ВКС за втори път отмени присъдата на Марешки за рекет

Съдиите не са отстранили предишни нарушения, а са допуснали и нови
9 юни 2023 22:43, Стела Стоянова
15
ВКС за втори път отмени присъдата на Марешки за рекет
Снимка БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) за втори път отмени присъдата от 4 години затвор на лидера на "Воля" Веселин Марешки и върна делото на апелативния съд във Варна, съобщава lex.bg. В решението на ВКС е посочено, че съдиите във Варна не са отстранили предишни констатирани пропуски и нарушения, а са допуснали и нови.

Бившият депутат беше признат за виновен за това, че през 2014 г. заедно с Красимира Колева са изнудвали бизнесмена Асен Миланов да плаща наем от 10 000 лева за пицария "Ред Хот" във Варна.

Още по темата

Първоначално окръжният съд във Варна оправда Марешки и Колева, но през 2020 г. апелативните съдии ги признаха за виновни, като лидерът на 'Воля" беше осъден на 4 години затвор.

Преди две години ВКС за пръв път отмени присъдата заради няколко съществени процесуални нарушения. Върховните съдии отбелязаха тогава, че според обвинението Марешки и Колева са изнудвали Миланов, като лично са го заплашвали и са искали за себе си по 10 000 лева. Апелативният съд обаче ги признал за виновни в съизвършителство, като общата им цел била бизнесменът да плаща на Марешки.

Миналата година апелативният съд отново осъди Марешки на 4 години затвор, а Колева получи наказание от три години и половина.

Върховните съдии връщат делото на друг състав на апелативния съд във Варна, който да отстрани всички недостатъци. В решението на ВКС пише, че при третото разглеждане на делото, апелативният съд трябва да обсъди и анализира всички доказателства, да се съобрази с рамката на повдигнатите обвинения и да изложи ясни мотиви дали "деянието е извършено от две лица, като се занимае с общността на умисъла между подсъдимите".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
11
 
! Отговори
Къде е ВОЛЯ сега? преди 10 месеца
Този влезе в политиката и си създаде партията , единствено за да не бъде осъден за престъпленията си ...
10
1
 
12
 
! Отговори
Димукрация, баце ! преди 10 месеца
Това да не ви е комунизъма , дето тоя ще ше вече да е с куршум в челото или да храни прасета на Белене ... Това е Димукрация , баце. Не можеш да осъдиш някого , ако той не иска да бъде осъден . Делата се водят с ДЕСЕТИЛЕТИЯ ... Изчезват доказателства ... Грешки на прокуратура и съд ... обвиняемия крадец се разболява "тежко" ... убиеца е пуснат "под домашен арест" и после тихичко осъдн на лежаното в ареста ... С ДВЕ думи ... Демокрацията е рай..... за корумпираните , крадците , убийците.....
9
0
 
10
 
! Отговори
Гарван гарванУ преди 10 месеца
око не вади...
8
1
 
14
 
! Отговори
анализатор преди 10 месеца
В затвора си,бе богаташо.Ащо имаше чалъм,досега да те бяха оправдали.Като гледам,битката е за условна присъда.
7
14
 
9
 
! Отговори
Не съм от ВОЛЯ преди 10 месеца
Претенциите на Асен Миланов са доста съмнителни, това цяла Варна го знае. Някой му диктува какво да прави с цел по възможност да бъде дискредитиран Марешки.
6
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Голем политик беше но и него го погълна черна дупка
5
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Марешки, отивай да шамариш наред... КоССтадинов, Радев.. който набараш!
4
0
 
25
 
! Отговори
Темиду преди 10 месеца
Правораздавателната система у нас се състои от магисталки и висши магистралки. Отдавна няма магистрати!
3
0
 
32
 
! Отговори
Безимен. преди 10 месеца
много съдий ,много скачени съдове а полза никаква от тях.Кат свински черва са се оплели всичките барабар и журналистите са в кюпа.Е те това е независимата съдебна система.
2
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Марешки, погвай мръсния пингвин кРадев!!
1
0
 
24
 
! Отговори
Един от малкото преди 10 месеца
Там във властта има ли един с чисти ***?