Борисов на съд заради твърденията му за посредници и комисионни

Условието да не се изпраща оръжие директно за Украйна е изпълнено
Обновена: 29 яну 2023 14:55 | 29 яну 2023 14:43, Камелия Цветанова
235
Борисов на съд заради твърденията му за посредници и комисионни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Сделката е абсолютно ясна - Англия и САЩ купуват оръжие с краен получател Полша. Няма как Корнелия Нинова да е държана в неведение, защото всички сделки минаваха с неин подпис и с подпис на министъра на отбраната".  Това заяви пред БНР съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев във връзка с разследването на германския вестник "Ди Велт", според което България тайно е покрила една трета от нуждите от оръжия и 40% от дизел на украинската армия през миналата година.

Още по темата

По думите на Василев твърдението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че от продажбата на българско оръжие за Украйна посредници са спечелили 800 млн. лева, е абсолютно невярно и Борисов ще "има възможност да защити това си твърдение в съда".

"Ще му спретнем още едно дело, да си се защити и ако наистина има комисионни, да го докаже. Няма как да има комисионни при положение, че контрагентът е Пентагонът. Това, което се случи, е, че българската оръжейна промишленост работи на макс и успя наистина да помогне на Украйна по начин, по който нито едно дарение не може да го направи, защото българската държава не е в състояние да даде дарение от 2 или 3 милиарда евро на която и да е друга държава, нито е нормално. Това са средства, които са влезли в българската оръжейна индустрия и са отишли за заплати и за работа на тези заводи", каза Василев.

Асен Василев беше категоричен, че няма сделка, която да не мине през целия парад на държавата.

"Всичко минава през Междуведомствената комисия, там са представени всички служби. С два подписа се вземат решенията - на министъра на отбраната и на министъра на икономиката", обясни той.

Условието да не се изпраща оръжие директно за Украйна е изпълнено и това значително намалява риска за България, подчерта бившият вицепремиер.

"Обемът а доставките е много по-голям, когато става през тези програми, които САЩ и Англия направиха за закупуване на оръжие, защото не можеш да направиш дарение в такива размери", уточни той.

Според него това че парламентът е взел решение за военна помощ за Украйна, не означава, че правителството ще си свърши работата, особено ако правителството не иска да направи това.

"Аз не чух възмущение от ГЕРБ от решението на правителството да изпрати консерви с грах и един генератор. Засекретеният списък не мога да го разкривам, но нека да кажем, че не е нещо повече от консерви с грах", обясни той.

В предаването "Неделя 150" Асен Василев коментира предизборното обединение на ПП с ДБ.

"Социологията показва, че вече и обществото е стигнало дотам, че ако не се обединят не само ПП и ДБ, а става въпрос за всички организации, които се борят даже и на местно ниво срещу проблеми в държавата и имат кауза, това може да мобилизира имунната система на обществото", каза той.

По думите му вече се очертават две групи от партии - едните казват, че не могат по-добре, а другите искат да е по-добре.

"Гражданите ще трябва да решат кое от тези две неща искат да се случи в страната", призова той.

Василев призна, че правителството "Петков" носи вина за наказателната процедура, която ЕК започва към страната ни заради отстъпката от 25 стотинки при покупка на горива от бензиностанциите.

"Проблемът е, че не е за всички европейски граждани, а само за български потребители. Да, носим вина за това. Хубавото е, че няма да има финансови последствия за държавата, тъй като мярката е спряна. Във Франция и в Гърция има същите процедури", каза той.

Какво още каза Асен Василев вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
11
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Тиквата падна жертва на собствената си...лакомия и ще бъде осъден. Милият той,само...комисионите са му в акъла и мери,според собствените си...действия,като бивш...премиер.
71
6
 
7
 
! Отговори
ОК преди 1 година
ПП били руски агенти, американски сигурно и ирански са... Само Боко е сладур мамин, без забележки. Затова е на тоя хал БГ, затади матряла...
70
12
 
