МС одобри: Плащаме 3,2 млн. лева за имотите на Симеон

Четири съдилища се занимаваха с казуса през годините
31 яну 2024 17:00, Стела Стоянова
89
МС одобри: Плащаме 3,2 млн. лева за имотите на Симеон
Снимка БГНЕС, архив

С 3 месеца забавяне правителството прие решение за изплащане на обезщетение на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок, съобщиха от Министерския съвет.

Става дума за обезщетението на стойност 1,6 млн. евро, или 3,2 млн. лв., което бе присъдено на бившия цар и сестра му от Европейския съд по правата на човека в Страсбург през 2023 г.

Двамата осъдиха България, защото от 2009 г. насам не могат да ползват горите си, които според тях са принадлежали на цар Фердинанд, а след това и на баща им Борис III.

През 2009-а държавата реши, че имотите с площ 1654 хектара са били реституирани на Симеон и Мария-Луиза незаконно. Въпреки че съдът в Страсбург се произнесе миналата година, досега държавата не бе изплатила обезщетението им. Срокът бе ноември 2023 г.

Преди седмица обаче казусът се заплете още повече, след като Софийският окръжен съд призна държавата за собственик на 16 000 дка земи и гори в Рила. Но отхвърли претенциите Сакскобургготски и Хробок да платят по 125 хил. лв. - равностойността на получените добиви от имотите.

На 8 септември 2011 г. Софийският окръжен съд наложи забрана върху сечта и транспортирането на дървесината. Това определение не е обжалвано от Сакскобургготски и е в сила и до момента, което на практика обезсмисля мораториума.

След произнасянето на окръжния съд се появи и казусът дали Сакскобургготски трябва да върне на държавата обезщетението, присъдено му от съда по правата на човека. В решението на ЕСПЧ има текст, който казва, че то трябва да бъде върнато, ако българските съдилища потвърдят, че имотите са държавни.

Според Министерството на земеделието и горите, което заведе делото като представител на държавата, обезщетението трябва да бъде върнато, ако решението стане окончателно. Адвокатът на Сакскобургготски пред съда в Страсбург Михаил Екимджиев обаче твърди, че обезщетението остава за Симеон и сестра му.

Валя Гигова, която представлява Сакскобургготски пред българските съдилища, обяви, че ще обжалва пред апалетивния съд решението на окръжния. Като се има предвид, че на първа инстанция делото за горите продължи около 13 години, не е ясно колко ще се проточи на втора и на трета.

Досега основното забавяне беше, защото се правеха много сложни технически експертизи, които трябваше да очертаят границите на горите.

Делото за горите е последното от съдебната сага за т.нар. царски имоти, която се точи вече повече от 14 години.

Казусът се разреши така, че и държавата, и бившият цар да са доволни.

За него останаха "Царска Бистрица" и дворецът "Врана", а за държавата - бившето стопанство на УБО край "Врана", ловните хижи "Ситняково" и "Саръгьол" и дворецът "Кричим". Той е единcтвeният двopeц, кoйтo oблacтeн yпpaвитeл oткaзa дa въpнe, но пък казусът стана причина да започнат делата по останалите имоти.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Може ли някой да ми каже кога Симеон е бил коронясан и положил клетва както пише в Търновската конституция. Или и той като баща си?
50
7
 
4
 
! Отговори
абе преди 3 месеца
ние сме обикновени хора, работници, служители.....неговата професия е ЦАР НА БЪЛГАРИТЕ!
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Казиното ще е щастливо ха ха ха голям комарджия е тоя. И все намира пари да играе
48
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Народното" събрание не е народно, защото народът се събира отвън да протестира, а полицията на тези събрани вътре, ги бие. Бизнес събрание или Партийно събрание е по-точно.
47
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Ама кааак...",така премигваше и лъжеше,че няма да претендира за имотите си в България,крадлив дедо ,с пияна дъщеря.
46
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Некоалицията ще плати на Нецаря 3,2 милиона за неимотите му.
45
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя комарджия гори нема - горите са засадени от НРБ комунистите :)))
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 44. Че той си е платил на тия, които решават. Илиминтарну Уотсън. Корупцията никой не я е отменял.
43
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А той как ги е придобил ?
42
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Имотите са държавни, но ще му ги платим. Уникални бизнес представители имаме в Партийното събрание. Само лобисти, блюдолизци, продажници на държавата.
41
1
 
13
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 3 месеца
НА ПЕНСИОНЕРИТЕ ДАЖЕ НЕ ДАДОХТЕ ЕДНИ 50 ЛВ ЗА КОЛЕДА СЪС ЗАБЛУДАТА ЧЕ НЕЗНАМ КОГА ЩЕЛИ НЕЗНАМ КАКВО ОСТАВКА
40
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дядката и Държавата са доволни, ама народа не е доволен щото той плаща сметката. Дъртия крадец трябва да бъде изгонен от България завинаги заедно със сестра си и пияната "принцеса".
39
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 28Поредната измама. Фердинанд не е българин, но имал на половин България горите, откъде?)))На 90% монарсите не са от народа, а от сложни династични бракове в които задължително преобладават немски династии,така е даже в Русия. Изключенията са малко, като сръбските Караджорджевичи и Обреновичи и черногорските Петрович-Негуш. Симеон на 25% черногорец, баба му е Петрович-Негуш.
38
0
 
12
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 3 месеца
Как така държавата има пари да плаща на тези а за пенсионерите НЯМА за доходи на българите пак НЯМА
37
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Татко му и дядо му да не ги докараха от Германия имотите?
36
2
 
10
 
! Отговори
мак преди 3 месеца
Въх, няма да има за ук.ри.
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 34За какво ще плащаме на фамилията за това че вкараха страната в национални катастрофи ли .Тази фамилия дори не е българска .)))Кво да кажат Англичаните които от повече от 200 год. монарсите са чисти германци.Очаква се след време принц Уилям да е първият полуангличанин на трона. Крал Чарлз от немските фамилии Батенберг и Сакс-Кобургота в момента е на английският Трон.
34
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Значи човекът в крайна сметка се е оказал прав. А българите плюнко-ппроизводители колкото и да се плюнчат, по неговото време на управление България дръпна най-много. Но на народа явно сега му харесва повече.
33
4
 
13
 
! Отговори
От народа преди 3 месеца
Продажници!,Абе какво съм длъжен да му плащам на тоя шмекер Сакса бе?Откъде накъде?На не ми е чукал буци на лозето я?Ай cukтир!За нищо друго пари. нямало в таз пародия на държава пък крадците крадят милиони!
32
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За какво ще плащаме на фамилията за това че вкараха страната в национални катастрофи ли .Тази фамилия дори не е българска .Да се издирят наследниците на българските царе не на Кобурга .Тези тук нямат земи и нямат място в България въобще .Продажни политици е те съдипаха и продължават да смучат бълг народ