Йорданова иска предсрочно прекратяване на мандата на Гешев

Правосъдният министър ще внесе предложение за това във ВСС
397

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова ще предложи предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор на Висшия съдебен съвет.
Още по темата
Това обяви Йорданова на пресконференция по повод решение на Конституционния съд от днес.

Конституционният съд реши единодушно, че министърът на правосъдието  може да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор и на председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд. Искането беше по питане на бившия служебен министър Янаки Стоилов, който междувременно стана конституционен съдия. Стоилов не е участвал в гласуването.

Министърът упражнява тези правомощия, когато другите механизми в Конституцията не се задействат, тоест има поредица от бездействия. Има предходни случаи след излизане на решението на КС, аз ще приложа тази хипотеза, добави Йорданова. В резултат на анализ на действията на главния прокурор и след подадени сигнали, ще започнем и ще продължим процедурите, посочи министърът.

Зам.-министър Емил Дечев каза, че в министерството са налице сигнали относно определени действия на Иван Гешев за това, че в качеството си на главен прокурор по един или друг начин с действие или бездействие е уронил престижа на съдебната власт.

"Такива са твърденията в сигналите. Ние работим по тези сигнали. Преценяваме внимателно кои от тях действително заслужават да бъдат внесени в пленума на ВСС и кои не би следвало", каза зам.-министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
9
 
32
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Освен с реваншизъм срещу ГЕРБ тези фигурантски п0дл0ги с нищо друго не се занимават. Битовата престъпност скочи в небесата - всеки ден по 2 - 3 убийства и десетки грабежи и обири, но видиш ли, Гешев да го махнем, за да може да се върне на бял кон Черепа от Дубай, Мустака от Сърбия и братя Галеви друго по-важно за комунистите няма!
10
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като падне Гешев дръжте Бойко да не избяга в Катар!
9
4
 
19
 
! Отговори
перко преди 2 години
Единият сигнал е от зеленият чорап, за влизнето на прокуратурата в президентството.
8
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смятай как всички в това "правителство" са кукли напазарувани на килограм. Сметките и цените скочиха с пъти ама нещо няма протести. Преди при лошия Бойко като имаше някакви завишени сметки и имаше "спонтанни протести"
7
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата няма право да се меси и кадрува в прокуратурата. Министърката да отиде в прокуратурата и да отговори на зададените въпроси. Тя не е богопомазана. Нали, уж са против "и над мен е само Бог"? То, ако от всяка секретарка ставаше министърка...
6
8
 
32
 
! Отговори
знам преди 2 години
И на тази мандата скоро ще е прекратен.
5
11
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Надежда за Гешев, тази марио нетка на Бойкикев едва ли ще напише обосновано искане. Цацаров много правилно определи умствения и потенциал. Убеден съм, че в момента на друго място пишат искането.
4
6
 
29
 
! Отговори
Черен ПР преди 2 години
""Такива са твърденията в сигналите. Ние работим по тези сигнали. Преценяваме внимателно кои от тях действително заслужават да бъдат внесени в пленума на ВСС и кои не би следвало", каза зам.-министърът." Обаче на поканата на комисията министъра отказва да се яви, за да представи доказателства, на базата на които твърди, че иска да задейства процедурата по отстраняване на Гешев. :) А щяха да разботят "прозрачно". Ама друг път.
3
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога ще почват пак да застраховат с бухалките?
2
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро искаме и промяна в конституцията и фигуранта пожизнен президент за да сме добре като в Беларус и Русия
1
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде че на черепа му писна в Дубай да чака