НС гласува промени в НПК днес

С него се въвежда нова евродиректива
26 яну 2024 08:45, Стела Стоянова
16
НС гласува промени в НПК днес
Снимка БГНЕС, архив

Парламентът ще гласува на първо четене законопроект за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс.

С проекта на НПК се въвежда нова евродиректива, която предвижда, че на заподозрени лица или обвиняеми се предоставя незабавно информация относно правото им на достъп до адвокат, на безплатна правна консултация и условия за нейното получаване, право на информация относно обвинение, право на устен и писмен превод и право да се запази мълчание с цел ефективно упражняване на процесуалните им права. По този начин лицата, задържани по специални закони ще имат право да получат писмена декларация за своите права, като им се даде възможност да я прочетат и запазят през целия период на задържането. Чрез въвеждането на този унифициран документ ще се създадат достатъчно гаранции за правата на задържаните лица, пише в мотивите на вносителите на законопроекта.

В дневния ред на петъчното заседание е включен и парламентарен контрол. В него ще участват петима министри, пише БНР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: НСНПК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
ъ преди 3 месеца
Е, това беше. Сега вече хептен няма да има осъдени. Освен ако някого не са го хванали на местопрестъплението, ама и то не е много сигурно. Въобще, в западния свят доказаните престъпници са обект на закрила, а недоказаните са властови субекти. То затова сме на такъв хал.
12
1
 
5
 
! Отговори
Похвално ! преди 3 месеца
Жалко, че обикновените граждани, които не са престъпници имат само едно право - да плащат данъци, да стоят с наведени глави и да кротуват. В това право се включва и заплащането на адвокатските разходи на "безплатната" консултация на престъпниците за която пише в статията.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 13 Народът крадял?! Нещо да напишеш за величията, които крадат и даже ги вкарват в Парламента, вместо да ги съдят?
10
2
 
1
 
! Отговори
до 3 преди 3 месеца
До Герен,ако се приложат тия закони или никой жив няма да остане по тия земи или ако са живи ще са без две ръце,но това няма да спре кражбите,защото тоя народ краде със задните си части,ясно ли ти е
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 11 Потъпкана е презумпцията за невиновност, оттам произтича потъпкването на всички човешки права.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това че някой е заподозрян или обвинен не го го прави виновен. Всеки има права. Иванчева е добър пример, защо не трябва да се нарушават човешките права.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всички репресии, тормоз, преследване, натиск да признаят дори неща, които не са извършили, са върху обикновения човек. Тия с "усвоените" милиони/ милиарди закон не ги лови. Тях ги вкарват в... Народното събрание.
6
4
 
6
 
! Отговори
Мдааа! преди 3 месеца
Права, права,права! Права за престъпниците и всякакви усилия да бъдат оправдани , а за жертвите им - умрелите , дори некролога трябва да си платят сами ( от ковчега) ! Извинете, ние в държава ли живеем или в римска колония ???
5
3
 
2
 
! Отговори
Бай Ставри : преди 3 месеца
"Дайте ми унифицирания списък с мекокитчиците от ППЛГДБТИ + за да си организирам занятията по график и за да няма сърдити незадоволени Кити БожанкОВЦИ,пропуснати неволно за мероприятията под душовете! Сапунджи АкаДенкофф да посигури консумативите...
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За час се приемат всички закони в полза на ДПС герб и ПП ,нищо ново на хоризонта
3
1
 
6
 
! Отговори
Герен преди 3 месеца
Права за убийци крадци мушики а за добрите хора един голем шнур. На времето който убива бива убит който краде остава без ръце. Да му мислят другите като тях какво ги очаква.а сега права съдействие.и после нищо.ако си с пари и връзки с мафията политическа НА СВОБОДА СИ.
2
1
 
5
 
! Отговори
Моки преди 3 месеца
Гласувайте увеличение на заплатата ме ми требват пари
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоест, продължават да се стараят виновните да получат всякаква помощ, закрила и гарантиране на правата им. Но нищо не се предвижда за подпомагане на техните жертви.