2
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
Василев, Петков поемете властта и вдигнете доходите вече цял месец народа не си е получил безусловния базов доход, швейцарската минимална работна заплата, швейцарската минимална пенсия, шкафа, какво стана с ония средства които всеки ще получи заради високите горива, не поемете ли властта, и не раздадете ли на народа средствата партията на безпартийните се създава, и всички вие заедно с останалите зеленчуци влизате в затвора.Никой няма да гласува за разни зеленчуци на никви избори.Тиквите изпадат
69
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя как не го бият наявсякъде, дет го видят
68
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това заслужава само БОЙ.
67
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
по бТВ в момента индийчето от 120 минути развива теории как референдумите били лошо нещо, щот с референдум е дошъл Хитлер на власт. Ами тогава забранете и изборите и да минаваме на диктатура.
66
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно Кокорчо ли почна да се прави на мъж:))))))))))))))))). Че тя Корнелия и Мая са по-мъже от него :))))))))))))))
65
7
 
10
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
ГЕРБ ПОЛИТИКИ ЗА БЪЛГАРИЯ БОРИСОВ ЛИДЕР БОРИСОВ ПОЛИТИК БОРИСОВ ДЪРЖАВНИК УВАЖАВАН В ЕВРОПА ЧЕРЕПИ КАК СТЕ ПЛАТЕНИТЕ ДОПИСНИЦИ ДРАСКАТ ЛИ ДРОСКАТ ЕДНИ И СЪЩИ ГНУСОТИИ ЧЕРЕП ЯЗЪК ТИ ЗА ПАРИТЕ
64
6
 
2
 
! Отговори
Петров преди 1 година
они сеа кво си мислат, нъл гешев е тамека дека язека го сложих, че ми фанат опинците, каза г-н Борисов пред журналисти от днес.бг
63
12
 
11
 
! Отговори
drasti buci преди 1 година
Големият проблем на борисов - свободномислещите, образовани хора с честно спечелени пари никога не биха гласували за г-н 12 годишен застой
62
11
 
11
 
! Отговори
д преди 1 година
Бокич, както така лъжеш всеки ден, така и ще те съдят, до откат, щото си лъжец още от самото начало, но сега ще си и многократно осъден лъжец :))
61
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Буци пак е развързал платените лакеи да сипят коментари без да ск замислят колко са жалки! Дори Елена Йончева от Брюксел го хакна на лъжливия им господар. Асен ще му го ръгне двоеен!
60
13
 
8
 
! Отговори
Ралица преди 1 година
Бойка калдаръм кадъна пак ще изпрати Деса общакесата да я представлява и защитава в съда, а през това време ще се скрие под масата в харема на Ердоган и ще трепери до последно за това как отново целият народ ще стане свидетел, че Калдаръм кадъна не е способна да застане сама зад думите си защото са и спуснати като опорка от Севда ПР.
59
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗНАЧИ СТАТИЯТА ЗА СПАСИТЕЛЯ КИРО В ДИ ВЕЛТ Е ПЪЛНА ИЗМИСЛИЦА А КОКОРЧО
58
8
 
12
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Вън Вън Вън подмяната разследване съд затвор Гешев защо спиш има ли изобщо държава виждам черепите вилнеят безнаказано
57
10
 
14
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
Асене къде са онези евтини танкери с газ дето Киро ги паркираше А Лена гордо заблуждаваше по тивита че са 3 четири пъти евтини Киро и Асен а газовите комисионери а къде са онези 9 милиарда където изхарчи за няколко дни и още и още лъжи грабежи разруха саботажи в потънала България вилнеят безнаказано черепи нексаджии подмени ужас българи събудете се
56
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
че то това за посредниците го каза Киро шоумена:) иначе няма как да се докаже нито едното нито другото, защото подобни договори са секретни
55
13
 
12
 
! Отговори
ф преди 1 година
Няма да му е за първи път на Тикквата да бъде съден за лъжа. Всъшност, всяко едно излизане пред камери е пълно с лъжи, за които може да бъде осъден. Що не го съдят повече хора, човека има пари бол - дава
54
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Облещен, а кога ще завеждате дело срещу Дългия за Хищната Лена? Муахахахаа...
53
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алоооууу, сайтчето, цял ден ли ще ви чакаме да пуснете тема за Джокович? Да не сте фенчИта на испанския анабол?