Румяна Ченалова осъди покуратурата

Присъдени са й 4000 лева обезщетение по две дела
2 юни 2023 16:37, Стела Стоянова
8
Румяна Ченалова осъди покуратурата
Снимка БГНЕС

Бившият съдия Румяна Ченалова осъди прокуратурата заради обвиненията, които й бяха повдигнати по делата, наричани от медиите за кратко "Белведере" и "Соло", съобщи news.lex.bg.

И двете дела приключиха в полза на Ченалова, след като прокуратурата не успя да докаже, че е извършила документни и длъжностни престъпления.

Тя е поискала обезщетение в размер на 200 хил. лв., защото обвиненията са й повлияли негативно, подронили са професионалните й позиции и влошили приятелските контакти. Съдът обаче е постановил сумата да е едва 4000 лв., защото отчита, че върху състоянието й се е отразило и воденото срещу нея дисциплинарно производство.

Ченалова беше съдия в Софийския градски съд, но беше уволнена през ноември 2015 година по предложение на тогавашния министър на правосъдието Христо Иванов заради неизпълнение на служебните задължения, нарушения на Етичния кодекс на българските магистрати и накърняване на престижа на съдебната власт.

Още по темата
Повод стана проверка в съда след изказване на тогавашния френския посланик в България Ксавие Лапер дьо Кабан, който, говорейки за "гнили ябълки" в съдебната система на България, даде за пример работата на Ченалова по гледано от нея дело за несъстоятелност на две дъщерни дружества на френския дистрибутор "Белведере". Процесът започна след като фирма доставчик на рекламни услуги завежда дело с иск за обявяване в несъстоятелност на фирмата "Белведере" заради неизплатени 114 000 лева. Въпреки че дългът е изплатен, съдът назначава синдик, с който подменя мениджмънта на компанията.

Делото "Соло" е за бягството на Илиян Тодоров, който получи доживотна присъда за двойно убийство пред столичната дискотека "Соло" през 2009 г. Прокуратурата обвиняваше Ченалова, че не е изпратила прокурорския протест срещу определение на съда, с което е отменена мярката "задържане под стража" на подсъдимия Тодоров.

В протеста обвинението е искало налагане на ограничителна мярка -забрана за напускане пределите на страната. В резултат Тодоров се укрива и едва през 2023 г. е открит в Узбекистан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
До 5 преди 10 месеца
Не е нарочно, просто са некадърни прокурорите, а и съдиите взимат подкупи, така че да оправдаят престъпниците.
4
0
 
6
 
! Отговори
Знаещ преди 10 месеца
Това е един доходоносен бизнес за лесни пари на определени кръгове!Прокуратурата нарочно прави смотани обвинения че да отпаднат в съда и после да съдят България..тоест нас данъкоплатците за огромни пари!Изпитана схема за пълнене на банкови сметки!
3
6
 
4
 
! Отговори
Епидемия преди 10 месеца
Тая нагла твар!!! Калъв е този извратен свят, хора за затвора четат морал, *** и престъпници говорят за законност, убийци и насилници искат милост и човешки права...
2
3
 
12
 
! Отговори
Прокурора на Пелишат преди 10 месеца
Ай сифон! Всъщност Румяна не беше известна в правния факултет с някакви правни знания а по-скоро с креватните си изпълнения...
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Колко държавна такса е внесена за да бъде разгледан иска и,и какво спечели?Колко са и съдебните разходи платени от нея?