъра. Съдът обаче трябва да се произнесе по всеки отделен казус.

Относно искането на ВМРО всички актове да се обявят за невалидни, той коментира, че това решение е в правомощията на ВАС. А по темата за влиянието на това решение върху предизборната кампания проф. Киров каза, че няма еднозначно мнение - както може да окаже отрицателно, така и положително влияние на Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
8
 
11
 
! Отговори
Казано е преди 2 години
всеки народ си заслужава управниците - българския народ има подчертана склонност да си избира престъпници за управници, да си спомним Боко, Божков, Цв.Василев ето сега Радев и Кирчо Лъжеца. Такава ни е народопсихологията. Няма да си изберем някой професор по латински или някой завършил философия, дето продава шнорхели, я. Ще си изберем мутра-тарикат или спекулант- мошенник, като нас си - народа на тарикатите.
41
27
 
8
 
! Отговори
До 33 преди 2 години
Той го доказал, че може да ръководи България, като министър на икономиката. Ето какво пише в Уикипедия за Кирил Петков" През 2018 г. заедно с баща си Петко Петков организира спасителната операция за алпиниста Боян Петров в Хималаите, като влагат значителни лични средства"Това е направил той, следователно може и да ръководи, само повярвайте и дайте възможност на млади българи да са във властта, Кирил Петков се е доказал като човек,малко ли е това,че отказал се от чуждо гражданство?
40
4
 
1
 
! Отговори
До38 преди 2 години
Надупеко,в един пост от пет изречения успя да охулиш всичко което се е изправило на пътя на Лоестият,сега вече по добре ли се чувстваш?
39
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ограбилите държавата червени кхмери и техните сини мутации започнаха да треперят и то с основание ! Ще изберем ПП за първа политическа сила !
38
4
 
20
 
! Отговори
НИНОВА ОПОМНИ СЕ преди 2 години
НИНОВА ДОКАРА РАДЕВ И ТЯ ТРЯБВА ДА ГО ДЕТРОНИРА. РАДЕВ ИГРАЕ С ВРАГЪТ НА НИНОВА ГЕРГОВ. ПП Е ПАРТИЯ НА РАДЕВ И ГЕРГОВ И ТАКА РАДЕВ ИГРАЕ СРЕЩУ БСП. ДОКОГА ОТ БСП ЩЕ СЕ ПРАВЯТ НА СЛЕПИ? КРАЙНО ВРЕМЕ Е НИНОВА ДА ОТТЕГЛИ ПОДКРЕПАТА СИ ЗА РАДЕВ, КОЙТО СЕ ПРЕВЪРНА ВЪВ ВРАГ ЗА БСП .
37
2
 
25
 
! Отговори
До 39 преди 2 години
Кажи ми на база на какво го определяш като достоен?! Аз освен лъжи и мазни приказки извън контекста до сега не съм видял
36
9
 
7
 
! Отговори
Свидетел преди 2 години
Леля ми беше прокурор в Районната прокуратура в Сандански. Понеже чичо ми и семейството като цяло живееше в София, тя искаше да се премести в Районната прокуратура на София. Яви се на конкурс, не стана. Набарала нейна позната - член на ГЕРБ, обещала да й помогне и я преместиха в София. Оппа, чакай ти прокуратурата да разследва! Друг път!
35
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Намери се достоен човек и атаките на миризливите герберчета не спряха... уви, за тяхна нерадост никога повече няма да докопат властта
34
13
 
28
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Шоуто на харвардският комсомолец Кирчо е напът да засенчи това на сценаристите на "КуКуБенда" и "Каналето" от последния злополучен парламент ... Както е тръгнало под диригенската палка на фигуранта държавата ни се превърна в сцена на театър "Сълза и смях", където комичните сценки се редуват с трагичните и Клоуните от манежа скоро ще бъдат изместени от погребалните агенти на радевата Хунта ... !!!
33
9
 
