Окончателно: Арестът на Севделина Арнаудова е незаконен

МВР е осъдено да заплати разноските по делото
Обновена: 1 ное 2022 13:02 | 1 ное 2022 13:00, Камелия Цветанова
69
Окончателно: Арестът на Севделина Арнаудова е незаконен
Снимка: БГНЕС

Административният съд София-град потвърди решението на Софийския районен съд, че арестът на пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова е незаконен. Решението е окончателно.

Според съда не са на лице каквито и да било данни, че Севделина Аранаудова е извършила престъплението, което се разследва и заради което е задържана. Според съда, освен липсата на доказателства има и редица пропуски на процесуалните разпоредби, както и нарушаване на правата на Арнаудова.

Още по темата
"Разпореденото задържане с оспорената заповед – предмет на производството пред СРС, не покрива стандарта за законност и за непроизволност, като основополагащи общи принципи при ограничаване на правото на свобода и сигурност", пишат в мотивите си магистратите.

Според пореден съдебен състав е нарушено и гарантираното право на защита, като в Заповедта за задържане не са посочени конкретни данни, че Арнаудова е извършила престъпление.

"Като правно основание за издаване на заповедта за задържане е посочена нормата на чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР. Визираната разпоредба регламентира правомощието на полицейските органи да задържат за срок не по-дълъг от 24 часа лице, за което има данни, че е извършило престъпление. Съгласно чл. 74, ал. 2 от ЗМВР в заповедта за задържане задължително се посочват основанията за задържане, а съгласно чл. 59, ал. 2, т. 4 от АПК административният акт следва да съдържа правните и фактически основания за издаването му. В оспорената заповед не е налице описание на фактическата обстановка, а само локонично е посочен номерът на ДП, номерът на план за ОИМ и буквално е възпроизведен текстът на чл. 213а, ал. 3, т. 2 и т. 5 от НК. Административният орган не е посочил осъществилите се факти, които са обосновали необходимостта от прилагането на принудителната административна мярка по чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР, което е нарушение на чл.59 ал.2 т.4 от АПК", пише още в мотивите на решението.

МВР е осъдено да заплати на Севделина Арнаудова и разноските по делото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ананиев по всички студия се хвалеше, че е законен, сега не чатала ами не знам какво ще си снима.... върху химна за фон де, все пак умен и красив!
36
2
 
8
 
! Отговори
Правова държава преди 1 година
Държавата в която само Мафията има права. Едва ли ви трябват още доказателства то всеки ден по няколко мафиот биват оневинени. Вьв с щото време на хората от народа им Режат Главите.
35
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП са професионални престъпници начело с Агент рашо най върлия престъпник с 19 имота в центъра на София който е роден и живял до средна възраст в Якоруда Благоевградска област
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе много татарска физиономия има тази българка бе :)
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"ама сега не минават тез милиционерски подходи. " минават си, ама зависи кой е на власт ...
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази ли,дето живее в центъра до ндк в некви 198 кв.м.,а преди няколко години си купи палатче 270 кв. на ул."Манастирска" в Бистрица за милион и нещо..Къщата в Горна баня е само за некви 320хилки..Много трудолюбива жена,браво!
31
1
 
10
 
! Отговори
браво на съда преди 1 година
сега и двамата с Бочко са чисти като сутрешна пръдняяя
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква изненада!!Кой очакваше нещо друго .
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Севи...Севи .... добре погали "ритона" за няколко милиона
28
1
 
10
 
! Отговори
Отец Нафърфорий преди 1 година
Заради всички продажни политици, управници, съдии, прокурори, полицаи и т н държавата ще изчезне. Ще останат само джипситата и преждеизброените. Това е сигурен крах, до 20 г. България няма да съществува. Слабите в стадото ги изяждат.
27
7
 
6
 
! Отговори
Аз Съм Кики преди 1 година
от ПП - Пациент от Психиатрията! Никой НЕ е НАД ЗАКОНА!! Обаче, на мен КОнвенционалните Лекарсктва които ми писаха от 4ти Километър, не ми действат и за това съм на Пици на Кристали...
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо нищо! Ще се научи! Пак пиарка на Дядо Боко едва ли ще стане. Стига и толкова страх и срам заради него.
25
11
 
10
 
! Отговори
да преди 1 година
рашкОФ и киро да плащат разходите а не МВР !
24
2
 
11
 
! Отговори
а от Рашков преди 1 година
кво очаквате, той си действа както си е действал 60те години на миналия век още е комунизма, ама сега не минават тез милиционерски подходи. В новото време горкия, единствено успешно се справя с усвояване на имоти, 14 на брой
23
4
 
11
 
! Отговори
Разбоници в тоги преди 1 година
Смее ли някой съдия да каже,че е законен арестта,съзнавайки,че ако Асвалт паша се върне на власт ще го "гази мечката"?
22
2
 
3
 
! Отговори
страшни преди 1 година
некадърници. То има ли законен арест в България не знам, от 10 вероятно 1 е що годе законен, другото пада в съда поради некадърност, умишлена или естествена
21
3
 
10
 
! Отговори
Турист: преди 1 година
Някой да не очаква, че за мафията има нещо НЕЗАКОННО...!!!
20
2
 
9
 
! Отговори
София преди 1 година
Така става когато се доверявате на провалени в кариерен и личен план мениджърчета със съмнително образование и развален български език. Халал да им е на всички жълтопаветни павиани дето месеци наред мучаха под строй.
19
2
 
6
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Борците за справедливост извършиха тези издевателства. Почина е като при тоталитаризма. Защото те толкова могат, такива са им методите. Не говоря за Петков и Василев те са кукли за тия зад тях.
18
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега е моментът да се образуват дела срещу Киро и Рашков за злоупотреба с власт.