Прокурор поискал Георги Георгиев да бъде пуснат на свобода

Бил съгласен, че става въпрос за лека телесна повреда
Обновена: 31 юли 2023 22:11 | 31 юли 2023 22:08, Екип на Bulgaria On Air
92
Прокурор поискал Георги Георгиев да бъде пуснат на свобода

Прокурорът, който е присъствал на първоначалната мярка за неотклонение на Георги Георгиев, сам е поискал обвиняемият да бъде пуснат на свобода. Това стана ясно от думите на адвокат Владислав Величков в предаването "Денят ON AIR".

Той коментира случая от Стара Загора, който изкара на протест хиляди граждани в няколко града на страната. Според адв. Величков прокурорът по делото се е съгласил с това, че става въпрос за лека телесна повреда и поради това привлеченият като обвиняем трябва да бъде пуснат на свобода.

"Съдът е стигнал до извода, че деянието е извършено с особена жестокост. Съдът е можело да приложи текста от НК, че в този случай се явява престъпление от общ характер", обясни адвокатът.

"Само за два дена избухна обществено недоволство. Състоянието на съдебната система в България е такова, че тя работи доста избирателно, доста немарливо и по външна поръчка, било тя политическа или олигархическа", коментира Величков.

Той допълни, че поведението на магистратите от съда в Стара Загора е било такова, че те сякаш не са длъжни да обясняват действията си.

Според Величков в цялата съдебна система се е настанило "едно измамно спокойствие на магистратите, че могат да формират вътрешното си убеждение и отвъд закона и че решенията им не подлежат на коментар". Той поясни, че едва днес се е появил протоколът от заседанието, на което е бил освободен Георгиев, което е близо месец след случая.

"Това, което се случва в Стара Загора, създава усещане за избирателно правосъдие. Едва след като приятелка на семейството алармира какво се случва, от съда започват да публикуват, което показва, че са гузни. Защо заседанието по мярката е било закрито? Защо няма прозрачност как се взимат решения в съда?", попита юристът.

По думите на госта общественият натиск е постигнал своя резултат.

"Изведнъж сега се сетиха, един месец по-късно, да изследват постовете му (на Георги, бел. ред.) във Facebook, да изследват закани, които са изпратени, за убийство. Защо не се сетиха преди един месец? Ако са се усъмнили в заключенията на експертизата, защо не са поръчали комплексна? Защото това може да се квалифицира дори като тежка телесна повреда. При нанасянето на тези удари, вероятно в резултат на безпорядък и афект в действията на извършителя, загубата на кръв не е ли била опасна за живота? Говори се за фрактура на носа, как това да не е средна телесна повреда?", нястоя адвокатът.

Величков допълни, че съдията е видяла, че Георги е бил осъден на пробация, което говори за рецидив, и в случая е имало основания за неговото задържане.

Адвокат Величков коментира и част от конституционните промени. По думите му добрите промени се заключават в частична децентрализация на прокуратурата, доколкото се ограничават някои правомощия на главния прокурор и вече е въведен съдебен контрол на актовете на прокуратурата. Разделя се и ВСС на два съвета, като в съдийския превес ще има професионалната квота.

В същото време в последните 10 дни са настъпили промени, като например тази за мандатите на главния прокурор. Въпреки че мандатът се намалява на пет години, той ще има право на два последователни мандата. Това, по думите му, дава възможност вместо сегашните 7 години, главният прокурор да има 10-годишен мандат. Същото важи и за председателя на Върховния административен съд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: Стара Загора
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
цялата съдебна система е гнила и вони на разложено..
79
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако накараш някой да носи 5 кг., ще каже леко е и ще ги отнесе. Ако обаче му дадеш 21 по 5 кг., няма да може и да ги помръдне. Та една прободна рана може и да е лека телесна повреда, но 21 вече е опит за убийство.
78
9
 
2
 
! Отговори
До истанбулския преди 8 месеца
Нищо не си чел. Ако беше чел, щеше да си разбрал. Тия със "само жените", джендърите и подобни глупости, не мога да приема, че реално може да разсъждавате.
77
9
 
9
 
! Отговори
Истамбулски ДемУкрат преди 8 месеца
Добре дошли в ДемУкрацията. А сега , като приемете и Истамбулската Конвенция съвсем ще се омотаете в кълчищата.. Никой май не я е чел та нека ви дам пример. Конвенцията защитава основно жените... и мъжете които СЕ САМООПРЕДЕЛЯТ КАТО ЖЕНИ. Така че с действаща конвенция, ако Георги пред съда се самоопредели като жена ДИРТЕКТНО попада под защитата на тази конвенция и дори и виновен ще получи най-лекото възможно наказание. Тази Конвенция НЯМА да спре насилието, а ще е в услуга на хитрите насилници.
76
0
 
