Гешев убеден: Спецпрокуратурата е ефективна

Главният прокурор отново посочи, че липсват кадри и финансиране
Обновена: 17 фев 2022 14:54 | 17 фев 2022 14:07, Красимир Ангелов
40
Гешев убеден: Спецпрокуратурата е ефективна
Снимка: БГНЕС

"Със закриването на специализираното правосъдие се преследват нелегитимни цели. Иначе няма обяснение защо при ефективността, която специализираната прокуратура показва, се иска тя да престане да съществува", заяви главният прокурор Иван Гешев пред Пленума на ВСС при обсъждането на изготвения от Прокурорската колегия анализ на Специализираната прокуратура.

"Бих искал да обясня на българските граждани, че сме внесли доклад в Народното събрание още миналата година за дейността на прокуратурата, но не се прояви никакъв интерес какви са резултатите от работата й. Главният прокурор не бе поканен за изслушване. Там ставаше ясно, че ефективността на прокуратурата е 95-96%", добави Иван Гешев, цитиран от БГНЕС.

Още по темата
Той посочи, че докладът, който сега се предлага за приемане за сведение от Пленума на ВСС, обхваща целия период на съществуване на Апелативната специализирана и Специализираната прокуратури:

"Документът е на сайта и всеки български гражданин може да се запознае с него. И ако политиците проявят интерес, ще разберат, че тази структура е ефективна и ефикасна, въпреки липсата на достатъчно кадри и недофинансирането. За целия период на съществуването си има едва 2% оправдателни присъди по дела с фактическа и правна сложност", категоричен бе обвинител №1.

Иван Гешев припомни, че благодарение на специализираното правосъдие е преустановено наблюдението по направление организирана престъпност в хода на Механизма за сътрудничество и проверка. Благодарение на специализираните съд и прокуратура има множество дела по глава 1 от НК, включително и влезли в сила осъдителни присъди за тероризъм.

"И да се каже, че тези структури трябва да бъдат закрити, означава само едно – че това е политическо решение, което не съответства на статистиката и обективната действителност и не е в интерес на българските граждани", заключи главният прокурор.

Иван Гешев посочи, че от доклада за дейността на специализираните прокуратури се вижда, че е налице прогрес и по отношение на борбата с корупцията и той е оценен от европейските партньори и от Евроджъст.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 2 години
гешев това за ефективноста,банкянския ти началник ли ти го прошепна на уше.
32
0
 
1
 
! Отговори
toti преди 2 години
Ако цялата даржавна машина е срещу теб...спасението е в Дубай ,,,бай,бай гГешев
31
1
 
0
 
! Отговори
мунчомафия вън преди 2 години
Специализираната прокуратура и КПКОМПИ едни от най-ефективно работещите структури и не случайно МАФИЯТА надава неистов вой и грухтене от ***.
30
0
 
3
 
! Отговори
ГовориСийке преди 2 години
И аз мисля,че е ефективна.Колко поръчкови дела водеха по списък,даден от Цвъки(Молитвената закуска ) и колко бизнес съсипаха,и окрадоха!Някои се сдобиха и с мандрички.А колко дела заметоха под килима, чет нямат !
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ефективна е почти колкото и инквизицията.
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В политиката няма случайни хора, този Гешев със сигурност не е намерен на улицата така че да си хваща куфара и към килията
27
2
 
5
 
! Отговори
НЕ ЗНАМ , АМъ ... преди 2 години
ДПС го закъсаА !
26
4
 
7
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
Аз също съм УБЕДЕН , че Гешев е чадър на герб и ДПС ! НЯКОЙ ---НЕЩО !
25
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При нула осъдени колко да е ефективна? Спецпрокуратурата - нула осъдени. Иван ДС Гешев - нула осъдени... и продължават да плямпат. Иван ДС Гешев през цялата си кариера няма нито един осъден престъпник, но за сметка на това обвини приятеля си в опит за убийство на Пеевски, откъдето стартира главоломната му кариера - ДС милиционерите търсят точно такива кадри като Гешев - готови на всичко.
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко това се прави за радост на онези българи дето не смеят да се завърнат в България. Приказки, че не работят и няма резултати са опорки от вида корупция, кражби, Барцелонагейт, чекмеджета. Повтарят ги, повтарят ги, а дано народа повярва, че новите са честните и почтенните.
23
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде разкарайте го накрая тоя мафиот! Омръзна на всички с плещенето си!
22
7
 
6
 
! Отговори
Anonymus преди 2 години
Гешев ако не беше пионка до сега да си е подал оставката. Достатъчно хора му я искаха. Но понеже е *** на някого той изпълнява само нареждания на ушенце. Тоест не го чакайте сам да се махне, трябва много да се издъни за да си подаде оставката или да стане ненужен орган.
21
5
 
6
 
! Отговори
ТЪРПЕНИЕ, Г-Н ГЕШЕВ! преди 2 години
Прокуратурата ще получи финансиране и кадри много скоро при Новия световен ред, когато националните предатели ще бъдат съдени от Военен трибунал.
20
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво е мнението на Гешев за Фашизма, хубаво нещо ли е!?ОСТАВКА БЕ
19
8
 
8
 
! Отговори
Смешник преди 2 години
Тя е ефективна ама не за когото трябва.Ти баневи не можа да осъдиш маняк тия дето 10 завода за фалирали.... пак за боко и шайката да не говорим там цветя и роЗи
18
5
 
5
 
! Отговори
Корупцията убива преди 2 години
Жалба в Спец прокуратурата вх. Номер - 58222 срещу ОПГ в град Перник със шеф Юлиян Борисов Георгиев е потулена!Същият този Юлиян е приятел на прокурора Иван Гешев и генерал Васил! ГЕШЕВ УБИВА
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наглост!
16
5
 
3
 
! Отговори
Оня преди 2 години
Ефективна е да - да пази лошите от хората за да могат да ламтят още повече. Даже е суперефективна
15
7
 
8
 
! Отговори
БОРБАТА Е ЧЕРЕПА преди 2 години
ДА СЕ ВЪРНЕ ЧИСТ НЕ ОПЕТНЕН
14
5
 
12
 
! Отговори
Анти ЕФЕКТ преди 2 години
Специализирана прокуратура потулва жалби срещу ОПГ в град Перник! Продавай оставка веднага бе престъпник!