Разследването за "ХелпКарма" буксува заради експертиза

То е отпреди близо 2 години
21 авг 2023 10:27, Стела Стоянова
14
Разследването за "ХелпКарма" буксува заради експертиза

Разследването около “ХелпКарма” не може да приключи, защото не е готова назначената от прокуратурата счетоводно-банкова експертиза.

Това съобщава "Сега", който е поставил въпроси пред Софийската градска прокуратура във връзка с делото около дарителската платформа.

Експертизата се бави, тъй като трябва да бъде анализирана много информация. Всичко друго е свършено, обясниха още от прокуратурата - направени са данъчни ревизии, разпитани са свидетели, свалена е банкова тайна и т.н. Когато експертизата е готова, наблюдаващият прокурор ще прецени дали да придвижи делото към съда.

В края на 2021 г., т.е. преди близо 2 години, Софийската градска прокуратура повдигна обвинение за длъжностно присвояване на управителя и председател на управителния съвет на Фондация "ХелпКарма" Константин Кръстев. Тогава беше съобщено още, че по реда на закона срещу прането на пари са наложени и запори за 8 600 000 лв. Това се случи година, след като разследването на bTV разкри скандала как работи "ХелпКарма".

Още по темата

Предмет на делото са финансови злоупотреби и неправомерно отклоняване на средства, събрани в рамките на дарителски кампании, организирани от фондацията. Когато се навършат 2 години, откакто е обвиняем, Кръстев ще получи правото да иска съдът да определи на прокуратурата мерки за ускоряване на производството.

Скандалните разкрития за евентуално присвояване на средства от дарения бяха показани в разследване на bTV от ноември 2020 г. Тогава стана ясно, че дарителската платформа дава шокиращо високи заплати на служителите си - по 80 000, 60 000, 40 000 лева месечно. Служителят с тази заплата е получил и заем от 54 хил. лв. от парите от даренията, за да си купи жилище.

Беше разказан и случай на момче, болно от левкемия, чието лечението е било платено изцяло от здравната каса, но в сайта на фондацията пише, че са платени 26 500 евро от нейна страна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Joko преди 8 месеца
Е бах ги у експертите . . . . за ДВЕ години колко ли рушвет са взели ?
12
0
 
1
 
! Отговори
Оня преди 8 месеца
Мдааа точно така ще да бъде. Счетоводител съм по образование и работя в сферата на финансите. Ако ще и 1000 страници със счетоводно-финансови данни да има за анализ, няма начин да не бъдат анализирани, при това експертно, за повече от три месеца. А за две години, сигурно ще напиша енциклопедия британика на три езика, докато анализирам данните. Смях и корупция на кубчета, кой знае как бутат парички насам-натам из съдебната система, или на вещото лице.
11
0
 
0
 
! Отговори
Ivan преди 8 месеца
Държавата не иска да развали хатъра на богатите, Затуй няма пари за нуждаещи се.Ела в Елада,Това е държавата.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Държавата да направи така че да не е необходимо хората да събират дарения за лечение. Толкова ли е трудно?
9
0
 
5
 
! Отговори
Недялко преди 8 месеца
Искате ли да се хванем на бас, че "прокурорчето" което е бавило делото до сега утре ще реве по медиите, че г-н и.д. Сарафов му е показало вратата към пандиза?
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 1 Аз ако дарявам на някой няма да искам дарението ми да отиде за заплати от по 40-60 бона на някой. Отделно ясно са го написали,че събират пари за хора на които здравната каса е платила лечението. Това че работиш с тези хора и лъжеш е друг въпрос. Да не споменаваме,че шеф на тази организация е един от собствениците Крадисимо. Та за какво милосърдие може да говорим от човек-лихвар
7
0
 
5
 
! Отговори
Пловдив преди 8 месеца
Съдии, прокурори и адвокати са много по-големи гадове от политиците.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 5. Ти открадни 100 милиона и помогни с 1 и всичко е наред така ли ?
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Фондации, НПО-та всичко под ножа за да се изчистим от тия *** и мошеници.
4
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всички забравхиа з астотиците, на които бе помогнато ...
3
3
 
13
 
! Отговори
една жена преди 8 месеца
Това е дело от изключителна важност за обществото. Защото дарителството се основава на доверие. А повечето от т.нар. фондации злоупотребяват с доверието ни.
2
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Искам да попитам, колко души умряха, защото не получиха помощ от там, докато текат тези запори и дела? И какво? Ооо, някой програмист не взел 50000 лева отгоре та година ... ама 140 души не получиха помощ... УСПЕХ!
1
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Цялато олелия, защото 5% от даренията, както бе описано добре в сайта, отивали за работа на инициативата ...