18
 
! Отговори
Стига вече преди 8 месеца
НАКАЗАНИЕТО НА ГЕОРГИ - МАКЕТНОТО НОЖЧЕ ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ С УВОЛНЕНИЯ НА СЪДИИ И ПРОКУРОРИ .....
75
5
 
12
 
! Отговори
? преди 8 месеца
Заплашва да й отреже главата и като няма подходщ нож прибягва до макетен нож който е малко къс нарязва я жестоко чупи й носа остригва косата и съдията казва а това лека повреда нека жертвата си търси правата по съдебен път .законът не преследва такива прояви и да пуснем юнака на свобода я какви хубави татуировки има той е наш човек от Възраждане.
74
0
 
14
 
! Отговори
Бай Кольо преди 8 месеца
Рибата се вмирисва от главата.Тези в парламента така правят законите,че престъпниците никога не могат да бъдат осъдени,така както в САЩ или в Европа за тези престъпления.
73
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 75:Може да не са финикийски знаци,а от горе да са наредили да го пуснат,за да правят после пропаганди като стане скандал.Питайте адвокати и всеки ще каже,че за 400 шева не се пуска.Управляващите начело с Кирчо яхнаха протестите да си правят предизборни кампании.Реално протестират срещу себе си,защото си чешат езиците вместо мерки да взимат.Трябва оставка за взелите това решение въпросния да го пуснат на свобода.
72
1
 
5
 
! Отговори
Ето преди 8 месеца
заради такива като тоя *** и подкрепящите го магистрати, а е станал още един подобен случай, а са ни накарали да приемем прословутата константинополска конвенция.
71
1
 
12
 
! Отговори
Бай Кольо преди 8 месеца
И как точно да го осъдят?....След като точно в това народно събрание,така окастриха закона за домашното насилие,че съдиите се чудят как да го осъдят,като при него това е трети рецидив.В по-старите демокрации,при трети рецидив задължително се влиза в затвор за 10 -15 години.Колко пъти трябва да извърши това престъпление за да го затворите 10 - 20 - 100 пъти?
70
1
 
12
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 8 месеца
Искаме името на този прокурор...
69
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всеки корумпиран съдия, прокурор, или друг от системата да бъде затварян в килия и показван оналйн в мрежите за назидание и наказание. Така другите ще се замислят дали трябва да работят, или да вземат подкупи. Предлагам ви метод за борба с корупцията.
68
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И съдийката и зам.окръжния прокурор. Мноооого пари трябва да са взели. Въпросът е кой им ги е дал. Едва ли е пържолата..
67
0
 
18
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 месеца
Тука яко мирише на финикийски знаци! Съдийката е залебила!
66
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Човек, който може да реже на живо човешка плът не е нормален. Тогава или е за лудницата, или за затвора. А те го пращат у дома! Ако беше нарязал куче, щеше вече да с присъда в затвора.
65
5
 
12
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 8 месеца
Това е наследството от комунизма. Номенклатурчиците не ги пипаха можеха да правят каквото си поискат. Малко хора ли затриха градовете.
64
0
 
23
 
! Отговори
знаещ преди 8 месеца
Обикновено в България прокурори и съдии много се радват ,когато някой който е в пробация извърши ново престъпление. Защото оттам падат парите, брат. Виновният е готов на БУКВАЛНО ВСИЧКО ЗА ДА ОТЪРВЕ ЗАТВОРА И НАШИТЕ БЕЗСТРАШНИ И НЕПОКОЛЕБИМО ЧЕСТНИ МАГИСТРАТИ ГО ЦЕДЯТ , КАТО ЦЕДЕНО МЛЯКО В ТЕНЗУХ.
63
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Явно става въпрос за организирана престъпна група и гуруто се страхува макетният нож да не се разприказва. Щото колкото и да го пазят, не могат вечно, истината винаги излиза наяве.
62
0
 
17
 
! Отговори
Радослав преди 8 месеца
До 57: ти какво? Мислиш, че сина на пържолата, анаболното създание което се е опитвало да задоволи животинският си бяс като работи като мутра в дискотека е невинен? Как един път не обвиниха някой с прякор читанката или зубара? А все пържоли, крикове, тикви, лежанката? Ти какво си мислиш, че сина на пържолата е несправедливо обвинен? Такова добро момче, че как съседите от шок отказват да говорят и се крият?
61
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И Гешев и Сарафов обръщаха внимание на т нар законодатели- политици, че законодателството е остаряло, предвид новата капиталистическа България.Съответно мълчание от политиците, нали тяхните деца вържат повечето престъпления.Трагедия.Политиците ни станаха като аристократи преди френската революция , отделили се във свой Версай.