24
 
! Отговори
Кънчо преди 2 години
Трябва да си маса *** да подкрепяш тия престъпници тип "Опасен чар" Кирчо и кокорчо. Какво стана с великата сделка за електромобили ? А Радев няма кво да го коментираме. Тоя човек е с мания за управление. Цялата държава се тресе от ковид,протести, кораби,цени на храни и горива,доказано потъпкване на конституцията. Даже се опита да възпрепятства работата на съда като ги призова да прекратят заседанието. Няма такава ***.Ама има бунаци дето пак ще гласуват за него..после броим трупове всеки ден
32
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не Кирил Петков е ограбил държавата,нито я довел до разруха и катастрофа, това направиха с България всички политици от Герб, БСП, ДПС, реформаторски блок,псевдопатриотите! Кирил Петков НЕ е нарушавал законите на Република България, нито нейната конституцията, която години наред е била потъпквана от всички политици!
31
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да разследват и онзи Христо Иванов с неговата преамбюлна и конституционносъобразна партийка! Очистиха и съдията от Стара Загора!Прокуратурата да ги провери! Те са по-големи измамници и от Борисов, и от Петков.
30
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирето е доста нахален и безпардонен и е супер за поръчки! Христо сега му се кефи как се оплеска и не го защитава щото му е бесен по принцип! ДБ и Кирето са един дол ама нейсе- народа си търси спасител и си го намира!
29
7
 
31
 
! Отговори
До 27 преди 2 години
И с какво точно е показал, че има интелект, съвест и умения да ръководи България?!?! Дай ми примери ако обичаш! С флашивата реклама на пробиотиците си?! С това, че спасил 800мил от банка която разполага с 400мил? Със снимките на предварително източени язовири? С това, че представи стартъп фалирал два пъти и произвел само 100 коли като голям европейски производител?! Това са факти които показват, че не става, ти ми дай факти,че става!!!
28
24
 
6
 
! Отговори
КАЛИН ОРЕЛА преди 2 години
БРАВО НА СЪДА! НАПРАВИХА ПП ВТОРА, АКО ЛИ НЕ И ПЪРВА ПОЛ. СИЛА!Българина винаги е харесвал тарикатите и е гласувал за тях! НАРОДОПСИХОЛОГИЯ да знаеш!
27
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В началото мислех, че Петков най-после ще докара някаква справедливост и честност след 30-годишни лъгания, измами и тем подобни. Защо точно накрая трябваше да се урезили?!
26
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев е заплаха за националната сигурност. Той превърна Президентството в котило за шарлатани, лъжци и убийци на българския Народ.
25
8
 
20
 
! Отговори
Дим преди 2 години
Кире Кокичето до последно тупа топката с вземането на сертификата от Румъния за да забави решението на съда възможно най-близо да дата на изборите за да се прави на жертва! Месец и полувина този документ седя в Букурещ, а Кире казваше, че имал по-спешни дела!!! Толко заблудени са му всичките фенове, че не е истина!!!
24
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирил Петков е нарушил Конституцията?! Не лъжете поне, сега всички *** се надпреварват да го плюят, Кирил Петков обаче не е казал и една лоша дума за който и да е политик, въпреки че последните са *** до уши! Кирил Петков за разлика от всички тия , има интелект, достойнство, умения и съвест за да ръководи България. Той трябва да бъде във властта. На 14 Октомври народа да гласува за своята Промяна с номер 25 в бюлетината!
23
12
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
РАДЕВ: ХИЧ НЕ МИ ДРЕМЕ КАКВО МИСЛИ НАРОДА, АЗ СЪМ РАДЕВ АЗ СЪМ ЗАКОНА! ПРОДЪЛЖАВАМЕ ИЗМАМАТА ЩЕ Е ЕДНА ОТ 3-ТЕ ПЪРВИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ, И ЩЕ СЕ ПОГРИЖА С МАШИНИТЕ ТОВА ДА СТАНЕ! ИНАЧЕ БЕЗ МАНИПУЛИРАНЕ НА МАШИНИТЕ, ИЗМИСЛЕНАТА ПАРТИЯ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ИЗМАМАТА ИМА ШАНС ТОЧНО 0% ДОРИ САМО ДА ЗА ДА ВЛЕЗНЕ В ПАРЛАМЕНТА!