Само един обвиняем за смъртта на пилота Валентин Терзиев

Полковник Орлов бил изпълнил немарливо задълженията
25
Само един обвиняем за смъртта на пилота Валентин Терзиев
Снимка: БГНЕС

Военно-окръжна прокуратура-София привлече като обвиняем полковник Методи Орлов по случая със смъртта на майор Валентин Терзиев, предаде БНТ.

Полковник Методи Орлов е заместник-командир по летателната подготовка на Граф Игнатиево и в нощта на инцидента със самолета на майор Валентин Терзиев е бил ръководител на стрелбите.

Още по темата

Обвинението е за причиняване на смърт по непредпазливост и на тежки вредни последици за Министерство на отбраната на стойност 9 млн. лева по време на тактически учения.

Според прокуратурата полковник Методи Орлов е изпълнил немарливо задълженията си по ръководството на стрелби по време на тактическо учение, което е правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

При възникването на особен случай в полет, поради висока скорост на падане на светеща парашутна мишена и снижаване на самолет МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра, полковник Методи Орлов не е забранил на пилота Валентин Терзиев да проведе стрелба с авиационна управляема ракета по светещата мишена и с това по непредпазливост е причинил смъртта му, посочват обвинителите.

От Военно-окръжната прокуратура допълват, че след като провел стрелба от височина малко над 1000 метра, пилотът не е разполагал с достатъчно време за безопасно излизане от атака, вследствие на което самолетът се е сблъскал с водната повърхност.

С деянието си полковник Методи Орлов не е изпълнил задълженията си по служба като ръководител на стрелбите и не е взел необходимите мерки за безопасност, с което по непредпазливост е причинил тежки вредни последици за Министерство на отбраната - разрушаване на самолет МиГ-29 на стойност от 9 032 587,09 лева / девет милиона тридесет и две хиляди петстотин осемдесет и седем лева и девет стотинки/.

Спрямо обвиняемия полковник е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ние още действаме по методите на бкп, държавата се разпада а тия си избират най неудобния да поеме вината вместо всичките некадърници и бездарници които са се насъбрали в армията.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Срам за Военна прокуратура е това решение! Изцяло, за да угоди на една комерсиална и нагла женица, която приживе отрови живота на Терзиев! СРАМ!!!ВСИЧКИ КОЛЕГИ НА ТЕРЗИЕВ ДА ИЗЛЯЗАТ НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ ТОВА БЕЗУМНО РЕШЕНИЕ!
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виновен, виновен......виновни са тия, дето не им осигуряват достатъчно нальот. Намерили кой да го отнесе.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Говори се че виновният за смъртта на пилота е един жалък фигурант
14
0
 
15
 
! Отговори
Анал@лизатор преди 1 година
Полк.Орлов е дал много на България и ВВС,Какви са тези магистрати,които разбират да преценят.Това е обвинение базирано на документи,без да се вземе впредвид конкретната ситуация.Позор за хората,които трябва да го заштитят и не го правят.Горкия Мето.Колко полети,колко дежурства,колко прехвати,колко учения,не заслужава да го мачкат така
13
0
 
7
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Дали е МИГ, Ф-16, а и каквато и да е техника си иска поддръжка! Не може нещо да се изолира понеже може и без него, или да се върже с тел /обикновено в силовите министерства заповедите са такива/ и всичко да е наред. Слагат се части от една машина на друга, а какъв е ресурса на частите, майната му! Докладва се за неизправности, но големите началници с устна заповед нареждат техниката да се движи. Така е и в МО и в МВР! Там никой не се сеща, че козата си иска пърч!
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалко за Мето, съвипускник ми е .последното нещо, което мога да кажа за него е, че е немърлив.
11
2
 
11
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
Така ще стане и с Ф-16.За 8 години изпадали и ни пари , ни самолети с такива безотговорни началници.
10
8
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Дайте всичкия руски скрап на Украйна.
9
2
 
6
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
Защо ? Само един малко ли е ?Пак добре че се намери и един виновник.Че иначе само пилота щеше да бъде виновен.
8
9
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
40 годишният, аналогов скрап. Несъвместим със стандартите на НАТО. Не може да лети заедно със съюзнически самолети ...... Добре че им остава 6 месеца до окончателното приземяване.
7
4
 
14
 
! Отговори
До евала преди 1 година
"още щеше да има ...фили, желаещи да купим руски бракми" --- Проблема не е в Миговете - прекрасен планер от 4 поколение, с невероятни качества, поне прочети мнението на Натовските пилоти за ТТХ на Миг-29, а в нашите политци, които съсипаха БГ Армия, всъщност за 33 години съсипаха цялата ни Държава. Повярвай, и с Ф-16 ще я докараме до "кривата круша".
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе тези самолети нали бяха за брак, какви 9 млн. и 9 стотинки. Иначе жалко за пилота ако така се е случило, не е случил на началник.
5
4
 
7
 
! Отговори
БДЖ преди 1 година
Хайде..., пак си намериха "краен"! А това, че пилотите ни летят на 40 годишни Физически амортезирани планери/самолети, без НикаквА модернизация по елктрониката по стандартите на НАТО, с полски резервни части - Втора упореба, за това пак ли е виновен полковника или може би, всички Министрите на Отбрана на Бг за отминалите 33 години???
4
3
 
3
 
! Отговори
Мъка преди 1 година
Браво на българския съд. Винаги справедливи решения постановява.
3
0
 
5
 
! Отговори
Митьо преди 1 година
Условно ще е
2
0
 
23
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
в командният център абсолютно всички присъщтвасти са занели за снижаването под разрешената минимална височина и НИКОЙ НИЩО НЕ Е КАЗАЛ! Изглежда и друг път така се правили, изглежда и пилотите също са си мълчали
1
14
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Как пък ги изчислиха 9 милиона лева за тоя 40-годишен скрап МиГ-29? Нов не струва толкова.